Kafa post

by Saturday, January 25, 2014
Osim činjenice da mi prija, razlozi za moje konzumiranje kafe ( u bilo kom obliku) kriju se u čistoj navici, kao i psihološkom efektu koji “jedna” šoljica na mene ostavlja.

“Kafe iz kesice” o kojima danas govorim, pripremaju se na gotovo isti (jednostavan) način. Sadržaj sipate u šolju, a potom prelijete ključalom vodom (neke mlekom, zavisi), promućkate i to je sve. U zavisnosti od navike i toga kako volite, možete staviti u šolju od 2dl, ili u manju, tada je ukus svakako jači.

U potpunosti mi je jasno da ove stvari nisu baš zdrave, ali volim da ih konzumiram, nekada manje, a nekada (pre)više. Polazimo od proizvođača Nescafe (3 u 1), zapravo prve kafe ovog tipa koje sam probala i počela da kupujem svojevremeno.

Nescafe 3 in 1 Classic


Već nekoliko godina unazad pijem ovaj 3 u 1. Pravila sam i sa mlekom (naravno bolji je ukus) i sa vodom. Ovo nije ništa specijalno, štaviše ni naziv nije nešto obećao – classic, međutim za dobro jutro ili brzu pauzu je ok. Ali, posle 2 šoljice ubija me osećaj hemije u ustima. Imam utisak kao da sam jela pesak – ok, ne znam kako je raditi to, ali u svakom slučaju neki čudan osećaj. Zato obično u toku dana u velikim razmacima popijem najviše 3.

 Grand 2 u 1


Iako je cilj svakog 2 u 1 da bude jači i da “razbudi” kako drugarice i ja komentarišemo, ovo je mučno koliko je neukusno. Nije ona klasična gorčina, nego neka maksimalno neprijatna od koje imam osećaj da se želudac okreće po više puta, mučnina – koju ne mogu nikako da saniram par sati.
Par puta sam dala šansu ovom Grand primerku čisto da vidim da nije nešto do mene u datom momentu bilo, ali definitivno ne odgovara, mnogo mi je bolji Nescafe 2 u 1 – jak je malo normalno, gorak, ali prilično realno i izdrživo.

Grand – Choco Orange, Choco banana

Jaffa cakes asocijacija. Naravno, ništa kao savršen biskvit, ali ovo je baš ukusno, iako se nisam tome nadala. Kod mirisa je čokolada ono što dominira, međutim, kada je reč o ukusu, ipak se izjednačavaju i zaista me podseća na taj keks.

Choco banana (shvatila sam da nemam sliku kasno) jedna je od kombinacija koju sam kupovala i pripremala nebrojeno mnogo puta. Ukusna je, volim kombinaciju ta dva sastojka (ne samo u kafi već i u desertima), ali mi je iskreno dosadila, zato što sam preterala i previše često pravila.

Grand kafa 3 in 1 – apple cinnamon
 
Sve što imam da kažem da temu jabuke i cimeta jeste da samo miris podseća i to prilično slabo i  ne baš verno. Ukus mi je čak prilično kiselkast, a u drugom momentu nekako bljutav i tanak, kao loše obojena voda. Ne dopada mi se.
Grand kafa Antistress sa dodatkom Ginsenga
 
Ovo antistress izdanje mi je najprijatnije iznenađenje. Tek nedavno sam je prvi put uočila i kupila pa ne znam da li je nešto novo.
O biljci
Ginseng biljka, koristi se već nekoliko hiljada godina u prehrani i lečenju. Zapisi kineske medicine kažu  da delotvorno leči razne probleme (poput impotencije, poremećaja krvnog pritiska), a da  povoljno utiče na nesanicu, umor, probavu, mentalnu i fizičku sposobnost. Takođe, što je koren stariji, to je kvalitetniji, zato što sadrži više delotvornih materija.
Blagodeti ove biljke, mogu da koriste svima, bez obzira na pol i starosnu grupu.
*diskutabilno je koliko toga zapravo stvarno ima u kafi, ali hajde podaci su mi interesantni
Što se tiče same kafe, ima prilično blag i jako prijatan miris, tačno opuštajući. Ukus je umereno jak, nije mngo slatko, ali je jako pitko i prijatno. Izuzetno mi se dopada i mogu bez problema popiti par šoljica, uopšte mi ne smeta. Preporučujem da probate ovo, meni se jako svidelo i sigurno ću redovno kupovati.
FINESTA CAPPUCCINO Chocolate
Jedan od najlepših kapućina koje sam probala u ovoj “kesica” varijanti. Stvara sasvim malo, ali veoma dovoljno pene, ukus je taman – ni previše blag ni intenzivan, a doza čokolade onakva kakvu volim – optimalna. Preferiram da kada pijem ovakve napitke, aroma ne igra glavnu ulogu već da samo doprinese ukusu, a ovde je upravo izbalansirano tako da mi odgovara, preporučujem. Generalno, poslednja dva opisana su mi zaista favoriti  i ako niste probali, nije skupo (kao ni bilo koja od ovih kesica – između 15 i 25 dinara zavisi gde kupujete), nabavite, možda se i vama dopadne kao meni.
Za kraj, pronašla sam jedan tekst na internetu, čiji ne znam ko je autor i koji je meni zapravo zasenio sve prethodno rečeno i napisano što je čisto lični doživljaj napitka. (nisam “blog o kafi”, oni to rade sjajno)
 
Suština je zapravo mnogo dublja, što ćete i sami primetiti, ali eto i kafa se spominje pred kraj priče, pa bih volela da pročitate.

FILOZOFIJA ŽIVOTA

Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez reči, podigao je praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je pitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.


Zatim je podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao, a kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica, a tada je ponovo studente pitao da li je tegla puna. Opet su odgovorili  da jeste.

Sledeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna peska. Kada ga je sipao, pesak je naravno ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom: “Da li je tegla puna?” Studenti su, sada već skrušeno odgovorili da jeste.

Onda je profesor ispod stola izvadio dve šoljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se smejali. “Sada”, rekao je profesor dok je smeh zamirao: “Hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život”.


Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša porodica, deca, zdravlje, vera, stvari kojima se strašn predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, čak i da sve drugo nestane.


Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, kuća, auto.
Pesak predstavlja preostale stvari, male stvari. Ako napunite teglu peskom, nema mesta za kamenčiće i loptice.


Isto važi i u životu.


Ako potrošite svoje vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za one važne stvari. Vodite računa o onim stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa decom, nađite vremena za odlazak lekaru. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je osamnaest godina. Uvek će biti vremena da se očisti kuća i obave popravke.

Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pesak.

Jedna od studentkinja, podigla je ruku i pitala šta je predstavljala  kafa.
Profesor se nasmejao i rekao: “Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira ma koliko mislili da vam je život pun, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem.”


Pijete li kafu, u bilo kom obliku :)?

Do narednog naslova 🙂

No tags 41 Comments 0
41 Responses
  • Jelena Janosevic
    January 25, 2014

    Ja bih probala ovu antistres! Nisam ljubitelj 3u1, 2u1… trenutno me najbolje "razdrma" nescafe u granulama i to hladan. A ovaj tekst sam i ja citala samo malo drugacije,ali bitno je da sam upamtila sustinu! 😀 I da…. nadam se da cemo ti i ja popiti neku soljicu kafe! :-*

    • admin
      January 25, 2014

      Probaj, verujem da će ti se svideti. Hoćemo, čim se ukaže prilika :).

  • Milena Nesic
    January 25, 2014

    Meni je omiljeni Rembraco 3in1 Hazelnut.
    Sve ove kafice obožavam dok ih pijem, a počnem da ih mrzim 5min.nakon što iskapim šoljicu, zbog ukusa koji ostaje u ustima, i stomak jednostavno ne podnosi ove praškiće. Pre nekoliko meseci sam presekla i rekla NE svim čudesnim ukusima i vrstama koje imamo na poslu, i prešla na dobru staru domaću kafu.

    • admin
      January 25, 2014

      Nisam probala taj tvoj omiljeni, mogla bih.
      Upravo to, taj neprijatan ukus i čudan osećaj u stomaku, ja to nazvah pesak.
      Svaka čast na tome, ja bih isto volela, međutim, trenutno najviše vremena provodim na mestu gde se izbor svodi isključivo na kesice ovakve.

  • Snow
    January 25, 2014

    Ja nisam neki kafedžija, zapravo inace i ne pijem kafu, ali volim ponekad te iz kesice. Voljela bih probati u Grand coko banana i onu neku od kokosa, ali ne mogu ih kod nas naci. Probala sam coko naranžu i svidja mi se.
    Omiljene su mi ipak Jacobs kafice- Irish kapucino i ona 3u1 sa Milka cokoladom.
    Svidja mi se i ovakav tip posta s vremena na vrijeme. 🙂

    • admin
      January 25, 2014

      Primetila sam po nekim komentarima da ne piješ kafu i zaista sam se iznenadila.
      Probaj tu sa čokoladom i bananom, stvarno je ok, dok ne preteraš :D.
      Eto tu sa Milkom sam zaboravila.
      Hvala ti :))

  • Jana Cvijović
    January 25, 2014

    Ja sam odavno prestala da pijem "klasicnu" 3u1, jer je pocela da mi smeta, nakon nenormalnih kolicina koje sam pila… Sada, kada ne pijem obicni nes, onda pijem Nescafe Caffe Latte… Pored Original, tu su i Vanila, Choco i sa ukusom ruma… Super su bas 🙂

    • admin
      January 25, 2014

      To je to, izgleda da svi preteramo i onda nam počne smetati.
      Probaću tu varijantu, tačnije te navedene, volim da isprobavam, nego uvek po navici uzimam isto, ni sama ne znam zašto, valjda kako samo prođem pa "pokupim" sa police :).

  • sandra
    January 25, 2014

    Di….. Ja se trudim da pijem sam cistu nes iz crvene kesice ili konzerve (Nestle, iako koriste GMO jos ne promenih) mada ima i drugih proizvodjaca.. Citala sam a i verujem da te instant kesice nisu zdrave uopste jer su prepune raznih aditiva a najmanje kofeina.. Probala sam razne kesice ali otkad sam cula da muckaju svasta trudim se zaista da pijem "cistu" kafu.. sa mlekom :))

    • admin
      January 25, 2014

      Imam i ja tu konzervu kod kuće, ali je problem što ja nisam previše u toku dana tu, već van :(.
      Daleko su od zdravog, ali šta da radim kad mi je to nekada jedino rešenje. Mada, mogla bih malo da se upregnem da makar ujutru u uveče pravim taj nes "iz konzerve" sa mlekom :).

  • SuperNova Kozmetika
    January 25, 2014

    Jao bas sam se radovala ovom tvom postu.Ja mnogo volim ove kafe iz kesice. I iskreno su mi jede od najboljih te Grand as ukusima. Banana mi je najbolja, pa pomorandza ali ona mi je vec dosadila, a ta jabuka onako djene djene. Nisam ovaj kapicuino koji hvalis jos probala. To cu da kupim prvom prilikom. Ovaj antistres mi nije los ali mi je nekako presladak. Meni je omiiiiljena ikada ako hocu slatku kafu rembrako sa leshnikom. Koliko je to dobro! Ako nisi probala probaj! Inace podsetila si me na jednu pricu:
    Dosao kod mene na katedru jedan profesor iz Australije i bio je tu jedno nedelju dana. I jedno jutro posto ja dolazim jedina rano na posao dolazi i on. I pitam ja njega hoce li kafu, ali mu kazem da imam samo instant u kesicama. On pogleda na to onako sa blago kiselim izrazom lica i kaze: Pa ti pijes te instant kafe? Jos si ti mlada, kad porastes naucices sta valja. I izadje do kafica na espreso 😀

    • admin
      January 25, 2014

      Probaj kapućino obavezno :))!!
      Preslatak, hm, pa dobro moguće, ja volim slatko pa mi prija :). Nisam probala, moram to uzeti, svako malo idem pa kupujem ta čuda. Kakva priča 😀 😀 :D, show :D. Eto mlade smo i ne znamo šta je dobro. 😀

    • Ana Stančev
      January 26, 2014

      Nisam znala da su ljudi ovako ludi za kafom iz kesie! Iz mog okruzenja retko ko je voli. 🙂 Podnosi da, ali ne obozava. 🙂

    • admin
      January 26, 2014

      Heheh, pa eto:))! Ja vrlo često budem iznenađena nekim informacijama koje uočim :)!

    • SuperNova Kozmetika
      January 27, 2014

      Sta ja znam volim i ja slatko ta rembrako (tamno zelena kesiva, pazi posto ima i dijet ona je svetlo zelena i nije ni malo slatka pa je bljutava) je bas slatka. Valjda mi samo ne odgovara ukus te antistres slatke kafe 😀

  • Jelena J.
    January 25, 2014

    Nema nista lepse od kafe na ovom svetu <3 Grand mi je bljak na toliko razlicitih nivoa da nemam reci, don cafe mu uspesno parira. Nes volim svaki, Jacobs moze da prodje isto svaki ali prava ljubav mi je Jacobs Ice, najkaloricnija i najsladja od svih jos kada se napravi sa mlekom za kafu…Ah jedva cekam leto 🙂 Mada trudim se da pravim sto cesce svoju zdraviju verziju od Nes-a Mild i arome lesnika, pa kao manijak vucem sljokavi termos po gradu 🙂

    • admin
      January 25, 2014

      Da znas da ja pravim razliku izmedju kafa Don i Grand obicnih, ove u kesicama su Jacobs, Nescafe bolje od Grand, ali sada se potrefilo da sam u poslednjoj kupovini imala najvise ovih pa sam zato o njima i pisala :).
      Termos sam i ja jedno vreme nosila 😀

  • Aleksandra
    January 26, 2014

    Moj muž obožava ove ''kafice'' (tako ih mi zovemo), pa mu stalno kupujem i usput srknem iz njegove šolje da probam novi ukus. Najviše volim ove Choco Orange.
    p.s. tagovala sam te kod sebe u postu o ormaru 🙂

    • admin
      January 26, 2014

      Kafice 🙂 🙂 :).
      Odogovaram čim stignem :D, moram se posvetiti tagu, mnogo mi se sviđa tema. 🙂

  • Tiara
    January 26, 2014

    Divan post. Meni se od ovih Grand jedino sviđa Choco Orange, zato što su mi ove dve druge (za koje sam mislila da će mi se najviše svideti) previše veštačke i bezukusne. A, volim Nescafe, baš. 🙂

    • admin
      January 26, 2014

      Jafa keks :), ja je tako zovem i sada se zbunim kada pročitam drugačije.
      I ja volim Nescafe :).

  • Tijana J. Dominguez
    January 26, 2014

    Drago mi je da si uključila tu priču, uvek je čitam kao da je prvi put vidim 🙂
    Što se kafe tiče, no comment, razumemo se 😀

    • admin
      January 26, 2014

      Vala ja je videh prvi put :D.
      Hahhahah da da jasno sve :D.

  • Nancy_
    January 26, 2014

    Probala sam neke od ovih, a neke ću posle ovog posta. 🙂 Obožavala sam do skoro nes 3 u 1, e onda ga par dana nisam imala kući nego samo 2 u 1, pa sam njega pila i kada sam se vratila na 3 u 1 imala sam grooozan osećaj u ustima, presladak je bio. Od tada sam sa nes kaficom 2 u 1 u ljubavi. 🙂 Grand jabuka i cimet, potpisujem deo za miris, ni meni se nije dopao, imala sam osećaj da sam neki bućkuriš iz laboratorije popila. 😀 Sad sam u ljubavi i sa turskom, i hladnim nesom (sad zagrejem mleko, ne bih baš hladno) i ako je verovati ljudima u okolini, majstor sam za hladni nes (ja ga zovem mućkani :D). Priču sam davno čula, mislim još u osnovnoj, ali sam zaboravila na nju! Oduševila sam se dok sam je čitala ponovo, sad moram da je tefterišem negde :D. Divan post, sad mi duša želi kaficu. 😀

    • admin
      January 26, 2014

      Probaj obavezno :))!
      E eto i tebi za jabuku i cimet.. uf..
      Hladan nes, obožavam, obožavam.
      Spremaj odmah :D.

  • Ana Stančev
    January 26, 2014

    Ja ne razumem ljude koji piju redovno ta capucina, 3u1, te kafice sa ukusima u kesici. Jednostavno Bljak!
    Jos ako meaju sa mlekom, a ne sa vodom, gde je tu ljubav prema kafi?
    K od kafe te kesice videle nisu. 🙂
    Ja ponekad (1 godisnje) mogu da popijem onaj Jacobs capucino sa milkom, on je ukusan, ali mi to dodje kao neka topla cokolada, nikako kafa. 🙂
    Meni se jedino dopada Granov, 2u1 Q10, onaj u belom pakovanju. Ima tu neku finu gorcinu, i lep ukus. 🙂
    Okej su mi i sve varijeant 2u1 ali ih bukvalno pijem 5 puta godisnje. 🙂
    Mnogo bolja varijanta je klasicni Nescafe iz kutije, jedna kasika, voda i malo mleka. 🙂
    Ali svakako sam ljubitelj turske kafe. Pijem je skoro svaki dan. 🙂 I volim u kaficu produzeni esspreso kao i capucino. 🙂
    Ne razumem ljude koji piju one razne moke, kafu sa slagom, sa onim sirupima. Bljak! Ako vec hocete nesto slatko uzmite toplu cokoladu, mozda nes sa slagom u kaficu. 🙂
    To jednostavno nije kafa. Ja pijem tursku bez secera, jer joj secer jednostavno kvari ukus i sustinu 🙂

    • Ana Stančev
      January 26, 2014

      Da, napoemenula bij da mi se ni 2u1 inace ne dopadaju toliko iz razloga sto su i oni preslatki.
      Zato mi je ovaj Q10 favorit, jer se iole oseca kafa. 🙂

    • admin
      January 26, 2014

      Znaš kako, ja mogu da pijem razne varijacije na temu.

      Ne znam da li si nekada razmišljala o tome da je nekada jedini način da piješ kafu upravo iz kesice :). Recimo, na mestu gde sam radila, džezva je bila misaona imenica, niti nam je bilo blizu nešto poput kuhinje, a nije se imalo vremena i prostora za kuvanje (svi štekeri zauzeti za kompjutere i ostale priključke koje koristimo) i onda kaok je bojler imao ekstremno vruću vodu, to nam je bilo jedino rešenje. Koleginica je ludela, ali je morala da se prilagodi.

      Skorz mi je ok da ti se ne dopada to i drago mi je ako ti voliš običnu tursku kafu. Ja volim da popijem nešto drugačije ipak :).

    • admin
      January 26, 2014

      Moram sada taj Q10 da probam :D.

  • Azra Art
    January 26, 2014

    Ja nemam naviku da pijem kafu svaki dan, par puta nedeljno mozda…:) najvise mi se dopadaju bas dve koje si navela iznad – Antistres 3in1 i Choco banana!
    Tagovala te i ja za C.confidential, pa ako ti se bude kuckalo rado cu procitati i tvoj tematski post! 🙂 ;*

    • admin
      January 26, 2014

      Azra, rado ću pisati o tome čim stignem, moram da se posvetim tom postu, pošto sada nemam vremena, ali mi je tag jako lep, :))!!Baš mi je drago da se i tebi sviđaju te dve, meni baš :)!

  • Dressing case
    January 26, 2014

    Ovaj tekst mi je u poslednje vreme jedan od omiljenih koje sam pročitala na internetu. 🙂 Iako imam dvadeset i dve godine još uvek se nisam navikla na kafu, posebno ne na tursku. Nekad popijem ovu u kesici, ali i to vrlo retko. Sad kad sam videla ovaj kapućino kod tebe, moram ga kupiti, na slici mi deluje skroz ukusno 🙂

    • admin
      January 26, 2014

      Ja stvarno ne znam kako ja to poslednja uvek vidim, sve tekstove, sve pesme, sve :D.
      Generacija smo :).
      Probaj taj kapućino, verujem da će ti se svideti :)).

  • Diplomata
    January 26, 2014

    Tekst na kraju posta je odličan! Jer, ja zaista ne znam o čemu govoriš pre toga :)).

    • admin
      January 26, 2014

      Pices ti kafu blago meni, jednog dana sigurno :D.
      Hahhahahhahhhahahahhah.

  • Marry J
    January 26, 2014

    Ova prica je predivna! 🙂
    Obicno na poslu pijem Nes 3u1 ili neku od ove dve Grand coko oranz ili banana. Kod kuce se uvek hvatam za dzezvu i kuvam Grand Aromu. 😉

    • admin
      January 26, 2014

      "Hvatam se za dzezvu :D"

  • Lendoxia
    January 27, 2014

    meni je ovaj nes classic jako drag iako inace na redovnoj bazi pijem onu granuliranu kavu nekako jeftinije ispadne od ovih vrecica

    • admin
      January 30, 2014

      Istina, jeftinija je. 😉

  • Šminka je ljubav
    January 28, 2014

    Zabavan post, a volim i tu priču 🙂 Što se tiče kafa, iako sam ovako proždrljiva i pojela bih i popila sve šta sadrži šećer ne volim nijednu kafu u kesici, još nisam naletela na neku od koje mi posle nije bilo muka.

  • Tamara F
    January 28, 2014

    Probala bih antistres i one varijante narandza cokolada, banana cokolada, ali generalno najvise volim soljicu dobre turske ili eventualno neke instant koju je tetka nabavila zove se Milikana. Dobra je pricica na kraju. Izuzetno poucna 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *