Žene u nauci, dodela nagrada i impresije

by Friday, November 20, 2015

Lokacija: Vlada Republike Srbije, povod : “Žene u nauci” – dodela nagrada. Ne tako tipično za ovaj blog, ali svakako vredno hvale i podrške. Među mnogobrojnim predstavnicima medija, prisustvovala sam dodeli stipendija za tri mlade naučnice, sa ciljem realizacije naučnog istraživanja u Srbiji, a iz oblasti prirodnih nauka. Iako sam ekonomista, prirodni segment koji obuhvata matematiku, nije mi oduvek bio omiljen. Ipak, zaista sam sa oduševljenjem i razumevanjem pratila izlaganja, u okvirima onoga što do sada imam memorisano i na datom nivou naučeno.

Nisam znala, ali sam se prijatno iznenadila, da L`Oreal Balkan, već PETU godinu u našoj zemlji u partnerstvu sa Nacionalnom Komisijom za saradnju sa UNESCO-m, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja praktikuje jednu ovakvu sjajnu stvar.

Tri mlade, elokventne, pametne i lepe žene, naučnice – ušle su u uži izbor. “U igri” ih je bilo 71, dok je u skladu sa procedurom i pravilima recenziran rad njih 69. Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida, ponosne su dobitnice stipendija. Naučnoistraživački rad u oblasti matematičke analize, teorije struna i kvantne teoriije i imunologije.

Sedela sam, slušala njihove impozantne biografije, činjenice da su aktivne na više frontova i da se zaista zalažu da urade i doprinesu na polju onoga u čemu su sjajne i što vrlo očigledno vole. Sve tri  stajale su pred nama, sijale, vidno zadovoljne, profesionalnog nastupa. Predstavile su sebe, kao i ukratko čime su zaslužile da se upravo juče, 19. novembra nađu na tom mestu. Znate, iako sam ih  prvi put videla, osetila sam se tako ponosno. Kada sam primetila njihovu  energiju, trud, želju i momenat ovog veka ravnopravnosti gde  žene dobijaju zasluženu pažnju za neke kvalitetne stvari, a iznad svega podršku da nastave da se usavršavaju i zapravo implementiraju svoje znanje. Takođe, momenat koji me je posebno ganuo, svakako je bio slajd zahvalnosti svima koji su im na putu do ovog uspeha pomogli. Tako su se, osim prepoznatljivih obeležja kompanija, na jednoj prezentaciji našli i crteži (Čiča Gliše) koji simbolizuju članove porodice koji su bili tu da podrže mamu u njenom projektu :).

Pres sala bila je puna, sa razlogom. Čestitam, ovako javno.

Osim što sam želela da prenesem vest koja je na neki način obeležila jučerašnji dan, hoću da vas ovim motivišem. Ok, možda niste (a nisam ni sama) ne znam kakvi stručnjaci za određenu oblast, ali svakako ne propuštajte da svakoga dana napredujete. Malo, po malo. Kvalitetan članak, knjiga kada vreme dozvoljava, učenje onog najpotrebnijeg danas – “soft skills”, sve to doprinosi i čini vas potpunijim. Toliko je potrošena izjava, ali znanje niko ne može da vam ukrade ili ospori. Nikada ne znate gde možete zahvaljujući njemu stići.

Ukoliko postoji neko među vama, ko bi ispunjavao uslove za stipendiju naredne godine, ostaviću vam i LINK za detalje.

/Foto: PR/

3 Responses
 • Jelena
  November 20, 2015

  Ljubica Davidović za teoriju struna – svaka čast.
  Eh da je mogućnost za više dobitnica, bar upola koliko ih stvarno ima, bilo bi divno.

  • digolubović
   November 20, 2015

   Da si je čula kako priča… Ti bi to razumela bolje, tvoja oblast.
   Mislim da je i ovo više nego lepo što se događa, prijatno sam se iznenadila.

 • SuperNova
  November 21, 2015

  Super je ovo. Znam da ovo postoji vec vise godina. Prosle godine dobila devojka sa moje katedre tj. docent kod nas. Sta ja znam mozda bi mogla da se prijavim neku od sledecih godina. Super je posto pare koje dobijaju treba da se uloze u nauku, a kod nas je to nekada to jedini nacin da odes na neko malo duze vreme negde napolje, ako ti treba neki konkretan teleskop ili tako nesto. Mnogo malo para se ulaze u nauku i pare koje svaki projekat dobija od drzave je apsolutno nedovoljan za tako neki poduhvat, a naravno da postoji vise ljudi na svakom projektu i da to nekak otreba izdeliti. Samo da mi se formira u glavi za sta konkretno bi mogla da is koristim to ako bi uspela da dobijem. Treba to sve lepo osmisliti. 🙂
  Lepo je sto bar Loreal misli na naucnike posto, sama drzava ne misli. Evo bas u ponedeljak je protest na trgu. Nauka je u sve gorem polozaju, ne bi me cudilo da i ovo malo sto dobijamo od drzave bude ukinuto veoma uskoro.