U društvu Ivane Lisak (Lancome)

by Friday, May 30, 2014
Prošlog petka, u Sephori, družila sam se sa pravim profesionalcem, Ivanom Lisak. Kažem pravim, zato što ona, osim znanja, iskustva (već 12 godina rada za Lancome) i nagrada, ima odličan pristup, vrlo je pristupačna  osoba. Poseban momenat sreće je momentalni zaključak da je nude persona, kao i ja, fino smo se našle.
Svoje vreme, koje sam imala na raspolaganju, iskoristila sam da u krajnje mirnoj i tihoj atmosferi (bili su dani žalosti, a ja, kao i svi umorni i iscrpljeni) uz po koji zvuk aparata zbog kompletne priče  uradim intervju, pa u nastavku pročitajte o čemu smo razgovarale.
Teksta ima dosta, prosto ne želim da bilo šta ostane nedorečeno, od viška ne boli glava. Gotovo sve što smo pominjale od proizvoda, popisala sam i stavila sliku, kao i neki prvi utisak o tome sa čime sam se susrela. Iskreno se nadam da će vam biti od koristi. Ako imate pitanja, budite slobodni da kažete u komentaru šta vas zanima.

BI-FACIL- om, uklonile smo šminku, kako bismo priču uradile od početka. Proizvod je lagan maksimalno, za svega par sekundi držanja na kapku uklonio je moju vodootpornu maskaru i ostale proizvode. Nikakva iritacija, crvenilo, ništa. Nekoliko sekundi držite, da se šminka “otkiseli” kako ja kažem, a onda nežnim pokretom, prevučete vaticu i priča gotova. Mislim da je ovo generalno dobro za sve, ali posebno za osobe koje imaju izuzetno osetljive oči.
 
 
PRIPREMA LICA ZA ŠMINKANJE
 
Di : Znamo da je pre nanošenja pudera, potrebno napraviti barijeru između kože lica i tog proizvoda. Na tržištu postoji mnogo prajmera, krema, generalno raznih podloga. Da li naša priprema nužno mora da se zove prajmer, ili je jednako dobro/bolje da se opredelimo za neki proizvod za negu (ili oboje)? Šta vi praktikujete/savetujete?
Ivana: Mnogo je pažnje poslednjih godina prajmerima posvećeno. Žene prave grešku što misle da im prajmer kao takav rešava, osim pitanja postojanosti šminke, ono mnogo važnije, a to je nega, pa onda ne koriste ništa drugo osim njega, što je velika greška. Šta su žene koristile dok prajmeri nisu postojali, (dnevnu) kremu, zar ne? Dakle da, ja sam više za negu, a nakon toga, može se dodati i prajmer, po želji.
Tebi nanosimo GENIFIQUE light pearl, serum za oči, čiji je aplikator, odnosno završetak u obliku perlice, suzice, koja je od hiruškog čelika. On fino hladi, pruža potrebnu vlažnost koži. Njime lagano masiramo, a potom uz par laganih pokreta rasporedimo. Sledeći korak je Advanced GENIFIQUE serum. I još jedna stvar s obzirom na godine, nanećemo mrvicu VISSIONAIRE korektivnog seruma, namenjenom minimiziranju pora, finih linija i ožiljaka.
Kada smo završili sa nega momentom, idemo na prajmer. Koristimo VISSIONAIRE one minute blur. Osim što je prajmer koji matira, zaglađuje i daje taj retuširani izgled, on je na prvom mestu skin care proizvod.
 
Foto: PR
Ono što mogu reći za ove proizvode onako na prvu loptu, jeste da su nevetovatno lagani, brzo upijaju, a ostavljaju kožu instant drugačijom – što na oko (lice deluje punije, čistije), što pod prstima, prilično sam ostala iznenađena i iskreno, nikada nisam videla takav efekat.
Teksture su prozračne, nimalo lepljive, a minimalne količine su sasvim dovoljne da bi posao bio odrađen. Što se tiče seruma, koža ga praktično popije, a osećaj je vrlo ugodan. Ključna reč u priči je da nisam osetila težinu proizvoda, već baš suprotno i dopalo mi se što je sve kasnije lepo prionulo na lice.
Takođe, Ivana je dodala da je potrebno da osluškujemo svoju kožu, potrebe. Još jedna od grešaka je koje mnoge žene prave je što imaju postavku od recimo 10 proizvoda koje kupe i ne menjaju dug vremenski period. Stanje kože se menja, a potrebe u zavisnosti od mnogih faktora nisu uvek iste i nema potrebe nanositi stalno istim redom nepotrebno previše proizvoda, već u zavisnosti od trenutka, nešto dodati, izbaciti, kombinovati. Ono standardno, naći optimum. Upravo lepo rečeno: Osluškujte potrebe svoje kože i tome se prilagodite.
Na fotografiji ispod, eto mene bez trunke šminke, u sred ciklusa, sa par sati sna.

 

 
PUDER: ČEMU SLUŽI I KAKO ODABRATI PRAVU NIJANSU
Di: Iako na prvi pogled trivijalno pitanje, ipak srećem svakodnevno mnogo devojaka koje imaju veliku količinu pudera na licu i u pogrešnoj nijansi, pa zbog toga ipak da razjasnimo: Čemu puder služi, kako odabrati pravu boju, gde testirati koja boja odgovara i kako aplicirati ?
 
Ivana: Osnovna uloga je ujednačavanje tena, ne kamufliranje. Puder je samo početak te priče, na koju se kasnije, u zavisnosti od stanja kože i potencijalnih nepravilnosti, dodaju dalje korektori i ostali proizvodi. Da biste našli koja je boja odgovarajuća, morate probati na licu i tu izblendati (odnosno na obrazu od linija uha prema bradi) – na licu ga i nosite zar ne, a ne na ruci.
Na ruci možete gledati i osetiti kakva je tekstura samog pudera, ali ne na osnovu toga odlučivati koja se boja stapa sa kožom lica. Onaj koji se ne vidi, odnosno koji se prilagodi koži, taj je savršen. Onaj koji se vidi, ili je pogrešna nijansa ili podton.
Nanošenje, uvek od sredine lica prema van, počinjemo na čelu. U nekoj teoriji, uvek najviše pudera i može stajati na središnjem delu lica, a prema krajevima ga treba imati sve manje i manje, kako se ne bi stvarao efekat maske. Staviti za početak tanak sloj, a kasnije gledamo šta ćemo dalje sistemom nadograđivanja. Tebi nanosimo nijansu 010 Beige Porcelaine (Teint Visionnaire) – Snežana :).
***Biće u kolažu proizvodi koji su korišćeni na kraju posta.
Ivana je osoba koja voli da kuva, a veoma često, kada je pitanje make-up, pravi poređenja upravo sa hranom, pa par simpatičnih konstatacija vezanih za nanošenje (preterivanje i slično):
“Uvek pitam: Da li je lakše odsoliti jelo ili presoliti?”
“Da li je finiji sendvič sa jednim debelim parčetom salame ili finih par šnitica?” 🙂
TA KRITIČNA “T ZONA” ?
 
Di: Šta sa neželjenim “sjajem”?
Ivana: Nije svaki sjaj mast. Treba razlučiti da li je nešto znoj (koji je prisutan više u letnjim mesecima)  ili je sebum. Šminku treba fiksirati. Opet, ako nakon određenog vremena sjaj izbije, prvo blot papirićima, otkloniti sjaj, a potom korigovati. Ne treba samo dodavati više i više, pošto na kraju dana to može da deluje vrlo prljavo i neuredno.
BUBULJICE
Di: Lako je šminkati lice sa minimalnim nepravilnostima. Šta ćemo kada imamo nešto “veće”? Kako to da uspešno kamufliramo, evo možete na primeru pred vama pokazati :D?
Ivana: Prvo, šminka nije čarobni štapić.
Drugo, najgora je bubuljica koja ima reljef. Boja je nešto što se može pokriti, ali reljef je jako teško sakriti. Tu pumoći nema previše, ali ipak ima jedna dobra tehnika koja rešava većinski deo problema. “Sendvič tehnika” bez sendvič efekta.
Puder u prahu/kamenu, preko toga korektor, jedan lagani dodir (na samu bubuljicu, ne okolo nepotrebno) koji će se lepše zalepiti, a preko toga ponovo puder u prahu ili kamenu.
SVI MI ŽELIMO SAVRŠENI EYELINER
Di:  Kako da naučimo da izvučemo savršen eyeliner, ima li neki savet (osim vežbom)?
Ivana: Za početak, treba dobro upoznati svoje oko. Svako je drugačije i ima svoju priču, ali ipak postoji jednostavan trik gde ti pratiš svoju priču. Prvo, gledajući se ravno u ogledalo treba povući liniju na gornjem delu kapka. Tu stati. Iako logika kaže da se ta linija treba nastaviti ka van, šansa da dođe do asimetrije kada pogledamo finalni rezultat je velika.
Zato, nakon  te prethodno izvučene linije treba pratiti imagiranu liniju/luk koja ide od donjeg kapka ka prirodnom  kraju obrve i tu iscrtavati i spajati – to je onda tvoj savršeni eyeliner.
Ne mora svaki eyeliner “ići u nebesa”, zašto ne bi mogao biti položen? Važno je spram oka pravilno proceniti, biti realan, ne može svima sve stajati.
IDEALNA SENKA SPRAM BOJE OČIJU
 
Di: Da li ono pravilo “komplementarna boja senke u odnosu na oči” važi, ili…?
Ivana: U principu da, ako se držimo teorije da. Naravno, ima izuzetaka.  Opet, kontrasti su lepi, ali sa njima treba biti pažljiv. Recimo devojkama sa tamnim očima stoji sve, posebno tirkizno, jako sam ljubomorna na njih zbog toga :). Meke su te granice, treba se igrati, ali odgovorno – kao i u svemu u životu.
 
DUBINA OKA – trik
 
Uz pomoć eyelinera, napraviti dodatni volumen korena trepavica. Na trepavicu pa skliznuti do korena, nema greške. Prisloniti lagano, pa ponovo.Radi se iz delova, nema potrebe iz jednog puta. Vrlo jednostavno, a efektno. Ovaj trik su pirmenjivali stalno na Blake iz poznate serije “Tračara”.
                                  RUMENILO – trik
Nikada ne treba četku izvađenu iz pigmenta odmah  prisloniti na lice, to je greška, dovodi do nekontrolisanog sjaja na licu, a to ne želimo. Prvo višak skinite (možete na ruku dva tri puta prisloniti četku), a nakon toga, na preseku horizontalne linije koja ide od nosa ka spolja i vertikalne koja ide od ruba obrve ka dole, stavite malo rumenila, tek dotaknete. Zatim, to blendajte, kako Ivana kaže “u cvetić” što će reći relativno kružno, a potom vučete ka kosti gore. Vrlo lagano i uz par poteza. Posle se samo nameće gde se stavlja bronzer (ispod) i highlight (iznad).

 

Mi se svi gledamo u ogledalo i fokusiramo se na ono što na nam se ne dopada i što nam smeta. Umesto da se koncentrišemo, na sve one divne delove i njih maksimiziramo.
Nije uvek poenta skloniti samo ono što ne valja, već više skrenuti pažnju na ono što je dobro.
Korišćeni proizvodi:
– Teint Visionnaire 010 Beige Porcelaine
– Hypnose Doll Eyes
– Ombre Hypnose S110
– 01 Rose Flush
– Lip Lover Gloss (ne lepi se, hidrira)
*korektora i olovke za obrve se ne sećam koji su broj
Bilo je i poklončića. Full size kreme za predeo oko očiju i uzorci. O kremi ćete blagovremeno čitati detaljnu recenziju, a o uzorcima ću govoriti usput na društvenim mrežama, a možda i ubacim u post sve kolektivno.
  Oko je trenirano da vidi  lepo, treba računati na to i maksimizirati  naše adute, a u tome ostati prirodan i svoj.
Foto: Dalibor Dimić
 
 
Zahvaljujem se Ivani na izdvojenom vremenu, Mariji Milosavljević na pozivu, bilo mi je zaista zadovoljstvo.
Iskreno se nadam da vam je post bio interesantan i od koristi.
30 Responses
 • Anonymous
  May 30, 2014

  Rezultat je zaista divan! Sve bih ja to probala, cula sam dosta pohvala za serume i pudere

  N

  • admin
   June 8, 2014

   Hvala N ♥♥♥.
   Imaju sjajnih stvari baš.

 • Vedrana Brankovic
  May 30, 2014

  Slabo poznajem Lancome šminku (jedini proizvod koji sam koristila i to godinama je Amplicils maskara, koja se više ne proizvodi), ali njihova preparativa mi je odavno omiljena i žao mi je što nisam bila u prilici da nastavim da je koristim. Zanima me kakva je ta okoloočna krema.

  • admin
   June 8, 2014

   Šteta za maskaru.
   Pisaću o njoj već. 🙂

 • Ljiljana Maricic Grujic
  May 30, 2014

  Ivana je carica, a post je lep.

 • Lil'Mee
  May 30, 2014

  Odličan post, baš mi je bilo super čitati Ivanine savjete. Baš zvuči kao prava profesionalka. 🙂 Lancome ima mnoštvo krasnih proizvoda, baš volim taj brand.

  • admin
   June 8, 2014

   Drago mi j da ti se dopao post i slazem se za brend :).

 • Ana
  May 30, 2014

  Ovo sa eyelinerom,jer nece da se preslika na donji kapak sta mislis?

 • anka ilic
  May 30, 2014

  Odlicno.Dosta sam nucila.Vrlo lepo zanimljivo i poucno.Za sve uzraste.Svaka cast.

 • anka ilic
  May 30, 2014

  Divno.Dosta sam naucila.Sve pohvale i cestitke.

 • Ilona Pandora
  May 30, 2014

  Odličan post kao i blog! 🙂

 • Lenka
  May 30, 2014

  Dijana, super je napravljen intervju! 😀 I krasna si!

  • admin
   June 8, 2014

   Hvala Lenkiiiiiiic ♡♡♡

 • MakeUp Arena
  May 31, 2014

  baš sam danas kupila neke visionnaire proizvode i ovaj post mi je došao kao naručen 🙂 još sam dobila i tester pudera iz te linije i jedva čekam isprobati 🙂

 • Smizletina
  June 1, 2014

  Šta da ti kažem, šminkeri su uglavnom nude persone 😉
  Odličan post, dosta šminkerskih trikova ti je otkrila, korsti ih pametno 😀

  • admin
   June 8, 2014

   Iz mojih iskustava nisu bas :).
   Da.

 • TheGlamMonster
  June 2, 2014

  Ovo mi je definitivno najdrazi post do sada (iako su svi postovi UVEK on point kako kazu). Odlican post, svaka cast Di ♥

 • LilJeJa
  June 2, 2014

  Jao Genefique yeux je fenomenalna ja sam moju potrosila i kupicu ponovo. Super je proizvode izabrala za tebe! Ne mogu bez Visionnaire a i od skoro sam odusevljena sa Visionnaire blur! Bifacil i da ne pominjem on je vec legendaran. Sjajan post!!

  • admin
   June 8, 2014

   Krema je odlicna, aktivno je koristim i jako sam zadovoljna.
   Videla sam i tekst za BiFacil :)).
   Hvala ti puno :)!!

 • MELL
  June 2, 2014

  Kako si lijepa, draga Di! :*

  • admin
   June 8, 2014

   Hvala divna moja Mell ♥♥♡♡♡

 • Anonymous
  June 3, 2014

  odlican post,pokazala si lice bez trunke sminke,sto je za svaku pohvalu.mali bubi

  • admin
   June 8, 2014

   Hvala ti :). Ideja je pokazati priču od starta do kraja.

 • Ana Nikolic
  March 23, 2015

  Ivana se baš potrudila da detaljno objasni kako se svaki proizvod nanosi. Oduševljena sam za tehniku nanošenja rumenila. Ja sam ga uglavnom nanosila jednim potezom, misleći da tako neću imati efekat mrlje.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *