Blogovanje: Tri godine kasnije

by Sunday, January 10, 2016

Danas je tri godine od moje prve objave. Da kažem: „Kako je brzo prošlo“ – neću, jer nije. Podeliću sa vama misli vezane za ovo što radim i što mi je u proteklom periodu zaista uzelo najviše vremena. Ne onog slobodnog dela vremena, već ukupno gledano.

 

Počeci i tadašnji „ciljevi“

Ušla sam u sve potpuno naivno, iskreno i neizmerno mi je drago zbog toga.

Pobegla sam iz sveta činjenica u svet koji sama kreiram. Dominirao je segment životnog stila, a kozmetika je polako, ali sigurno uzimala maha. Šta saradnja, rokovi, najave, predstavljanje bilo čega? Još uvek se sećam svog početničkog blam-iskustva, kada mi se nakon svega tri meseca obratila osoba koja predstavlja jednu kompaniju. Poput teleta gledala sam u poruku i brzopleto pitala: „A da li to ima veze sa blogom?“. Evo smejem se  sada ponovo dok ovo pišem. Da, toliko me nije zanimao nikakav PR uzorak (kao mnoge koji zbog toga danas počinju) i toliko sam bila neupućena. To nije bio, niti je moj pokretač, jer sve najvrednije što imam i najviše volim – sama priuštih.

Jedini cilj bio je da objavim svoj novi tekst, tutorijal, šta god je u tom momentu bilo sveže. Osim što sam vremenom shvatila „šta se radi u situaciji“ (kada sam zainteresovana za saradnju) cilj se nije promenio – ja ne mogu da dočekam da kliknem „objavi“ i podelim sa svima nešto novo.

 

Princip rada

Nikada nisam želela da pišem o bilo čemu na uštrb kvaliteta, niti se dodvoravala brendovima i čitalačkoj publici u cilju veće „popularnosti“. Od početka sam išla selektivno i onako kako mi prija. Ne patim od viška nedostatka kriterijuma.

Pružam maksimalno koliko mogu u datom trenutku, a taj prag se pomera vremenom.

 

Nije sve kao što izgleda

Žao mi je što ljudi toliko pogrešno procenjuju, malo misle, previše veruju baš svemu što vide. Sporo pamte, brzo zaboravljaju. Previše lažnog sjaja, osmeha, hvalisanja ili pak kukanja, a tako malo truda za konkretan sadržaj, izgleda da prija većini. Šteta, ali karakteristika sa kojom se svako ko je srcem i u srži bloginga susreo.

Ne mora značiti da je neko mrgud ako se ne oduševljava svemu što vidi, niti pozitivan ako se stalno smeje, a dosadan i folirant ako ga interesuje recimo kultura. Treba prihvatiti da ljudi emocije/reakcije/utiske izražavaju na različite načine, ili pak zadržavaju za sebe i iskazuju na suptilan način. O upotrebi terminologije i “eleganciji” iznošenja stava, posebno.

Dugo sam verovala da je ovo trivijalno uopšte spominjati, ali ispostavilo se da se sve mora “ograditi i nacrtati”.

 

Šta sam naučila?

Ukratko, ovako:

  • da (još) više poštujem sebe i svoje vreme
  • podržavam i krećem se u krugu jednakih ili boljih od sebe
  • budem zahvalna na tome što mi je pruženo i radim sa onim što imam
  • da gledam isključivo svoja posla, ali da po potrebi budem informisana o pojedinostima  koje nisu u direktnoj vezi sa mnom
  • da je u redu što sam često vrlo rigidna, donekle hladna i na prvi pogled vrlo ozbiljna, jer i to je deo moje suštine

Vremenom, shvatite koliko sebe ulažete umno, fizički, finansijski. Javljaju se nove ideje, želje, motivacija, pa to bude i adekvatno valorizovano, što dalje implicira podizanje standarda. Tada sa razlogom i apetiti mogu porasti, a moji jesu.

 

Rekapitulacija 2015.

Dinamična, sadržajna i uspešna.  Godina u kojoj sam zahvaljujući tome što radim putovala, učestovala kao prvi beauty bloger na konferenciji, bila najviše prisutna u štampanim medijima, ambasador jednog brenda, a i dobila dva lepa priznanja.

 

Želje, „čestitke i pozdravi“

Da budem skromna, dobro bi mi došao fiksni objektiv 50 mm 1,8. Divno bismo se slagali, sigurna sam. Snove na stranu, volela bih da doživim još sličnih iskustava kao prethodne godine i zaslužim svoju toliko željenu budućnost radeći više poslova koje volim.  Tehniku stvaralaštva da dovedem na željeni nivo, jer za to živim i to me ispunjava. Neverovatno mi je stalo do svega što ima veze sa ovom stranicom, ma koliko ja ovim kao i mnogim drugim tekstovima ne odišem baš naročito emocijom. Puštam da moj rad govori sam za sebe.

Hvala mojim najbližima koji su uprkos nerazumevanju toga da “Dijana piše blog“, ipak bili tu i nisu sputavali moj (javni) izraz. Hvala vama, što ste uz mene na ovom putovanju.

Nastaviće se.

No tags 30 Comments 1
30 Responses
  • Dea
    January 10, 2016

    Čestitam na “rođendanu” 🙂
    Čitam tvoj blog odavno, pratila sam još dok si imala svega dvadesetak postova, ali sam nažalost lijena da često komentarišem.
    Zaista si nevjerovatno napredovala u svakom pogledu!
    Ovo je jedan od rijetkih blokova koje zapravo pažljivo čitam (ne svratim samo da pogledam sličice). Nekako se osjećam kao da čitam pisma dobre drugarice (valjda zato što smo vršnjakinje).
    Tekstovi i fotografije su uvijek predivni, podižu raspoloženje. Čak si uspjela da me natjeraš da zavolim nježnije boje (iako sam pola zivota odana crnoj).
    Drago mi je da i dalje redovno pišeš i nadam se da će ti i ova godina biti ispunjena divnim iskustvima koje ćeš podijeliti i sa nama.

    • digolubović
      January 10, 2016

      Dea, hvala ti :).

      Baš mi je drago da si tu praktično od početka i da si primetila te faze kroz koje sam prošla do sada, a tek ću.
      Mnogo ti hvala na ovako divnim rečima, dodala si ovom danu vrednost i pozitivu.
      Oh, širim ljubav za pastele :).
      Trudiću se da budem redovna, redovnija nego protekle godine.
      Hvala ti još jednom na komentaru, znači mi, zaista mnogo <3.

    • Milica
      January 10, 2016

      Slazem se sa Deom! Doduse nisam uz tebe zavolela pastel, jer sam ga I ranije volela, al za sve sto je ostalo rekla se slazem 😘

      • digolubović
        January 11, 2016

        Hvala ti :)!

  • Magiša
    January 10, 2016

    95% rečenica odavde mogu u Quotes da idu. Želim ti jako taj objektiv <3

    • digolubović
      January 10, 2016

      Magiša dobriša <3.
      Hvala, nabavićemo mi svu opremu. <3

  • Milica
    January 10, 2016

    Čestitam! <3
    Znaš i sama koliko volim tvoj stil pisanja, fotografije, teme koje obrađuješ na blogu tako da nema potrebe da se ponavljam po ko zna koji put. Meni izuzetno prija to što si, kako kažeš, naizgled hladna i ozbiljna. Možda zato što sam i sama takva i što znam da među pravim ljudima to zapravo nije tako. O onima sa drugačijim pristupom neću, danas je dan za lepe stvari. 🙂
    Ostaje mi još da ti poželim još bolju i uspešniju godinu, i što se tiče blogovanja i u privatnom životu. Takođe, da ti se ostvari želja i priuštiš sebi objektiv. Svakako bi ga odlično koristila. :))

    • digolubović
      January 11, 2016

      Ti si jedna od onih za koju znam da će se istinski obradovati tekstovima koji nisu isključivo vezani za kozmetiku.
      Nemaš pojma koliko mi je drago zbog toga i koliko se radujem što je jedna tako fina i mlada devojka zainteresovana za preporuke, kulturu i umetnost. To su trenuci kada shvatiš da vredi pisati, makar za sebe i još svega par ljudi.
      Hvala ti na podršci, mnogo.
      Interesantno da smo slične, kako kažeš :).
      Hvala ti na divnim željama, nadam se da će se makar nešto od toga ostvariti :)!

  • Zara
    January 10, 2016

    Prije svega, iskrene čestitke na “rođendanu”!
    Hvala ti puno na ovom divnom, inspirativnom tekstu – koji će zasigurno biti od pomoći svima nama početnicima. Ja sam svoj blog napravila kako bih stvorila mjesto za izražavanje svog mišljenja i prezentiranja mnoštva ideja javnosti. Naravno, imala sam u vidu dodatne benefite (poput saradnji), no oni mi nisu bili motiv. Često čitam tvoje postove, ali ih ne komentarišem iz čiste lijenosti (čime se nimalo ne ponosim). Sve najbolje u daljem blogovanju!

    • digolubović
      January 11, 2016

      Hvala ti puno.
      Samo nastavi sa radom, ako se trudiš, rezultat se vidi, pre ili kasnije, mada verovatno kasnije – tako ide.

  • Katarina
    January 10, 2016

    Draga Dijana, srecan blogorodjendan, da ih proslavis jos puno. Pratim redovno tvoj blog i moram da kazem da se zaista izdvajas nacinom na koji radis, fotografije su ti odlicne, vokabular jako bogat, stil pisanja drugaciji. Samo tako nastavi i sigurna sam da ce jos priznanja stici na tvoju adresu.
    Srdacan pozdrav,
    Katarina Pavlovic

    • digolubović
      January 11, 2016

      Draga Katarina,

      Drago mi je da si primetila neke stvari i srećna sam što ti se dopada kako radim.
      Nadam se da će biti još bolje u budućnosti, svakako ću se truditi da tako bude :).

  • Ana Petrovic
    January 10, 2016

    Postovana Dijana, zelim da ti cestitam godisnjicu. Ti si pre svega odlican fotograf, zaista sjajan. Ako sam dobro shvatila ti sama sve fotografises. I to zaista divno radis. Necu mnogo da pricam, ali zelim ti jos mnogo sretnih i plodnih godina, i jos vise carobnih fotografija. Veliki pozdrav.

    Ana

    • digolubović
      January 11, 2016

      Ana, hvala. Hvala do neba, na komentarima, ali i željama! 🙂

      Da, sve radim sama, a nadam se da će tako i ostati. Ideja mi je da sve što mogu, a to je 95%, radim sama.

  • Nikolina recommends
    January 10, 2016

    Odličan tekst! Srećan rođendan! :*
    Priznanja su zasita zaslužena, jedna od blogova u čijem čitanju najviše uživam! Srećno u daljem radu! <3

    • digolubović
      January 11, 2016

      Hvala Nikolina :))))!

  • AnaRuza
    January 10, 2016

    I ja te pratim odavno. Posebna si. Tu njeznost, odmjerenost i njegovani izgled treba da patentiras.. A vec jesi☺. Raduje to sto se posvetis svakom komentaru, sugestiji. Izdigla si na veci nivo blogovanje i ljepota je gledati i citati tvoj blog. Samo tako nastavi. Lijep pozdrav od Ane

    • digolubović
      January 11, 2016

      Jedan od najlepših komentara koji sam dobila.
      Mnogo, mnogo ti hvala.

  • Uncle Abadash
    January 10, 2016

    Hoće te poetičnost u poslednje vreme, drugar. Ja ti držim stranu za objektiv, i želim ti ne samo 50ticu već i neki makro pošto voliš detaljčiće, i još koji po izboru, nek se nađe. Ti ćeš to znati da iskoristiš za tvoje lično napredovanje, samim tim i napredovanje bloga.
    Zalivaj blog, nek ti traje dugo i uživaj!

    • digolubović
      January 11, 2016

      Šta da ti kažem lepi, naišlo mi pa nižem redove.
      Oh, znaš šta da mi poželiš, nema dileme :D!
      Skupiću ih ja sve i eksploatisati do maksimuma.
      Hoću, hoću <3

  • milica
    January 11, 2016

    Cestitke. Svaka cast. Jedna si od onih na koje se ugledam. Ja sam skoro proslavila svoji prvi blogorodjendan ali moj blam je bio veci jer niko me jos nije ni primetio. Al to nije ono sto ce me zaustaviti…… Ljubav za pisanjem i prema kozmetici me gura dalje…. Sve u svemu drago mi je sto postoje blogerke kao ti. 🙂

    • digolubović
      January 11, 2016

      Hvala ti Milice.
      Kada je motiv pravi, blam ne postoji, a stvari se neplanirano dešavaju.
      Neka je sa srećom :).

  • Olivera Babić
    January 11, 2016

    Nadam se da će ova i sve sledeć godine doneti još mnogo radosti i napredovanja!

    • digolubović
      January 11, 2016

      Hvala draga Olivera :)!

  • SuperNova
    January 12, 2016

    Čestitam draga! Samo nastavi da budeš ono što jesi! Ma…znam da hoćeš. A blog će biti sve bolji i bolji iz godine u godinu kao i do sad.:*

  • Brana
    January 14, 2016

    Draga ženo,
    od srca čestitke i samo napred ka svemu zacrtanom i isplaniranom! Znaš da ćeš uvek imati moju podršku!
    Želim da ovo bude tek jedan u nizu rođendana pa da zajedno slavimo i dvocifrene!
    Veeeeliki ljubac i zagraljaj šaljem!!! :* :* :*

    • digolubović
      January 16, 2016

      Mnogo ti hvalaaa draagaaa :))))!!!
      Ogroman zagrljaaaaj :))) !!!

  • Ana DRAMA
    January 16, 2016

    Di, čestitam ti ♥
    Ne znam kakve si primjedbe dobila, ali svatko tko tvoj blog duže prati sigurno je shvatio da si ti sve samo ne hladna osoba. Pa ženo, samo tvoje fotografije imaju više topline nego većina ljudi s kojima sam okružena! Tvoji postovi, baš kao i ti, odišu elegancijom i uz tvoju POZITIVNU ozbiljnost i visoke kriterije izdižu te iz mase 😉
    Budi sigurna da ima ljudi koji to cijene i vjerno te prate. Ti ljudi dolaze na tvoj blog bez obzira o čemu pišeš. Ma i ako ništa ne napišeš oni svrate. Govorim to iz vlastitog iskustva 😉
    Želim da ti se ostvari sve što si poželjela, a pogotovo objektiv jer ne mogu ni zamisliti kakva bi ti fotografije tek onda bile ♥

    • digolubović
      January 17, 2016

      Koliko si me raznežila, nemaš pojma. Ne znam ni šta da napišem, zatečena sam.
      Mnogo ti hvala. <3 <3 <3

      Primedbi i sugestija uvek ima, to je potpuno ok :). Hvala ti na divnim željama, a što se tiče objektiva, videćemo, možda i uspem da nabavim to što hoću, pa da stvaramo magiju :)))))!!!! <3

  • Ana
    March 25, 2016

    Draga Dijana,
    nadam se da ces videti ovaj komentar, znam da nije noviji post u pitanju, ali zelela sam da kazem nesto na temu blogovanja, pa bolje ovde nego da ti spamujem aktuelne postove nevezane za ovu temu 😀
    Elem, pre svega bih zelela da te pohvalim i da ti cestitam na kvalitetnom blogu, koji se osim kvalitetnog sadrzaja izdvaja i dobrim fotografijama i PISMENOSCU! Najvise volim blogove ovog tipa (a tvoj me po sadrzaju podseca na fenomenalu Branu i njen Divine World :D) koji osim mode i lepote, odnosno estetskog dela, sadrze i kvalitetne tekstove i teme koji su svojevrsna “hrana za mozak”, a slobodno mogu reci i dozu umetnosti 🙂
    Zanima me sledeca stvar.
    Da li je ovaj blog tvoj posao, odnosno da li od njega zaradjujes? Ako ne, da li je to nesto cemu tezis?
    Raspitivala sam se o blogovanju, jer razmisljam da nesto mozda i sama pokrenem. Nije mi osnovni motiv novac, daleko od toga, mislim da svakako ne treba osnivati blog ako je jedini cilj da se zaradi. Pitam te ovo jer me zanima sta se smatra uspesnim blogom. A rekla bih da je tvoj uspesan 🙂
    Hvala ti unapred, pozdrav 🙂 :*

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *