Poseta galeriji snova

by Saturday, October 31, 2015

Naizgled samo sunčana (lenja) subota, pretvorila se u odlazak do sokačeta, Čumićevog. Poseta Galeriji 1250  odlagana je, dugo.  Valjda je pomodarska (javna) scena Srbije toliko naporna i glasna, da  mi je kompletan koncept  District-a dalek, ali i sve ono lepo (fizički par koraka) pre njega, nepravedno zapostavljeno. Uključujući i ovo mesto, gde nakon krčkanja na 1250 stepeni, stižu i neverovatne priče u raznim oblicima, bojama, sa porukama.

Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 6

Prvo što sam videla je pastelni set u izlogu i tu se oduševila. Ulazak u taj prostor je izmeštanje iz sadašnjeg trenutka.  Preplitanje različitih senzibiliteta šest mladih umetnika. Ljubav prema keramici kao zajednička stavka. Ukras za životni ili pak radni prostor, nešto što ima upotrebnu vrednost, ili jednostavno nešto za šta znate da imate samo vi i niko više. Nemoguće je ljudskom rukom napraviti duplikat. Moć i duša predmeta koju je neko osmišljavao, u koji je doslovno utkao deo sebe i svog umeća.
Sama galerija deluje kao jedna divna soba, ukrašena apstrakcijom, pastelima, crtežima, koloritom, funkcionalnošću, suptilnošću. Pravi koktel. Iz nekih predmeta dolazi skrivena senzualnost, iz nekih dinamika i energija koju daju boje, a ima i onih koji su tihi, mirni, ušuškani i odišu opuštenošću. Toliko svega, živi u simbiozi i baš mu je, makar izvesno vreme dok ne dođe neko da udomi, tu mesto.

Danas sam upoznala jednu od devojaka čiji radovi se nalaze u Galeriji, Ivanu. Saznala sam neke interesantne stvari, malo porazgovarala o tome kako je raditi ovakav posao u Srbiji i kako bi bilo lepo da se, za već ovo poznato mesto još više čuje – moj standardni zaključak za sve što mi se dopadne, ima vrednost i naravno nije komercijalno. Razmisliću o nekim interesantnim pitanjima, pa zašto da ne, uradim i neformalniji intervju sa ovim divnim ljudima.

Sve ovo odiše posebnošću, ljubavlju i trudom. Stekla sam utisak da svi oni  prave čaroliju na sebi svojstven način, koju bi pre svega i u sopstvenom domu imali i negovali. Žao mi je što sam toliko čekala da posetim ovo mesto. Na kraju, kupila sam jednu divnu pastelnu (a kakvu bih ja drugačiju) šoljicu, koji ćete videti već u budućnim kompozicijama na mojim fotografijama.

Sada, deo atmosfere i detalji Galerije.

Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 4Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 12Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 21Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 9Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 32Poseta galeriji snova Digolubovic.com Galerija 1250 2digolubovic.com Gallery 1250 Beograd 3Poseta galeriji snova Digolubovic.com 11 Galerija 1250 21

Da li vam se dopada ?

Do narednog naslova,

Di

5 Responses
 • Milica
  November 2, 2015

  Ne mogu da ne prokomentarišem ovakav post. Možda si za ovih, pa ima već godinu dana primetila da su mi najdraži. Ispravi me ako grešim, ali ja bar nisam primetila mnogo naših blogova da se bave ovakvim temama. Lepo je pored tekstova o kozmetici pročitati i ovako nešto. Što se Galerije tiče, raj za oči i verujem, odmor za dušu. Ne bih rekla da je u Beogradu, a ni ne čudi jer se mediji ni ne trude da predstave nešto lepo i zanimljivo, čast izuzecima. Ako te zanima moraš sam da tražiš. U svakom slučaju divno izgleda, zanimljivo i drugačije. 🙂

  • digolubović
   November 2, 2015

   Da, Mico, primetila sam.
   Ako mi veruješ, ovo su tekstovi (često i fotografije) u kojima najviše uživam. Daleko od toga, sve što pišem i radim ima svoj momenat i pažnju, ali mene ispunjava umetnost, detalji, ova vrsta lepote. Istina, ne prolaze toliko kao kozmetika – dobro ni blizu, što posebno ne želim da komentarišem. Ipak, puno mi je srce da znam da makar neko u meri makar blisko koliko i ja uživa u tome. Pisaću mnogo više ovakvih stvari, jer… I način na koji je kozmetika predstavljena u masi blogova mi je već.. Ne mogu. Ja sam i počela kao lifestyle blog pre 3 godine skoro.
   U Beogradu, nego šta, u jednom od najstarijih tržnih centara. Danas sam kupila nešto što izgleda kao mini šerpica, idealna za bombone, neke grickalice, ili šta mi već padne na pamet. Videćeš, istopićeš se 🙂

   • Milica
    November 2, 2015

    Verujem, zanimljivije je nego opisivati pokrivnu moć pudera, ali dobro i takva informacija je više nego korisna u određenom trenutku. Nažalost i ja sam primetila da se ovo ne prati toliko, ali opet kažem dobro, šta da se radi. A šerpicu već vidim u nekoj zanimljivoj ulozi, sitnice su bitne. 🙂

  • digolubović
   November 2, 2015

   Ništa, radim na tome da se borim protiv preaktuelnih tema ovakvim, eto to.
   Biće, biće. Sutra idem do Bombondžije po nešto slatko :))))

 • Vedrana
  November 5, 2015

  Volim da povremeno bacim pogled na novitete u 1250°, a za odabrane drage ljude tu kupujem i upečatljive poklone. Sviđa mi se što svaki od umetnika iz te galerije ima veoma karakterističan stil i što se na jednom mestu mogu naći stvari za najrazličitije ukuse.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *