Coolturne on/offline preporuke

by Thursday, January 15, 2015

Vreme je za prve preporuke u 2015. godini.

Internet je, osim portala zavisnih od klikova na besmislene naslove, mnogo horor priča i plitkih sadržaja ipak jednim (malim, ali vrednim) delom bogat magazinima koji svojim postojanjem, obogaćuju, informišu, edukuju i šire vidike onima koji su, kao i ja gladni kvalitetnih priča. Ovoga puta, dva predloga:
 
Melem za dušu. Ako ste ljubitelj kulture i umetnosti, psihologije, filozofije, a uživate u studioznim i izuzetno kvalitetnim tekstovima, ovo mesto morate posetiti. Posvećenost, ozbiljnost, kvalitet. Ne samo što ćete naučiti nešto novo, već ćete biti inspirisani, proširićete vokabular i imati toliko novih tema za razmišljanje, debatu. Na kraju, ako ništa, shvatićete koliko do sada niste znali o nekim stvarima i težićete da više istražujete i unapređujete sebe. Makar je tako sa mnom.


 

Online magazin na kojem se nalaze autorski tekstovi, ali i oni preneti, za koje redakcija smatra da su vredni pažnje. Teme su razne, a nalaze se u interesantno imenovanim kategorijama. Tako, u  zavisnosti od raspoloženja, nekada me motiviše (recimo) pesma “Odlaganje”, oduševe razmišljanja iz Oštrog ugla, a neretko i nasmeju članci iz prostora na sajtu čiji naziv nosi: Krivine. Autori su ozbiljni, odrasli i obrazovani ljudi, koji na vrlo lep način iznose stavove i oblikuju ovaj magazin na način koji mi se veoma dopada.

Interesantne stranice/ Facebook

Izložbe u Beograduinformisanost
Ilustrovana propastrealnost
Dnevna doza opšte kulture od viška ne boli glava
Knjige
Ja sam genije, Salvador Dali

 

Sa 17 godina bila sam u muzeju u Figueras-u. Tokom obilaska, posmatrajući njegova dela, istovremeno sam osećala oduševljenje, divljenje, zaprepašćenost i pomalo strah. Kasnije sam istraživala i proučavala njegovu ličnost i shvatila zašto su neke stvari “ovakve” ili “onakve”. Bio je jedan vrlo specifičan čovek. Količina samopouzdanja koju je ispoljavao tokom života (posebno na studijama), pogled na svet, ljudi koji su mu bili podrška, kreativnost i ljubav prema Gali. Čitajući knjigu, na trenutke me je fascinirao, dok je na momente iritirao svojim: “Niko tako poseban kao ja” stavom. Najinteresantnije, svakako su moje  reakcije i pitanja koja su se nizala na neke njegove postupke i razmišljanja. Počevši od: “Da li je on stvarno lud, ili se samo pravi”, preko “Šta ja ovo čitam (i verujem – vrlo bitno), do: “Kakav suvi genije”. U svakom slučaju, ne ostavlja ravnodušnim.

 

Za kraj, malo humora: “Kako da znaš da li tvoja mačka planira da te likvidira”.
Simpatičan način da mačeći stvorovi dobiju još malo prostora. Tumačenje njihovih postupaka, karaktera provučeno kroz neku vrstu stripa. Svim ljubiteljima četvoronožnih čupavih i mekanih bića, a vlasnicima posebno, sigurno će izmamiti osmeh na lice. Takođe, vrlo moguće da ćete, kao i ja sebi na svakih nekoliko strana u bradu prokomentarisati: “Pa da, moja isto ovako, bubreg u loju jedan, a uvek joj još nešto fali.”
Vaše preporuke?
Do narednog naslova,
Di
17 Responses
 • Vedrana Brankovic
  January 15, 2015

  Hvala na preporuci za izložbe u Beogradu.

  • admin
   January 15, 2015

   Nema na čemu, kada znam da ima zainteresovanih :).

 • Malegria
  January 15, 2015

  Одличне препоруке, посебно за часописе на интернету, имам преко 10 отворених картица са текстовима тренутно. Да ли знаш за неки сличан часопис у писаној форми? Ја не знам, па сам се запитала зашто је то тако, зашто жутаћа, политичких, мушких и женских часописа има на претак, а овакве ствари немају прођу. Да се осврнем на женске часописе, не знам за све, али имала сам прилику да прелистам један (купила га због узорка који деле па се исплатило) и ништа посебно квалитетно у њему прочитала нисам, а људи би пре купили такав часопис него ове лепе што си препоручила.
  Моја препорука за јануар: размишљати и не пецати се на рекламе и примитивне видове забаве колико год је то могуће.

  • admin
   January 15, 2015

   Drago mi je jako da ti se dopadaju. Tebi će se verujem dopasti neke stvari, mogu da pretpostavim i koje.
   Nema, da ja znam nema, a potpuno mi je i jasno zašto. O tome da se u novinama (tim ženskim) kolege i PR-ovi kompenzuju za prostor na stranicama, ne bih detaljnije, pa nije ni čudo što nema šta da se pročita.
   Dopada mi se tvoja preporuka jako.

  • Jovana
   October 27, 2015

   Probajte Vodic za zivot. Ima pregršt dobrih tekstova, ilustracije,preporuke za knjige,filmove , predstave… Bez zute stampe , politike itd.

 • Andja
  January 15, 2015

  BeforeAfter, CityMagazine, Yugopapir

  • admin
   January 15, 2015

   Moram pogledati ova dva. City sam ranije više čitala, sada mi nije toliko interesantan, mada prelistam :). Hvala ti.

 • Suz Ica
  January 15, 2015

  Dopadaju mi se tvoje preporuke, knjiga me bas mami 🙂

  • admin
   January 18, 2015

   Hvala ti, drago mi je :).

 • Zeljka Vesic
  January 16, 2015

  Moja preporuka za januar bilo kome je tvoj post, hvala ti 🙂

  • admin
   January 18, 2015

   Drago mi je da ti se dopao :).

 • Anonymous
  January 18, 2015

  Uz Vaš blog može se pojedinac razonoditi, ali i mnogo toga naučiti. Drago mi je što mlada osoba, na tako simpatičan način, promoviše knjige i časopise.

  • admin
   January 18, 2015

   Hvala najlepše na ovakvom komentaru.

 • Anonymous
  January 18, 2015

  kkkkkkk

 • Anonymous
  January 18, 2015

  JORGOSLOVLJE i Tragovi Ka Sopstvenosti! 🙂

 • Jovana
  October 27, 2015

  Sajt tegla.rs imaju odlične recenzije , saljive, za filmove, serije i muziku.
  Knjiga Razgovori sa sobom-Andreas Neuman.

 • Online prodaja kozmetike
  October 27, 2015

  Ja sam genije – Dali
  Pridružujem se preporuci! 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *