Nekoliko stvari i saveta na temu: Udomiti mače, odgoj, nega I deo

by Monday, February 17, 2014
Tekst je planiran neko vreme, a onda me je dodatno podstakla draga čitateljka Daniela, postavivši nekoliko pitanja.Krenuću od opštih stvari, ka onim koje vas najviše interesuju.

Neka svi članovi porodice budu (zaista) saglasni da životinjica dođe u kuću/stan i postane stalan član


Iako deluje kao trivijalna stavka, uopšte nije. Nemojte udomiti ljubimca i biti sigurni da će mu biti dobro, samo ako ga vi kao njegov budući vlasnik želite. Šta ako vaš brat/sestra/neko u porodici, ne voli životinje (ima i takvih) i ne želi da deli svoj  prostor sa njom. Mnogo puta je upravo zbog te odluke koja nije jednoglasna, životinjica bila maltretirana i nesrećna.
Reč ljubimac, treba da ima svoje pravo značenje i tretman.

*Anđa beba



Prostor “samo za nju”

Gde će ona da spava? Treba li joj kućica? 
 
Ona će obitavati po celom stanu, kupili vi kućicu, korpu ili šta god. Mačke su istraživači i budite sigurni da će svaki kvadrat proučiti najbolje što znaju, a mesta za svakodnevnu dremku mogu varirati od stolice, preko radnog stola i tastature, plakara, do vašeg kreveta.Ako se odlučite da investirate u to, preporučujem da u startu kupite nešto veće, to što je ona sada mrvica (ako uzimate beba macu), promeniće se munjevitom brzinom. Cene u Pet centrima su od 2000 pa naviše. Ne morate se se ograničavati na te radnje, ima puno prodavnica koje prodaju korpice i kućice, a jeftinije su, samo eto nisu “marka i na dobro poznatoj lokaciji”.

Evo dela primera gde se provodi vreme:
*tastatura
*čupava knjiga
*sveže probuđena, viri iz plakara


*sa plakara
*na kraju i u kućici
Evo dela asortimana iz Pet centra.


Šta biste trebali da nabavite

Evo liste stvari koje bi bilo poželjno nabaviti u prvim nabavkama:
“macin wc” (ide u nastavku priča), odnosno posuda u kojoj će vršiti nuždu kao i lopatica kojom ćete da čistite
posude za hranu i vodu + hrana (ne mora puno, makar za prvih par dana)
sredstvo protiv parazita – možete pročitati objašnjenje ovde
češalj (makar jednom nedeljno očešljati je, kako ne bi dlake bile svuda po stanu). Imam ovaj desni, on je nekako nežniji, gumen je, za razliku od levog koji bez preterivanja dere i to mi je mučenje, mada nekim mačkama prija
A lista se kasnije može proširiti:
vitaminima u vidu tabletica, macinom travom – jako korisno za njen stomak
igračkicama (lepo je videti kako se jure sa plastičnim mišićima ili dave neku čupavu lopticu)
grebalicama (u drugom delu o tome)…..



Da li mace zahtevaju čest odlazak kod veterinara?

Na početku treba tražiti od veterinara prepuruku šta i kako. Vakcinacije su obavezne, a potom i neka kontrola. Naravno, procenite sami da li vam traži da bespotrebno dolazite svaki čas (ima i takvih, prihodi su čudo), ili je to neki razuman vremenski razmak.
Pratiti ponašanje mace, to je obavezno. Da li joj je u redu stolica, da li povraća* i ako da zbog čega, da li se lepo kreće (u smislu da nema neki problem sa nogicama).
*do povraćanja može doći iz više razloga. Recimo, ne odgovara joj hrana, ili je alava pa ne žvaće nego samo proguta i logično to mora ubzo da izbaci i slično
 
*”Neeeeeeeee volim veterinara”. Realnost je takva bila, da je malo nedostajalo oči da mu iskopa.

 

Koje su česte bolesti?

Diskutabilno, vrlo. Svaka rasa, ima nešto karakteristično za sebe, istina, moja nije rasna, ali sam gledala i čitala dosta na te teme.
Smatram da je važno da prostor u kojem se živi bude čist, da se maci daje sveža hrana, menja voda, mleko (moja izrod to ne pije), da se prati njeno ponašanje i za slučaj da postoji problem, reaguje se na vreme. Ne prizivajte. Uostalom, možete voditi redovno kod veterinara na kontrole, ja posle tih nekoliko puta više nisam i evo je srećna debelica (kuc kuc u drvo).




Da li dugo traje proces učenja obavljanja nužde na posebnom mestu?

Ako je mačence, ne. Već formiranoj i odrasloj životinji, jako je teško nametati pravila. Kad je beba, vrlo je jednostavno i par pokazivanja će rešiti stvar.Treba kupiti posudu koja će biti određena kao “macin wc”, sipati pesak, zemlju, zavisi na šta se odlučite. Postoje različiti oblici i veličine, zatvoreni, otvoreni. Na vama je da izaberete, ja imam običan otvoren, četvrtasti. Za početak, pošto su troškovi u startu najviši, možete vam poslužiti i lavor, bitno je da odredite to mesto i da ga ne menjate. Kod mene je to na terasi u jednom ćošku. Takođe, obavezno morate imati lopaticu uz pomoć koje ćete odstraniti deo posipa koji više nije čist.

Onog momenta kada maca krene da njuška i traži gde će obaviti nuždu (vrlo brzo se to prepoznaje kako izgleda), treba je odneti i uzeti joj šapice i pokazati da tu treba da kopa i zakopava, bukvalnim pomeranjem njenih šapa. Ako se i upiški ili ukaki negde, gde nije predviđeno, nemojte je grditi ili ni slučajno udarati. One brzo uče i pametne su, samo malo strpljenja i dobre volje je potrebno.
http://www.pet-centar.rs/
Izvor: http://www.pet-centar.rs/





Koliko mesečno košta izdržavanje mačke?

Zavisi, od velikog broja faktora. Koju hranu izaberete, koje pakovanje, da li ona jede isključivo to ili i hranu koju vi jedete (ne svu naravno).
Moja uvek u svojoj posudici ima svoju suvu hranu, a kad god ja jedem neku super mirišljavu pečenicu, pršutu ili piletinu, grešna sam ako joj ne dam odmah prve komadiće.
Postoji više proizvođača hrane, takođe ima i varijanti na meru. Ja kupujem godinama Whiskas (droga, znam, ali navikla je), recimo da bih se sada odlučila za Josera hranu.
Što se tiče tačnog iznosa, zaista ne znam precizno pošto je to uvek deo nabavke, ali neka bude interval od 1000 do 1500 dinara. Kupujem hranu u kesi  (prvi red – desna slika, oko 170 dinara, leva je za bebe mace) i one u manjim, kao poslastice (drugi red).

   
  

Mislim da se podrazumeva, ali eto reći ću: Nemojte mačkama (a ni psima) davati slatkiše, nikako!!!

 



Da li moraju da idu svaki dan napolje?

Zavisi od toga da li se živi u kući ili u stanu i kakav je stav vlasnika po tom pitanju. 
Živim u stanu i moja je izašla svega dva puta. Jednom je sama letela kroz terasu, a drugi put sam ja htela da je iznesem da vidi sveta, zato što mi je bilo žao da sedi u stanu. Preplašena, zarila mi je kandže i mučno režala/cvilela i ja sam odustala.
Procenite sami. Meni je lakše što mi je uvek tu (nezavisno od nesrećnog slučaja), znam na kom prostoru se kreće i da ne moram da razmišljam “da li je nešto usput pokupila”  i slično. To je indivinudualna odluka.
U sledećem delu:
Ko čuva macu i kako kada se ide na odmor u hotel u koji ne primaju kućne ljubimce?
Šta radiš ako kreneš negde, a ona baš želi sa tobom?
Kako naučiti macu da ne grebe i ne cepa stvari po kući?
Kako rešiti problem prenošenja toksoplazme?***Ako imate predloge, savete, slobodni ste da komentarišete. Ako sam nešto zaboravila (nije isključivo), dodaću.

Do narednog naslova 🙂

No tags 32 Comments 0
32 Responses
  • Anonymous
    February 17, 2014

    Moram da napomenem da macama obavezno mora da se nabavi neka kutija jer iste obozhavaju. Moja maca 90% vremena provodi spavajutji u istoj.

    • admin
      February 17, 2014

      Slažem se. Kese, kutije, sve sličnon tome :).

  • Jovanin Kutak
    February 17, 2014

    "Jednom je sama letela kroz terasu" 😀 Joj <3

    • admin
      February 18, 2014

      Pa šta ću kad je testirala svoju sposobnost letenja :D, magarence malo.

  • Ivana Split
    February 17, 2014

    Mačke su mi kraljice životinja:) Oduvijek ih obožavam.
    Moju zadnju je pretpostavljam netko otrovao (pretpostavljam jer nekako je čudno da sterilizirana starija mačka odjednom odluta, ali eto i to je moguće), a pošto mi je i pas otrovan nemam više emotivne snage za vezivati se uz ikakvog ljubimca…možda jednog dana kada malo sve to prebolim.

    Odličan post!

    • admin
      February 18, 2014

      Ivana, drago mi je da ti se post dopao.
      Baš mi je krivo što čujem to za slučaj trovanja, prosto ne mogu da verujem koji put se to dešava. Verujem da ćeš u nekom mementu skupiti snage i uzeti neku beba macu ili kucu i ponovo uživati.

  • Anonymous
    February 17, 2014

    Moju gdjicu sijamcicu je docekao jastuk, specijalno za nju kupljen, na kojem je za nepunih 6 god spavala tacno 0 puta, a i sto bi, kad je u mom krevetu lepse! A i navikla sam vec da spavam kao integral da bi ona imala mesta 😛 Pre svega treba nabaviti dovoljnu kolicinu ljubavi, paznje i strpljenja, sve ostalo se moze kupiti postepeno. Moc podsvesti i ljubavi su cudo, tako sam se ja ubedila da mi ni fotelja kojoj su izvadjena crevca i sundjer ne smetaju, ako je moja ljubimica srecna…salim se, a i nije pravilo, da se neko u startu ne prepadne, samo je u nasem slucaju ucenje da se namestaj ne dira, bilo mission imposible
    Pozdrav za drugaricu i drugaricu macku!
    N

    • admin
      February 18, 2014

      Ali 0 puta :D. integral, zaplakaću :D!
      Apsolutno se slažem. Mislim, generalno se mi jako dobro razumemo po tom pitanju.
      Što se tiče grebanja :D, namerno je ostavljeno za drugi deo, smejala sam se samoj sebi dok sam to pisala :D.

  • Purple Glow
    February 17, 2014

    Super je post uzivala sam citajuci, ja imam mačka i macu iz istog legla i mislim da jedno bez drugog ne mogu, s nestrpljenjem čekam drugi dio 🙂

    • admin
      February 18, 2014

      Jooooooooooj što je to lepo <3.

  • Tijana J. Dominguez
    February 17, 2014

    Ja sam se istopila dok sam čitala ovo i smejala se na pojedine rečenice i slike 😀 Jako zanimljiv post, spominješ stvari o kojima nikada nisam razmišljala i koje su pre svega korisne. Jedva čekam drugi deo 🙂

    • admin
      February 18, 2014

      Što se tiče slika, suzdržavala sam se, pošto ona ima više za svojih 9, nego ja za 22. 😀
      A i tekst sam redukovala, previše se raspilavim za neke delove.

  • Anonymous
    February 18, 2014

    Ja sam isto obozavalac maca, od malena sam skoro uvek u kuci imala barem jednu. Trenutno ne, poslednja je bila Persijska apricot boje, imala je 17god kada je uginula.
    Macke su za mene cisto savrsenstvo, prvo po gradji tela, gipkosti, gracioznosti, taj oblik glave, krupne okrugle oci, mali nosic, ma sve. Da ne govorim o karakteru, one su svoje, nikako samo poslusne, znaju sta hoce i kako to da dobiju.
    Ove prve slike gde Andjica spava na najneprikladnijim mestima su sou, podseca me na moju kojoj je isto tako omiljeno mesto za spavanje bilo na mom radnom stolu, ispod stone lampe ili u plakaru.
    Moja Lina je isto tako 2 puta padala sa prozora/terase i oba puta se sama vratila ispred nasih vrata od stana na drugom spratu sa laksim povredama srecom, iako nije nikad izlazila napolje.
    Kada je bila u punoj snazi imala je nesto vise od 6kg:), skroz je licila na lavicu.
    Bas divan post, malo si me vratila u vreme kada sam imala ove divne zivotinjice u kuci. Macke su cudo i ne moze svako da ih razume i voli. Ko ih shvati onda mu samo preostaje da ih obozava!
    Ivana

    • admin
      February 18, 2014

      Predivan komentar. Nemam šta da dodam. I svaka čast na dužini životnog veka,zaista. Iako bismo mi voleli da one žive večno.

  • Lendoxia
    February 18, 2014

    Andja <3 divna je

  • Petite Chérie
    February 18, 2014

    Jao draga, preeeedivan post i jako koristan za sve nove vlasnike 🙂 Ja sam svaki put presretna kad vidim moju Lu s obzirom da je došla kod nas odbačena, još je imala pupkovinu, nije niti progledala… bila je prava muka održati ju na životu, imala je problema s probavom i crijevima prvih mjeseci i stvarno se cijela kuća angažirala da ju održimo na životu – što je uključivalo sve one radnje koje mama maca napravi sama – hranjenje na bočicu i formulu svaka 2 sata, održavanje topline (jer tako male ne mogu regulirati toplinu), masiranje trbuščića konstantno, pažljivo čišćenje od parazita… srećom, otac mi je veterinar pa su i te stvari išle nekako brže i lakše, ali opet… nikad ne znaš s takvom malom životinjicom… znaš da sam ju vagala na kuhinjsku vagu svaka 2 dana i pratila stanje… I sad sam presretna kada vidim u kakvu je zdravu i lijepu mačku izrasla <33

    • admin
      February 18, 2014

      Hvala ti puno <3.
      Stvarno vam svaka čast kako ste vi to fantastično izveli i što je maca sada zdrava i lepa, to su stvarno sjajne vesti. Svakako da je dosta pomoglo što ti je tata veterinar, inače, sigurna sam da bi bilo dosta teže.

  • Make Up Obsessed
    February 18, 2014

    izvrstan i koristan post 🙂
    uvijek se divim kako je Anđa lijepa, baš volim njene oke 🙂
    voljela bih i da pišeš o sterilizaciji odnosno o svojem mišljenju, eto, samo prijedlog 🙂

    • admin
      February 18, 2014

      Hvalaa <3.
      Odličan predlog, biće i to :).

  • Mona Moon
    February 18, 2014

    Odličan post draga, pogotovo za nas mačkoljupce 🙂 Lijepo si napisala da svi članovi obitelji trebaju biti za da maca dođe, jer puno ljudi griješi u tome što nabavi macu kao poklon djeci, djeci je to zanimljivo prvih mjesec dana i onda maca završi na ulici. Mislim da ljude ovakvim postovima treba osvijestiti da je maca obaveza i da ona traži puno pažnje i vremena i ako to ne mogu da je bolje macu ni ne nabavljati.

    • admin
      February 18, 2014

      Upravo tako. Mnogi se smeju kada kažem da je ta saglasnost jako bitna, ali to samo pokazuje koliko oni ne znaju zapravo o tome.
      Ljubav jeste sve, ali i obaveza, to je ipak živi stvor koji zavisi od tebe.

  • Deni
    February 18, 2014

    Hvala ti puno što si odvojila vreme da odgovoriš na moja pitanja :*

    Ne znam da li imaš sreće, ali dok čitam tvoje iskustvo vidim da mace nisu mnogo zahtevne. Daleko lakše i jeftinije nego održavati veliki akvarijum, od kog sam odustala kada sam krenula da se interesujem za to.

    Maca ti je jako lepa, vidi se da je negovana i voljena. Jedva čekam i drugi deo.

    P.S. ne mogu da verujem da je lakše naučiti macu da ide u pesak, nego dete na nošu 😀

    • admin
      February 18, 2014

      Draga Daniela, zaista nema na čemu.

      Ako im se posvetiš dovoljno, verujem da jednako možeš da uživaš kao i ja. Ništa komplikovano, zaista, posle pređe u naviku i ne oseća se toliko.

      Hvala ti puno. Biće drugi deo, evo ima i predlog o sterilizaciji, pa ću i to ubaciti. Zbog one teme malo mi još koji dan treba, ne mogu da loše to napišem, ali biće brzo.

      Jao nasmejala si me strašno :D.

  • Malo Prase
    February 18, 2014

    Ovo je moj najomiljeniji post na tvom blogu i jedva čekam drugi deo!
    Uživala sam u Anđinim slikama, svaka je prikazala tačno situaciju i karakter.
    Inače ni Đole ne pije mleko i iskreno ja nisam za to a ako već mora, obavezeno ga razblažiti vodom jer suprotno mišljenu, macama baš i ne prija kravlje mleko.
    Eto… poljupci za vas dve!!!

    • admin
      February 18, 2014

      Jeee :D. Mi mačkoljubi smo strašni, momentalno nas rastopi mačeća tema.
      Ni Đole, ma daj :D. Pa oni su ludi.
      Ljubimo i mi vaas 🙂

    • Malo Prase
      February 19, 2014

      Da, naši cenjeni mačorci su stvarno posebna fela sa svojim Queen stavom i navikama 😀

      :*

  • savesna
    February 18, 2014

    Divna maca! Slažem se da je važno da se cela porodica složi i da želi novog člana. Ja sam dugo želela psa ali moji se nisu slagali, trebale su im godine da se slože i požele i sami da udome jednog, i sad ga obožavaju. Ne bih mogla da zamislim život s njim i brigu o njemu kada ga ne daj bože neko iz kuće ne bi voleo. Nedavno udomili psa koji baš ne voli mace, kad izađe u šetnju jedna od glavnih zabava mu je da juri mačke, što me nekad baš nervira, ali bih volela jednog dana da udomim i neku macu. Super saveti. 🙂

    • admin
      February 18, 2014

      Hvala puno :).
      Baš mi je drago da su tvoji na kraju sami poželeli da udome jednu. Ne voli mace :), dobro ima i toga. Ali slatko mi je to nekako kad ih jure, naravno ako ih ne povrede, mada verujem da se vodi računa da do toga ne dođe.

  • Anonymous
    February 18, 2014

    Imam pitanje koje nema veze sa ovim postom 🙂
    Mozes li mi reci koliko se truse senke iz butt naked eyes palete? Nakon tvoje recenzije sam se zaljubila u nju 🙂 Pa me bas zanima kako si zadovoljna paletom u celini, nakon nekog vremena koriscenja… Unapred hvala za odgovor 🙂

    • admin
      February 18, 2014

      Skoro uopšte, iskreno.
      Paletu koristim intenzivno od kada sam je kupila. Ima sve što mi treba i jako sam zadovoljna, i postojanošću senki, kao i nijansama rumenila.
      Odlična investicija. Prepuručujem :)!

  • Anonymous
    February 18, 2014

    Hvala ti puno na odgovoru! 🙂 Sutra idem po nju! 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *