Bioderma okupljanje i moja priča

by Thursday, May 24, 2018

Bila sam ona koja je volela često da ide na bazen i izlaže se suncu po ceo dan. U tinejdžerskom periodu da “skokne” do solarijuma i …ne da nužno postane pečenica ali da vidno potamni van granica koje deluju lepo. Sve svesno, sve uz večni “argument”: “Ja snosim odgovornost za sopstvene postupke“. I snosim, ali danas.

“Zašto da ne sunčam kožu (toliko) kada će ona izgledati zdravije i lepše?”

Ovo je tipično pitanje ispodprosečno obaveštene osobe koja ne zna (čitaj ne želi da prihvati) da je to samo prividni efekat. Ne činite koži, ona se zadebljava i guši, posebno ako je pod upalnim procesima. Jednostavno rečeno – kontraefekat, posebno ako se sunčate bez zaštite.

Moja koža se više puta tako gušila zbog želje da me sunce poljubi (ali na francuski način, onako da zapečati), više puta je delovala “lepo i ujednačeno”, ali je nakon tog efekta bivala samo manje zdrava. U međuvremenu je izraženije počela da biva suva, pojedine regije su osetljivije reagovale na neke sasvim banalne promene i jednostavno počela je da izgleda….smežurano na nekim mestima. A to je samo jedna od reakcija nakon 10-15 godina mog glupiranja. Mislim da me je najviše pogodila činjenica da sam počela da primećujem i promene poput pojačanog pojavljivanja mladeža, pegica od sunca i nekih stanja koja su onako baš, sasvim očigledno proizvod moje želje za preplanuošću. 

Već nekoliko godina se ne izlažem suncu, gotovo uopšte isključivo svojom voljom. Osim, minimalnog dodira vitamina D prilikom neke šetnje ili opuštanja kraj reke uz kafu. Mogu na takmičenje sa somborskom fetom u svakoj sezoni, teško pronalazim puder koji će mi odgovarati i svakodnevno gledam svoje nadlaktice, ramena i leđa puna nepravilnosti…I ne, ne nadam se da će mi sunce pomoći, već samo nega koja će minimalno, ali ipak dovoljno da umiri moju savest i pomogne da to ne izgleda toliko loše. Mene nikada nećete da vidite u majici na bretele. Niti u haljini sa makar malo otkrivenim leđima. Niti u mnogim stvarima koje mi se možda dopadaju ali zbog kojih bih svaki put mogla gratis da se podsetim kako moja koža izgleda.

Sada sam žena Snežana tena, koja iz želje da koža bude zaštićena i hidrirana, jednostavno otišla u malo drugačiji ekstrem. Primat je uzela nega, a ako ćemo da pričamo o prevenciji starenja:

 SPF zaštita i briga o koži su najbolji antiage

Ne kažem da treba da bežite od sunca.

Ne kažem da treba da preterujete ni u kom smislu.

Samo želim da pošaljem poruku da..Nemojte (ne)činiti ništa na silu. Ako vam je stalo, mažite, ako nije, nemojte. ALi, može da vam bude žao, može ta neka rečenica ili postupak posle da prosto – sama vam pokaže da, tako mali trud mazanja kreme i vođenja računa može dati duže lepšu kožu. Upalni procesi se leče, a to ne treba mešati sa sunčanjem.

Bioderma tim je okupio predstavnike ove naše online sfere da obnovimo gradivo na ovu temu. Doktorka Nevenka Dokmanović kao stručnjak je održala kratko predavanje. Pričali smo, uživali u ukusnim jelima a meni je sve vreme u glavi činjenica da nema tog efekta belog mantila koliko priča svakog od nas koji smo bili (ne)svesno manje pametni i “odgovorni” za svoje postupke. Tada, ili danas. Bamby ima svoju priču staru nekoliko godina, mnogo snažniju od moje, pa pročitajte, ovde.

Šta to Bioderma ima i koji su to proizvodi koje možete kupiti na temu sunčanja, pogledajte OVDE.

Recenzije su za neki drugi članak.

Koja je vaša priča?

Do narednog naslova,

Di

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *