Udomiti mače, nega i odgoj II deo

by Tuesday, February 25, 2014
Nastavak priče o macama.Drago mi je zbog svih reakcija i mailova koje sam dobila na prošli post, mnogo me raduje da ima jako puno ljudi koji vole životinje.
Evo još par pitanja i njihovih odgovora koje sam najavila u prethodnom postu.

Ko čuva macu i kako, ako se ide na odmor u hotel u kojem se ne primaju kućni ljubimci?
 
Gde god da sam putovala, ona je ostajala kod kuće. Komšinica je ta koja bi dolazila nekoliko puta da je obiđe, sipa hranu (malo više, da ne dolazi više puta u toku dana), eventualno očisti posip. Obično se svega ostavi malo više, a mačka oseti da to treba da se rasporedi na malo više vremena i da količina koja je ostavljena za dan, dva, ne treba biti pojedena istog dana.
Svakako da se oseti usamljeno za to malo vremena, ali uzimam uvek u obzir da spava skoro po 16h dnevno (kakav život a 😀 ), pa tu samoću i ne oseća toliko.
Šta radiš ako kreneš negde, a ona baš hoće sa tobom?
 
Kako god vam ovo zvučalo, sa životinjom se priča kao sa čovekom. Bilo je situacija kada krene za mnom, do vrata, vidim da bi pošla rado spakovana u torbu. Bude mi žao, zaista ne može, ali uvek imam tu neku pričicu koju krajnje umilnim tonom govorim dok okice gledaju u mene. Obično je uzmem, odnesem na krevet i kažem da ću se brzo vratiti + još bujicu nekih lepih reči na njen račun – to je normalna i svakodnevna pojava, šta ću kad je volim. Životinje sve razumeju. Jednom, dva puta ponovljena radnja, shvatiće kada može negde, a kada “ja idem, ali ću se brzo vratiti”.
Kako naučiti macu da ne grebe i ne cepa stvari po kući ?
 
(smeh)
Postoji dobra volja i mogućnost pokušavanja, ali, da li će uroditi plodom, pitanje je. Uglavnom ne, da se ne lažemo :D. Mogu se kupiti grebalice (smatram da je to bacanje para) ili doneti neki komad drveta (ne veliki) i staviti pored fotelje, kauča, čega god što joj deluje maksimalno privlačno i kao potencijalna žrtva. Uzeti “njene šape u svoje ruke” i gestikuliranjem joj objasniti da ona baš tu treba da oštri svoje noktiće.
Međutim, one uglavnom predmet predviđen za grebanje okarakterišu kao izuzetno neatraktivan, te se uvek prihvate nečeg poput ćoška fotelje. Prvih mesec dana se kao trudite da budete karakter pa nešto i podviknete, međutim, meni je to posle tri puta postalo smešno.
Kad god je vidim u puma pozi (ja to zovem tako kad se istegne i samo prednjim šapama krene da tapka i oštri), ja kao: “NeEEHHEHEmoj Anđo, ajde pusti, hhahah” i završi se na tome da se smejem što je uopšte opominjem. Naravno, možete je ako ste baš strogi i ne popuštate, malo po guzi da shvati da ne sme, ali nikako da to prelazi u nešto što može stvoriti traumu.
Sterilizacija

Ukoliko ne planirate da imate veliku mačeću porodicu, trebalo bi da obavite sterilizaciju. Pravo (idealno) vreme za to, kako više izvora kaže, je pre prvog teranja, u dobi od 6 meseci, ali može se obaviti u bilo kom periodu života. Mi smo to prošli kada je Anđica imala godinu i 2-3 meseca.
Iako mislim da je jasno, ipak ću napisati. Sterilizacija predstavlja operaciju, prilikom koje se mački otklanjaju reproduktivni organi.
Postoje dva načina na koji se može obaviti ovaj zahvat, ispod stomaka ili sa strane. Nijedan nije po nečemu “bolji od onog drugog”, već po odluci veterinara. Na delu gde će se obaviti operacija, maci se obrije deo dlake, sam zahvat traje oko 30-45 minuta, nakon čega joj treba otrprilike pola sata da dođe svesti. Oporavak traje par dana, maca tada uglavnom miruje, leži. Obično taj prvi dan bude malo ošamućena, ali vrlo brzo se vrati u normalu.
I tada, kao i uvek, bila je tretirana “kao grof”. S obzirom na to da joj je kretanje bilo otežano, pošto je imala rež na stomačiću, mi smo se potrudili da joj maksimalno olakšamo i budemo tu. Iako ne ume da govori, jasno joj se po izrazu njene lepe glavice videlo da se oseća lošije nego inače i da je boli.
Dama je bila sama na francuskom krevetu. Na mestu gde spava, stavili smo ćebence (koje se inače koristi za bebe, ne znam kako se to zove, sa jedne strane je normaln ćebe, a sa druge kao najlon, ako se beba uneredi, mame znaju o čemu pričam), malo hrane i vode  u posudicama, a i stavili smo joj lavorčić, ako slučajno smogne snage da ustane i obavi nuždu. Dva dana nije se pomerala, samo se budila i pomalo jela, nije htela da piški i kaki po ćebetu, već tek treći dan kada joj je bilo potpuno dobro i kada se prilično oporavila, napravila je par koraka i obavila šta ima u lavorćiću. Čistunica mačeća dobra.
Vrlo brzo, vratila se na staro, a krzno je je vremenom izraslo ponovo na mestu gde je bila obrijana zbog intervencije. Sad je to debeli čupavi stomačić koji uvek viri kad leži :D.

 

 

Kako rešiti problem prenošenja toksoplazme?

O toksoplazmi
 
U pitanju je infekcija, koja je uzrokovana jednoćelijskim parazitom (Toxoplazma gondii).
Ona je prisutna kod glodara, ptica, ali se može prenositi i na druge životinje, između ostalog i na mačke. Sa životinje, može se preneti na čoveka, a posledice nisu ni najmanje naivne i jako je važno voditi računa i primeniti mere predostrožnosti.
Ono što je važno da odmah napomenem: Nemojte se posle ovoga plašiti više nego što treba, niti menjati svoje mišljenje o udomljavanju. Za veliki broj stvari u životu je potrebno voditi računa i smanjiti rizik, samo je pitanje koliko na to obraćamo pažnju i primenjujemo: “Bolje sprečiti nego lečiti”, pa ni ovo nije izuzetak.
Idemo redom, kako se prenosi toksoplazma, šta su neželjene posledice i ono najvažnije, koje su to mere prevencije.
Prenošenje toksoplazme
 
Postoji nekoliko načina:
– nema veze sa pričom o mačkama, ali napominjem – direktan kontakt sa ovcama ili njihovim izmetom
– direktan kontakt sa izmetom zaražene mačke. Dakle, kada čistite macin wc, ili recimo u bašti …
konzumiranjem mesa zaraženje životinje (svinjetina, srnetina, jagnjetina), ili preko alata (noževi, daske za sečenje, na kojima je bilo sirovo meso koje je zaraženo)
transfuzija zaražene krvi
jedini oblik direktnog prenošenja sa osobe na osobu (i naravno najstrašniji za mlade majke) jeste sa majke na fetus. Ovo se dešava samo ako je majka u akutnom ili aktivnom stadijumu infekcije, kada parazit cirkuliše u njenoj krvi.
Simptomi, posledice
Vrlo je teško prepoznati tu infekciju odnosno simptome, posebno kod zdravih odraslih ljudi. Ono što se dešava jeste da kada se zarazite, infekcija je u telu i može se aktivirati za par meseci, ili nekoliko godina kasnije. Simptomi su nešto slično gripu, rekla bih.  Blaga temperatura, bolovi u grlu i oticanje, kao i bol u mišićima – ko još pomišlja na toksoplazmu kada je reč o ovim simptomima?
Ova infekcija, kada su u pitanju trudnice, pojavljuje se u 2 od 1000 trudnoća.
Ipak, ako se desi da se zarazite, maksimalno to treba ozbiljno shvatiti, posledice su da ih ne poželite nikome: pobačaj, preran porođaj, rađanje mrtve bebe…Ili, kod novorođenčadi: žutica, upala pluća, osip, iritacija, oštećenje nervnog sistema, mentalna retardacija.
Ako se brinete da li ste zaraženi, uradite test krvi na toksoplazmu da biste razrešili sumnje, a ukoliko imate odgovor koji ukazuje na to da imate infekciju, dobićete adekvatnu terapiju. Takođe, ukoliko se to desi u trudnoći, postoji posebna terapija koja se prepisuje trudnici, kako beba ne bi obolela.
 
MERE PREVENCIJE
 
Pošto zaista verujem da vam se želudac okrenuo od prethodno navedene priče, potrebno je da znate da sve možete elegantno zaobići, tako što ćete se pridržavati pravila koja zaista nisu komplikovana (a prilično se neka i podrazumevaju), a idu vam maksimalno u prilog, olakšavaju život i smanjuju mogućnost da vas kasnije “boli glava”. 
 
Da se razumemo, koga mrzi, “smara”, ili predstavlja previše, taj onda jednostavno ne treba “da rizikuje”, niti da se upušta u ovakvu priču. Smatram da je najvažnije zaštititi sebe i porodicu, a da ove napomene predstavljaju samo dobru pomoć, skretanje pažnje i da je prvenstverno zbog sebe važno da ih se pridržavate, trudnice posebno, ovde ja više stavljam akcenat na njih:
– prvo i osnovno, ako sumnjate da vaša mačka ima toksoplazmu, odvedite je kod veterinara i proverite to (mada se sve odradi odmah na početku, kada je vodite na vakcinacije itd… pričala sam već..)
maci nemojte davati sirovo meso, dajte joj kupovnu hranu, vi nemojte jesti sirovo ili polupečeno meso
– dobro operite sav pribor koji je bio u kontaktu sa sirovim mesom prilikom pripreme
– maacin wc morate čistiti svaki dan (logično, pustitte i sami vodu kad obavite nuždu), parazitu je potrebno 24 sata da se razvije i postane zarazan. To radite rukavicama, trudnice naročito. Ako radite nešto u bašti, opet, rukavice.
Mislim da nije previše, zar ne?
Dodatak za trudnice
Ukoliko ste do trudnoće imali bilo kakav kontakt sa macama u životu, možete i sebi nabaviti jednu i voditi računa o njoj, naravno, pridržavajući se saveta.
Ukoliko nikada niste, a ostali se u drugom stanju, ne prepručuje se da u tom momentu nabavite mačku – ovo su reči troje veterinara.
Za kraj, brdo slika kojima nisam mogla odoleti, sve su preuzete sa FB grupe Love meow.

 

Lepo rečeno 🙂

Najiskrenije se nadam da su vam tekstovi bili od koristi.
 
Do narednog naslova 🙂
No tags 10 Comments 0
10 Responses
 • SuperNova Kozmetika
  February 25, 2014

  Odlican post! Ja sam imala macku jedno vreme ranije. Inace vise volim pse ipak, mada ne bih se ni ya macu bunila ;D

 • Purple Glow
  February 25, 2014

  Super post kao i prethodni. Pošteno se ismijah na ove sličice posebno na ovu sa majicom na krevetu, istina živa sve navedeno na sličicama ko ima mačku znaće 😉

 • Anonymous
  February 26, 2014

  Na sve i jednoj slici smo se pronasle, ipak preferiramo nepogresivo 1. potpuno novu stvar, tek izvadjenu iz kese, na koju mora da se legne 2.sveze ispeglanu stavr, na koju opet mora da se legne! Inace, koliko znam, veca je sansa dobiti toxo preko nedovoljno oprane zelene salate npr, ili mesa, nego od macke, ipak mere opreza se moraju preduzeti. Sto se sterilizacije tice, imala je kraljevski tretman, nunanje (uz pokoju suzu, naravno moju) celu noc, spavanje uz mene(naravno da oka nisam sklopila), polupijana je pokusala da se, na 2 sape, odvuce do toaleta, naravno da sam je odnela, zakopala za njom i vratila u krevet…spavanje na podu se podrazumevalo da ne bi pala….dusa mi se cepala, ali je to bilo neophodno i zdravije za nju, nego da se muci u vreme teranja i rizikuje neki tumor i upalu…ah, da, fotelja je rasfronclana, ali who cares kad je brk nasmejan 🙂
  N

 • Jelena J.
  February 26, 2014

  Ah koliko ljubavi na jednom mestu <3 I tvoje znanje o toksoplazmi (za koju sam cula mozda jednom u prolazu) je zapanjujuce opsirno 🙂 Cini mi se da vecina ljudi koja ima macke ne brine toliko o tom problemu sto je bas lose, moracu im poslati ovaj tekst…A ja cu valjda jednog lepog dana ziveti sa nekim nenamcorastim nealergicnim covekom koji ce mi dozvoliti da imam macku, do tad maltretiram ove po ulici 🙂

 • Tamara F
  February 26, 2014

  Bas sam se lepo nasmejala na odredjene delove. Inace mngo volim Simon's cat (slika sa box-kutijama). On ima youtube video filmice, mnogo su komicni. Baci pogled, ako vec nisi!

 • Tijana J. Dominguez
  February 26, 2014

  Mnogo slatko i krajnje poučno, zaista sam svašta saznala u ova dva posta i mislim da su i više nego korisni svakome ko ima ili želi da ima macu <3

 • Deni
  February 26, 2014

  Hvala ti puno što si se potrudila da sve detaljno objasniš. Najviše mi znače informacije o toksoplazmi, sećam se kada sam postavila pitanje na jednom forumu, da sam od urednice dobila opomenu da to ne smem da pominjem. Svašta..

  Uglavnom, lepo je znati koje sve obaveze donosi novi član porodice u vidu mačke, pa na osnovu toga i odrediti kada je udomiti, da bi svi bili zadovoljni.

  Ja sam mislila da samo psi sve razumeju 🙂 eto, saznala sam i to!

 • Milica
  February 26, 2014

  Obozavam ove postove o Andji i rado ih citam 🙂 Obozavam macke i jako mi je drago kad vidim da se neko bas brine o svojoj 🙂 Vidim da Andji bas nista ne fali i da zivi kao kraljica 😀 A Simon's cat sam gledala danima sve epizode i uvek ih rado gledam 😀 Nadam se da ce biti jos postova na ovu temu…

 • Janci :)
  February 28, 2014

  Odlicni postovi! Decko i ja cuvamo macora u njegovom stanu vec 2 godine i iako sam vecinu stvari znala, naucila sam i nesto novo, hvala ti 🙂

 • Lenka
  March 1, 2014

  nisam nikad imala mace, ali ih jako volim… moja rodica je udomila dvije, bracu i seku i obožavam ih. istina, treba se vodit briga o higijeni, to je najvažnije, onda je šansa za zarazom jako mala. i moja rodica je čitavu trudnoću bila s njima, one su joj čak i nagovijestile porod – nevjerojatno! 😀 a meni su, kad sam u 5. mjesec prošle godine imala problema s koljenima, obe mace doslovno ljubile i masirale koljena. strašne životinje! <3

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *