Preporuka post

by Tuesday, April 1, 2014
Od sada, bar mesečno jedan ovakav post. Počela sam prethodnog leta, pa zapostavila nepravedno.
KNJIGA
Emocionalna inteligencija, Daniel Goleman
Šta je to emocionalna inteligencija? Koja je osnovna podela emocija kao takvih (uslovno rečeno podela, pošto postoje velika neslaganja na ovu temu)?
Ova knjiga, kroz priče običnih ljudi, poneko istraživanje i podatke, uči nas da upoznajemo bolje sebe, svoja osećanja, načine da se više motivišemo i postižemo (ili održavamo) samokontrolu. Kako da emocije pravilno prepoznamo u drugima, da manje brzopleto postupamo u određenim situacijama. Objašnjava mnoge stvari koje su vrlo često predmet (beskonačno dugačkih) diskusija.Govori da zapravo, imamo 2 uma, jedan koji misli i drugi koji oseća. Koliko su u stvari (ne)povezani, akademska inteligencija i emocionalnu život. a zašto obrazovne ustanove uporno insistiraju tome koliki je IQ… Kako je moguće da neko ko je očigledno inteligentan, jako loše upravlja svojim životom i čini nepromišljene stvari…  Još puno, puno toga.

Knjiga je prepuna sjajnih i realnih priča, ima i sturčnog segmenta, lepo približenog običnom čitaocu, vredi je pročitati.
 
PREDSTAVA
One stvari, Dragoljub Mićko Ljubičić

Nedavno je u Domu sindikata Dragoljub, imao 100. izvođenje predstave: “ONE STVARI”.

Ovaj čovek se na jedan, vrlo pametan način “kreće po ivici”. U kom smislu? Opisuje probleme, kratkoročne, a i one druge, koji su normalni u odnosu dvoje ljudi, dva pola. Zašto su muškarci vrlo često “blentavi”, a žene “previše pričaju” i imaju urođeno ono nešto što stalno ima potrebu da muškarca popravlja. Gde “leže” problemi i zašto je komunikacija – zapravo njen nedostatak izvor svih tih minus faza.

Dopada mi se inteligentan humor, činjenica da je jako blizu toga da pređe u vulgarno, ali zapravo ni najmanje nije. Tema je više nego pogodna da se pretvori u prostakluk, što bi sigurna sam, mnogima vrlo lako pošlo za rukom. Nema psovski, nema preterivanja, sve je tako ležerno i pitko. Podsticanje publike na malu, ali dovoljnu interakciju, puno smeha za sat i po vremena koliko traje, čini ovu predstavu genijalnom i sigurna sam da ću je ponovo gledati.

Za kraj, predlog za posetu izložbi, na koju ću ići verovatno danas ili sutra, pošto sam pre neki dan, sa drugaricom “poljubila vrata” došavši nešto malo posle 19h, do kada je radnim danima otvorena u Makedonskoj 4, a jako mi se dopalo ono što sam spolja primetila da ima.

U pitanju je izložba slika Milene Pavlović Barili pod nazivom: “Poezija Mileninih boja”.
Milena je rođena u Požarevcu 1909. godine, u braku sklopljenom između Danice Pavlović – iz porodice potomaka Karađorđevića i Bruna Barilija – kompozitora, pesnika i muzičkog kritičara.
Od malena, njen talenat je bio primećen. Obilazila je muzeje, učila slikarstvo, a kasnije se razvijala i stvarala prava umetnička dela. Na izložbi je 29 radova, ako sam dobro pročitala.

10 Responses
 • Malo Prase
  April 1, 2014

  Falili su ovakvi postovi!

  • admin
   April 1, 2014

   Pored kozmetike koja zauzima strašan procenat, treba imati i malo ovakvog segmenta <3.

 • Mell
  April 1, 2014

  Knjigu ću definitivno pročitati!

  • admin
   April 1, 2014

   Imaš poruku od mene <3.

 • Aleksandra
  April 1, 2014

  Uvek se radujem ovakvim postovima i informacijama koje se iz njih mogu dobiti.
  I ja sam češće počela da pišem o knjigama, mada primećujem da ti postovi izazivaju najmanje interesovanja i najmanje pregleda, ali ja to ionako prvenstveno radim za sebe 🙂
  Mićko je kralj.

  • admin
   April 1, 2014

   Sjajno, meni je zadovoljstvo da preporučim nešto. Neko bi očekivao više, ali iako pročitam dosta toga, tek nešto vredi da se imenuje preporukom. Segment kulture je nekako uvek zapostavljen, ne samo na blogovima, nego generalno, ali dobro, vredi prvenstveno zbog sebe, a uvek će se naći još neko ko to voli :).
   Da, upravo je to.

 • Tijana J. Dominguez
  April 2, 2014

  Kako ja volim ovakve postove 😉

 • Mirna
  April 2, 2014

  Knjiga pročitana i osvaja. Definitivno preporučujem i ja. Volim ovakve postove. I sama ih rado pišem i čitam. 🙂

  • admin
   April 2, 2014

   Mnogo mi je drago da si je i ti već čitala i da preporučuješ :))!!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *