Bajkoviti Otočec

by Thursday, May 28, 2015

(Jedini) Zamak na reci u Sloveniji. Duh renesanse, komfor, romantika, ljubav. Smešteno na malom ostrvu pokraj zelene reke Krke. Vreme je stalo, vazduh je čist, a slika koju vidim, što sam bliže, sve  je lepša. Sa mosta kojim koračam, pogled mi odvlače najlepši “časovi plivanja”. Ovo mesto je dom za više od stotinu gracioznih labudova. Mala, nevina i baršunasta bića, elegantno defiluju i uče od mame, a mene ostavljaju bez daha. Ne bih izostavila ni nasmejanog domaćina, raspoloženog za portet fotografiju.
Tu smo, ispred primerka zamačkog hotela sa osam vekova dugom istorijom. Tokom vremena, bio je u vlasništvu mnogih plemićkih porodica, više puta je renoviran, a danas je jedan šarmantan primerak, koji svojim gostima pruža udobnost i uslugu najviše kategorije.
Nisu čuveni kako kažu po “broju stolica i stolova”, već po  učtivnosti, šarmu, karatkeru, spokoju i vrhunskoj kuhinji – koja  je njihov restoran i dovela do članstva u Chaine de Rotisseurs. Optimalna kombinacija faktora, ako mene pitate. Na raspolaganju ima 16 soba, među kojima su dva kraljevska apartmana, kao i četiri “suite” apartmana.
Ovo mesto, poslednjih godina privlačno je i za ljubitelje golfa. Teren se nalazi u neposrednoj blizini i po mišljenju mnogih, jedan je od najlepših u Sloveniji i Evropi. Prirodno okruženje, po savremenim standardima izgradnje, zahvaljujući slovenačko-britanskom duetu arhitekata. Nismo manje ni očekivali.
Prošetajmo zajedno, kroz hodnike i zavirimo u jedan apartman.
Otmeno, prostrano, ali vrlo intimno, toplih boja, sa ukusom, uz prizvuke srednjovekovnog. Tiho i opuštajuće, predivno. Drugi svet, drugo vreme u vazduhu, miris i osećaj.
Održavanje protokolarnih sastanaka, diplomatskih susreta, ali romantičnih venčanja i medenog meseca. Upravo sam ovo mesto doživela kao idealno za dvoje. Iako sam se trudila da što više zabeležim svojim vernim aparatom, na trenutak sam zastala i želela da doživim, makar u mašti. Da, nepopravljivi romantik u meni. 
 
Svećnjaci, lampe, slike i detalji, sve na svom mestu savršeno pozicionirano. Enterijer kojem vredi posvetiti vreme za istraživanje, fotografisanje i uživanje. 
 
Na kraju obilaska, u društvu drage Brane i ostatka ekipe koje je okupila agencija Filip Travel – pokrovitelj putovanja, popila sam kafu u u bašti zamka.
“Čarobnost prošlog za potpuni užiak sadašnjeg”

Ovoga puta, dopustila sam da fotografije govore više od reči.
U narednom putopis postu, vodim vas u virtuelnu turu do Olimia Termi, što će biti svojevrsna definicija hedonizma propraćena vrednim i interesantnim informacijama, ali i mnogobrojnim fotografijama.

Šta kažete, nije li čarobno?

Do narednog naslova,
Di

/Foto: Di Golubović/

13 Responses
 • Misha
  May 28, 2015

  Magično, besprekorno, čisto. Kao i cela Slovenija van većih gradova.
  Fotografije su ispričale svojevrsnu priču užitka koji si doživela 🙂

  • admin
   May 28, 2015

   Upravo tako. Doduše, sam prelazak granice podrazumeva lakši i čistiji put pod točkovima, a čini mi se da si i travnjaci pokošeni.
   Da, govore više od bilo kakvog teksta. <3

 • Anonymous
  May 28, 2015

  Mnogo mi se dopala ova priča u slici i reči.:)
  Očigledno vode računa o svakom detalju i ništa ne prepuštaju slučaju.

  • admin
   May 28, 2015

   Drago mi je da je tako :).
   Upravo, na sve su mislili.

 • Jovanin Kutak
  May 28, 2015

  Razglednice! Uzivala sam samo gledajuci, mogu samo da zamislim kako je uzivo…

  • admin
   May 28, 2015

   Baš tako :)!
   Predivno, čarobno.

 • Јована Д.
  May 28, 2015

  Stvarno prelepo, ali i pored prelepo uređenog zamka, najveće simpatije kod mene pobrali su mali labudići, odmah sam se setila bajke Ružno pače. Sam koncept zamka podsetio me je na Kaštel Ečka, prelepo mesto za obilazak, restoran baš dobar, u apartmanima nisam bila. Jedino mi se čini da je spoljašnjost malo zapuštena, ali priroda je lepa, pa preporučujem za obilazak.

  • admin
   May 31, 2015

   Labudićima je mogao i poseban članak da se posveti.
   Nisam imala priliku da obiđem.
   Što se ovog tiče, zaista je neverovatan. Miris vremena u vazduhu.

 • Iva Pavlović
  May 29, 2015

  Predivno! 🙂 Ovo je pravi podsetnik koliko prelepih i cudesnih mesta ima u nasem "komsiluku" i shodno tome, nije neophodno putovati do najudaljenijih kutaka planete da bi se otkrilo kulturno nasledje i cista lepota. Sve pohvale za fotografije i propratni tekst- nije ni bilo potrebno da bude vise reci s obzirom da su slike same ispricale divnu pricu o ovom zamku. 🙂

  • admin
   May 31, 2015

   Tako je, samo je neophodna volja za istraživanjem.
   Hvala najlepše na komplimentu za fotograifje.
   Toliko sam bila pod utiskom, da sam bez daha išla hodnicima i beležila, drago mi je da su same ispričale priču.

 • SuperNova Kozmetika
  May 29, 2015

  UUUUUUU! E odlicna ti je forka ona sa kvakom! To mi je ubedljivo favorit 🙂

  • admin
   May 31, 2015

   Hvala Alex :))!
   Jedna od favorita mojih, takođe :)!

 • Branislava Antović
  June 3, 2015

  Slažem se u potpunosti: idealno za par i romantičan vikend!
  A bome i romantičnu sedmicu, ako mene pitaš. 😉
  Divno si ga dočarala! I kroz fotografije i kroz reči!
  Drago mi je da smo imale priliku da zajedno prošetamo hodnicima ovog divnog mesta! :*

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *