Šminka(nje) za početnike – UVOD

by Friday, November 20, 2015

Uvod u početak jedne: „Povratak osnovama“ (back to basics) serije članaka. Kako naneti puder, popuniti/korigovati obrve, senčiti lice, izvlačiti eyeliner , naneti rumenilo i sve ono što mogu da prenesem iz svog iskustva, a smatram da bi moglo da vas interesuje. Takođe, koji su proizvodi kvalitetni a pristupačni (uz skuplje alternative za one koji to vole) zahvalni za rukovanje ako ste tek počeli sa šmikanjem i slično.

Iako sam vremenom postala više okrenuta profesionalnoj dekorativnoj kozmetici, primetila sam da su tražnja i pitanja dominantno usmereni ka elementarnim stvarima. Osim toga, od sile noviteta i želje da se pišu utisci, čini mi se da u globalu nedostaju trikovi, saveti i neke konkretnije stvari  „kako da“ osim priče oduševljenja/razočaranja proizvodima. Bez obzira na to što šminkanje vidim kao jednu sjajnu igru, eksperiment i prostor za kreativnost, često primetim ono što najmanje volim, a to je aljkavost. Zbog toga, volela bih da podelim sa vama iskustva, predloge kako da neke stvari možda izbegnete, zamaskirate ili ubrzate, kao fotografije „pre“  i „posle“.  Nisam savršena, niti se tako predstavljam, ali mislim da pokazivanjem samo finalnog rezultata ne vidite dovoljno, a još manje imate sliku, koliko je neki proizvod (i njegova pravilna upotreba) zapravo doprineo i napravio razliku.

sminkanje za pocetnike uvod digolubovic

Prepotentnost u vidu „Sve o“ nečemu ovde neće biti jer ne znam sve, niti tako predstavljam svoj rad. Ukoliko imate predloge i pitanja,  biću više nego rada da na njih odgovorim, napravim članak. Ipak, ako nemam ili ne znam odgovor, verujem da ću makar moći da vas uputim na nekoga više informisanog.

Slobodno ostavite pitanja, šta vas zanima, o kojim proizvodima biste voleli da čitate, neko poređenje…? Ovo je samo uvod u rubriku i prilika da vas inspirišem i pokrenem na razmišljanja o tome šta vas zanima, a da podelite sa mnom i drugima, da vidim(o) šta se ponavlja :).

10 Responses
 • Jovana D.
  November 20, 2015

  Evo predloga:
  – nanošenje maskare na razne načine
  – senčenje pregiba + uklapanje sa mono varijantom na pokretnom kapku (jednostavnost, ali da ne deluje aljkavo)
  Pored toga, bilo bi zanimljivo, ako može da se izvede da ima podsekcija sa svim ranijim postovima u kojima je fokus na trikovima za šminkanje, jer ih je teže naći nego npr. kad nas zanima neka marka ili vrsta proizvoda.

  • digolubović
   November 20, 2015

   Hvala na predlozima, usvajam ih :). Može recimo nešto sa tamnijom varijantom, a i sa svetlijom, da bude prilagođeno za dan i veče (mislim na ovaj drugi predlog).
   Nažalost ne mogu tek tako da pravim milion sekcija, ali svakako mogu da na kraju posta linkujem sve prethodne, da bi bilo lakše za pretragu. Svaki post će se zvati kao i danas, samo će umesto reči UVOD, stajati tema koju obrađujem, ili pak #2, #3 i slično, već ću da vidim kako je najbolje to ukomponovati. 🙂
   Tema bloga je takva da ispod članka ostavlja “related” postove, tako da verujem da ćemo vremenom i to videti, dok se nakupi par članaka.

 • Adrijana
  November 20, 2015

  Samo ću da pratim… Ni ja nisam prepotentna u smislu da znam sve od a do š, a i sigurna sam da će, usput negde, iskočiti neka začkoljica, trik, savet koji do sad nisam imala prilike da vidim ili pročitam. 🙂

  • digolubović
   November 20, 2015

   Može se desiti da nešto nisi videla, čula, probala, nikada se ne zna :).

 • Ana
  November 20, 2015

  Biće to jedna odlična serija postova 🙂
  Vesele me i jeftiniji, a i oni ”ne baš povoljni” proizvodi.
  Ono što mene zanima jesu puderi, kako kameni tako i tečni, ali i rumenila.
  Sigurna sam da će raznovrsna dekorativa i trikovi biti obuhvaćeni, pa svim srcem pozdravljam ovu rubriku na blogu 🙂

  • digolubović
   November 20, 2015

   Draga Ana, drago mi je da ti se ideja dopada :).
   Potrudiću se da na prvom mestu pominjem pristupačne i skupe proizvode koje sam potrošila, ali i one koje sam samo testirala ili znam da postoje kao opcija, pa da se svako ravna prema onome što voli, da li po pitanju brenda, efekta, ili cene.
   Za rumenila imam jako puno materijala.
   Biće, upravo sam zbog količine šminke došla na tu ideju, jer imam dosta stvari, a ne mogu baš za svaku stavku da pišem pojedinačan članak :).

 • Milica Obradović
  November 20, 2015

  Da li si nekada pisala o nezi kose I preparatima za farbanje iste. Relativno skoro sam počela da pratim tvoj rad I treba vremena da sve pročitam… Jako mi se sviđa blog, pravo osveženje U moru tzv blogerki kojima je cilj I svrha bloga jedino da im poštar što češće donosi pakete.

 • Sparklygoddess
  November 21, 2015

  Iskreno se radujem ovoj seriji i slazem se po pitanju postova sa savetima. Mene bi zanimalo da vidim post o prekrivanju nesavrsenosti i nanosenju pudera i sigurna sam da ce koristiti mnogima, a i trikova nikada dosta 🙂

 • maja
  November 24, 2015

  Nešto o šminkanju osoba sa spuštenim kapcima 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *