(Uredno) Lakiranje noktiju

by Thursday, February 12, 2015

Do sada je bilo nekoliko pitanja za članak ovog tipa, te sam odlučila da napišem par redova na tu temu.

Segment nege kao broj 1
Bez obzira što nije direktno vezan za sam proces lakiranja, svakako je smatram, najvažniji preduslov. Vodite računa o nezi i izgledu ruku, a posebno kože oko noktiju i zanoktica. Neugl/redan manikir može se vrlo lako postići ako imate izražene rane/zanoktice ili suvu kožu. U kombinaciji sa manjom nespretnošću – što je potpuno normalno, šansa da se lak “uhvati” za nešto od ponuđenog iznad raste, pa je rezultat ne naročito pedantan.
Takođe, lepo oblikovani nokti željene dužine i nokatna ploča koja nije oštećena (u smislu listanja i neravnina koje se mogu javiti iz više razloga) važan su segment.  Znam da mnoge devojke imaju problem sa listanjem, pucanjem, pa preporučujem za početak neki tretman koji će pomoći u saniranju, ili makar smanjenju tih problema. Bez obzira što će “lak” prekriti neke nepravilnosti, on ih ne leči, a u zavisnosti od boje, formule i završnice, neke može i istaći. Dakle, nega na prvom mestu, kreme, ulja, serumi, pilinzi.

Na ruci/koži koja je zdrava, manikir je samo poslastica koja ih dodatno ističe.
O tome kako turpijam nokte – oVDEManna puter – OVDE ; NUXE krema za ruke – OVDE ; Weleda krema za ruke – OVDEAlessandro krema za ruke – OVDE ; Balea, Essence – OVDE
Četkica i formula

 

U zavisnosti od brenda laka koji koristite, formule koju želite, zaista na našem tržištu imate šarolik izbor. Spram želja i mogućnosti birajte ono sa čime za početak možete da rukujete i postignete nešto uredno. Četkice u bočicama su različite, neke su pljosnate i gušće/ređe, neke izuzetno tanke i gušće/ređe, a neke su kako volim da kažem – optimalne.

 

Ako imate usku nokatnu ploču i vrlo male nokte (kao recimo nekoliko mojih prijateljica), možda velika pljosnata četkica poput Golden Rose (Rich Color) ili Essence nije najbolji izbor.Ipak, ako odlučite, onda nemojte puno pritiskati pri apliciranju, jer će više da vam ostane po prstima nego na samoj nokatnoj ploči. Ništa nije pravilo, možete SVE sebi prilagoditi i naučiti da korstite, ali makar za početak, uvek sam za to da treba izabrati nešto sa čime je lako rukovati i gde nećete morati da brišete mnogo. Neke će vam uštedeti vreme, neke ne, ali je važno da kakva god da je, procenite da li može da obuhvati ceo nokat, ili iz više prelaza, koliko je laka optimalno da se nađe na četkici- da ne bude previše ili pak premalo. Imajte strpljenja i sačekajte da se svaki sloj dobro osuši, pre nego što pređete na dodavanje još jednog.

Iako sve ovo što pišem može delovati vrlo trivijalno, ipak primećujem da mnoge devojke uopšte ne razmišljaju niti vode računa, te krajnji rezultat izgleda vrlo aljkavo što će mnogi verujte primetiti, a sitnice su te na koje samo malo treba obratiti pažnju.

 

Ukoliko vam ruka nije stabilna, naslonite podlakticu  na čvrstu površinu, ja obično lakiram za stolom (mada imam i epizode da mi ruka stoji “u vazduhu” blizu lica, ili sam u turskom sedu). Na taj način smanjujete šansu da vam ruka “šeta”, a više se koncentrišete na lakiranje.
Postupak 

 

Prvo nanosim bazu kako bih zaštitila nokatnu ploču.

 

Trenutno rotiram dve: China Glaze (917 dinara) i Essie (990 dinara). Povoljnije verzije koje sam koristila pre ovih, a kojima sam zadovoljna su iz asortimana Miss Sporty brenda i njihova cena je oko 200 dinara, kao i P2. Vrlo tanak sloj, jer nema potrebe betonirati.
Naredni korak je sam proces lakiranja. Uzevši u obzir priču iz prethodnog pasusa, zavisno od četkice, lakiram na jedan od dva načina:
1.Odozgo – kada u jednom potezu obuhvatam celu nokatnu ploču (pljosnata)
2.Odozgo/sa strane “u trakama” – kada u tankim trakama (tanja) lakiram malo po malo – krenuvši sa (recimo) desne strane nokta ka levoj, kako bih obuhvatila kompletnu površinu.
1. Pljosnata četkica može biti dobro rešenje za one koji nisu naročito najspretniji, a usput žele da uštede malo vremena. Četkicu treba da prislonite skoro do početka nokatne ploče, a lepo pozicionirano na sredini. Skoro, da bi pritiskom lepo nalegla, obuhvatila nokat, nakon čega samo lagano povučete. Nakon što se taj prvi sloj osuši, potrudite se da četkicu ponovo stavite na isto mesto, kako bi lak prešao tačno preko prvog sloja, a da se ne vidi posebno trag jednog, posebno drugog prelaza.
2. Ova varijanta je nešto što češće praktikujem, pošto su lakovi za koje se odlučujem sa tanjim četkicama. Iako je potrebno više vremena da se lepo i u svakom povlačenju izvuče sa četkice optimalna količina laka, na ovaj način preciznije radim sa strane i obuhvatam svaki milimetar, pošto nemam “gole delove”, već ceo nokat obuhvatam lakom. Da li ostavljate sa strane bez laka, ili sve prelazite – već je stvar lične preferencije.
Preciznost je ono što više volim i za nijansu bolje postižem ovim načinom. Takođe, popravljanje nekih delova je lakše kada je četkica tanja.

 

Kako i čime god da lakirate, vodite računa o formuli/završnici. Ako je lak ređi, nemojte stavljati previše zato što će se pre razliti. Opet, ako je krečast, onda je poželjno brže raditi kako se ne bi osušio pre nego što lepo razmažete. Pri ruci imajte uvek štapić za uši i skidač laka, ako nešto pogrešite da možete dok je sveže da očistite, ili ukoliko u Avon katalogu još ima proizvod u formi flomastera, pogodan za brisanje. Ako je  intenzivna boja, onda bolje sačekajte da se osuši pa onda sanirajte, da u toj brzini ne biste razmazali nepotrebno. Takođe, dobro je na kožu oko noktiju naneti  kremu i fino je utrljati, za slučaj da se lak razmaže, da lakše uklonite.
Nanošenje nadlaka

 

Onaj deo koji donekle uvek jedva čekam, jeste da nanesem Seche Vite, mirujem posle toga minut i manikir je gotov. U početku, kada sam tek nabavila ovaj nadlak, nisam ga koristila kako treba, odnosno u nekoliko navrata dešavalo mi se da se nadlak “povuče” na neku stranu i da imam trag, što ne izgleda baš lepo. Sada, onaj milimetar na početku što ste ostavile “slobodno” dok ste lakirale nokte, dobija svoj prostor

 


Nadlak ne nanosim od onog dela gde kreće lak, već iznad, praktično do kože oko nokta – ali ne sasvim. Tu je takođe potrebno voditi računa. Seche daje taj gel izgled i ako preterate sa količinom, osim što može da izgleda kao da imate OHO lepak na prstima, manikir može delovati kao sendvič. Odmerite i probajte par puta da vidite koja vam je količina potrebna za jedan ili više noktiju i nanosite kako vam odgovara. Njegova četkica je optimalne širine i gustine.

 

Suština je imati malo više strpljenja, otkriti/izabrati ono što vam prija i malo se posvetiti celoj priči. Koliko lepo izgleda kada devojka vodi računa o noktima, toliko je zaista ružno videti aljkavost koja je veoma prisutna (na internetu jednako kao i u realnom svetu). Nemamo svi nokatnu ploču kakvu želimo, niti dužinu i kvalitet, ali mislim da svako može uložiti mali napor da maksimizira izgled toga što ima.
Moje (manje ili više precizne manikire), možete pogledati u rubrici NOKTI.

 

Ukoliko imate pitanja, želite neki predlog za proizvod ili nešto treće, komentari su dobrodošli :). Nadam se da je bilo od koristi.

Do narednog naslova,
Di

29 Responses
  • Dž.
    February 12, 2015

    Smatram da je ovaj post i više nego na mjestu jer se često može vidjeti, kako na blogovima, tako i u svakodnevnim prilikama – manikure koji izgledaju kao da ih je lakirao četverogodišnjak. Iako mi "teže" pada kada vidim da djevojke sve sretne izlaze iz salona sa traljavim i neurednim manikurama. Meni to ružno izgleda, ne volim vidjeti a i stičem neki lošiji dojam o osobi sa takvim noktima.

    • admin
      February 12, 2015

      Hvala Dž.:) :*
      Slažem se, baš ima dosta ekstremnih prizora, od maksimalno neurednog, do hiruški preciznog i za divljenje. Naravno, neće svi lakirati savršeno, kao što se ni mnogi (među kojima sam i ja) neće šminkati kao Jaclyn Hill, ali neka pedantnost i u tome sigurna sam da može. To po salonima, a i kućama masovno rade devojke koje ne znaju šta će sa slobodnim vremenom. Retko koja, mada ih ima, radi baš onako lepo, uredno i da izgleda kako valja, bar iz onoga što imam priliku da vidim.

  • Sanjin ŠminkeRaj
    February 12, 2015

    Ja bih se složila sa Dž u potpunosti. Mada mi se nekada u brzini zna provući pokoja greška, trudim se da uredno nalakiram nokte 🙂

    • admin
      February 12, 2015

      Svi grešimo, skine nam se iznenadno deo laka, ali suština je upravo u tome da se bar malo vodi računa i obrati pažnja :).

  • Suz Ica
    February 12, 2015

    Tekst je veoma koristan 🙂

    • admin
      February 12, 2015

      Hvala ti, drago mi je. :*

  • Anonymous
    February 12, 2015

    Meni je i dalje zao sto vecina devojaka oko mene stavlja gel, tako da mi je drago kad vidim pravi lak na noktima, pa cak iako nije savrseno namazan 🙂 Uz malo vezbe i ovo se da usavrsiti.

    • admin
      February 12, 2015

      Samo sam na dve osobe videla gel da izgleda kako treba, odnosno da se ne vidi očigledno da je gel.
      Ne bih volela da neko pomisli da ovde potenciram savršenstvo, jer ni sama nisam kao ni niko takva, ali više akcenat na urednosti koju nije teško postići i to da je lak proizvod za nokte, a ne za prste. Često vidim da se devojke uopšte ne trude ni da namažu, a nedeljama kasnije ni da skinu lak, pa mi je to nekako ružno i više sam ovo napisala kao neki savet dodatan, eventualno nešto što "će se javiti" u podsvesti. Vežba svakako daje rezultat 🙂

  • Beauty chat room by Marijana
    February 12, 2015

    Geliram nokte već jedno 9 godina, ali prije toga sam dosta usavršila tehnike lakiranja noktiju. Jako mi je uvijek bilo važno da su mi nokti i ruke uredni. To je prvo što kod neke osobe primijetim. Lakiranjem noktiju sam opsjednuta od malena. Tada se nije smjelo u osnovnoj školi lakirati nokte, pa sam čekala petak da ih nalakiram! Naravno, nedjela navečer i skidanje laka!

    • admin
      February 12, 2015

      Praviš li pauze neke u geliranju, nije to baš idealno rešenje.
      Slažem se, takođe to primetim uglavnom na startu.
      Jao, dobra si, ovo me je baš nasmejalo :)))))!

  • Tanja Matejic
    February 12, 2015

    Ah, nokti…ono što najviše volim i u čijem lakiranju i ukrašavanju uživam. 🙂
    Trudim se da pravim što manje grešaka prilikom lakiranja, a otkrila sam da mi najbolje ide kada stavim lak prvo na sredinu nokta, pa odatle nastavim na levu i desnu stranu.
    Što se tiče četkica, one su veoma bitne i ne snalazim se najbolje sa svakom. Najbolje su mi Golden Rose RC, a po slici vidim da i Essie ima slične, ali nisam još uvek isprobala nijedan njihov lak.
    Jako je korisno što si objavila ovakav post, saveti oko noktiju uvek dobro dođu. :*

    • admin
      February 12, 2015

      Ooo da, znam. Aj baš posle 20. da idemo već na tu kafu :).
      Važno je da si našla kako ti najviše prija.
      Recimo, ja mogu sa bilo kojom, ali ne uvek. Ako nisam nešto u elementu, onda nemam baš strpljenja da odvojim vreme i posvetim se da bude lepo, onda radije uzmem nešto što ću brzo završiti. Da, slični su, sa tim da je GR ipak malo gušća :).
      Drago mi je da ti se dopalo :), zapostavila sam ih nepravedno. :**

    • Tanja Matejic
      February 12, 2015

      Može, javi mi se par dana ranije, pa ćemo se dogovoriti tačno za sve. :*

    • admin
      February 12, 2015

      Naravno,organizacija na prvom mestu :)))))!

  • Јована Д.
    February 12, 2015

    Савети су корисни и инспиративни, подстичу на испробавање и стрпљење.
    Мени су највећи проблем стрпљење и сушење лака. Они што се као суше за минут се можда привидно осуше, а после све отисци од постељине остају, оближње туширање доводи до крзања. Да ли надлак који ти користиш решава те проблеме?
    Иначе, мислим да је лепше и уредније ни не лакирати нокте или ставити само провидан лак него ићи около неуредних ноктију.

    • admin
      February 12, 2015

      Oooo ime moje :))))).
      Hvala ti, drago mi je da bar ima neka reakcija tog tipa.
      Znam, kod velikog broja ljudi je to problem. Da, ja takve zovem "voda lakovi – ćebe nokti". Da, Seche suši za pola minuta i ne mrda, ali zaista ne mrda i najbolji je koji sam kupovala i probala. Vredi dati novac. Koliko god da sam testirala, uvek sam se njemu vraćala.
      Delimo mišljenje. Bolje ništa nego bilo kako.

  • Jovana Filipovic
    February 13, 2015

    Odlican tekst, posebno mi se dopada ovaj kolaž sa različitim četkicama. Mislim da od svih lakova koje imam najviše mrzim četkice kod CG, dok su mi definitivno omiljene kod GR lakova. 😀

    • admin
      February 13, 2015

      Hvala ti puno. Da, to mi je spontano došlo kao ideja, a želela sam da ubacim uglavnom ono što nam je dostupno i dominantno povoljno sa tek nekim koji to nije. Nedostaje recimo Flormar, Sephora, imam i dosta drugih, ali mislim da su ovi više nego ok.
      Lično volim u zavisnosti od raspoloženja nekada CG više, nekada GR :D.

  • Anonymous
    February 14, 2015

    Draga Dijana,

    Veoma mi se dopada nacin na koji pises. Iskreno, bitno sam unaprijedila njegu, lakiranje i cjelokupan izgled noktiju otkad pratim tvoj i jos neke domace blogove. Ono sto me zanima, posto vec duze vrijeme koristim Seche Vite, nekako mi je spontano doslo, ali i pod uticajem informacija koje kruze netom, da je stetan tj da su stetni pojedini sastojci koje sadrzi. Voljela bih da mi kazes da li si se ti raspitala o stetnosti i da li eventualno postoji zdravija alternativa? Dosla sam do faze kada pocinjem pomalo da brinem da sve te fine bojice koje stavljamo na sebe mogu imati negativna dejstva na nas i nase zdravlje :-). Inace, potpuno sam opsjednuta sminkom i lakovima :-). Puno pozdrava, pratim te, sve pohvale.

    • admin
      February 14, 2015

      Hvala puno na divnim rečima :))!
      Da, Seche sadrži toluen i ima verujem da znaš i sama izuzetno intenzivan miris.
      Najiskrenije, po pitanju nadlaka ne istražjem ništa, zato što je ovaj proizvod za mene nezamenljiv. Dosta korisnih informacija o mnogim proizvodima za negu noktiju, možeš pronaći na blogu – http://cajkinekandze.blogspot.com/.
      Drago mi je da voliš te stvari i hvala ti što me pratiš :)!

  • The beauty department
    February 16, 2015

    Sve na mjestu, odličan post, ja se zaista trudim ali teško da mogu da postignem savršenstvo naročito pod makro opcijom aparata otkako pišem blog :)) Ali ovako pod "golim okom", vjerujem da izgledaju uredno i na kraju mi je najvažnije da nije razliven lak sa strane, da nije okrznut i da mi je kožica oko nokta uredna. Ali da ih ima aljkavih, ima…

    • admin
      February 28, 2015

      Mislim da je aparat kriv za sve :).
      Izgledaju i na slikama, a i uživo onda, tako da si sigurno sada i bolja.
      Ima, svega ima.

  • Flawless Beauty blog
    February 17, 2015

    Odlican post! U moru nail art momenata i spicastih kandzi, sa kamenjem i drugom ornamentikom, draze mi bude da vidim skroz isecene usredne nokte, pa makar i bez ikakvog laka ako treba. I ja sam perfekcionista i u nezi i u lakiranju, cim postanem nezadovoljna izgledom noktiju i zanoktica, secem, uzimam Eveline 8 u 1, pa sve ispocetka 🙂 Neuredne ruke su mi nesto sto naruzi i najlepsu zenu.

    • admin
      February 28, 2015

      Ne mogu se više složiti sa drugom rečenicom.
      Drago mi je da ti pomaže Eveline :)!

  • Branislava Antović
    February 22, 2015

    Divim se tvojem studioznom pristupu svakoj temi! Od mene kapa dole! 😉

    U mom slučaju pokazalo se da je sav trik u pripremi nokatne ploče u vidu turpijanja. Dakle, tri faze turpijanja, od najagresivnije ka najnežnijoj. Čini mi se da se nakon toga svaki lak (bez obzira na kvalitet) lepo nanosi i još lepše izgleda. Rekla bih da lepo istrupijana noktana ploča utiče i na postojanost laka. Makar je tako kod mene… 🙂

    • admin
      February 28, 2015

      Hvala, divna ženo!

      Mislim da ne bih uspela da zaspim ako ne napišem kilometar teksta na nešto za šta znam da će neko ako izostavim, reći da nisam podelila kompletne informacije.

      Da, slažem se, apsolutno. Priprema je jednako važna, a poznato je da sa "masne" nokatne ploče lak brže sklizne, te je vrlo poželjno polirati. Recimo da je odlično što si to pomenula, pošto sam to previdela :)!

  • Teky Frost
    March 12, 2015

    super je post, i vrlo koristan 😀 sviđa mi se i kolaž sa četkicama i prijedlozi kako lakirati sa određenom četkicom. Naravno da se svima potkrade greška, ljudi smo 😀 Ali smatram daipak treba malo truda uložiti a ne hodati okolo sa lakom na prstima a ne na noktima 😉

  • Ana Nikolic
    March 23, 2015

    Primetila sam da ima dosta tekstova da se lak ne nanosi na ceo nokad sa strane kako bi nokti delovali duži. Neznam dali ta tehnika ima svoje ime ali meni se ne dopada kako izgleda. Voli šire četkice jer se lepše nanosi lak.

    • Sonja
      December 9, 2015

      tu tehniku prvenstveno koriste devojke sa sirokom nokatnom plocom. prilicno pomaze da nokti izgledaju vizuelno uze. ko ima fine uske nokte nema potrebe za tim

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *