Predstava: Iza kulisa

by Wednesday, December 25, 2013
11. decembra bila sam u pozorištu Boško Buha da pogledam predstavu: “Iza kulisa”. Mama je nekoliko nedelja unapred uspela da nabavi karte i jako sam se radovala ovoj komediji, pošto sam prethodno čula i pročitala dosta pozitivnih reakcija upravo za ovaj komad.

Ukratko, o čemu je reč:
Naslov je zapravo rekao mnogo – kako izgleda pripremanje predstave i šta se to zapravo dešava iza kulisa?
 

Predstava se sastoji iz tri čina, pri čemu u prvom gledamo kako protiče generalna proba, u drugom se okreće scenografija pa gledamo zapravo otpozadi kako se odvija predstava – preciznije komunikaciju glumaca. U trećem još jednom izvođenje predstave, koje se zapravo svodi na čistu improvizaciju glumaca iz prostog razloga što se tokom turneje dešavaju razne stvari koje utiču na njihove međusobne odnose, a kasnije reflektuju na samu predstavu.

Na samom početku, kao ni većina gledalaca, ne razumem baš vrstu humora koja se plasira, međutim kako vreme odmiče kockice se sklapaju i publika sve bolje reaguje. Na kraju, priča je neverovatno smešna i simpatična, a nama ostaje na kraju da se divimo tim ljudima na sjajnoj koncentraciji, talentu i umeću koje pokazuju u sva tri dela predstave koja su, na neki način, veoma slična, a opet, prilično različita.

Suština je da su improvizacije, osim u predstavama, u velikom procentu prisutne u realnom životu i da je sjajno praviti paralelu između “planiranog” i “finalnog rezultata”.

Iako je ovo predstava, pa se na momente ide u ekstrem, ipak se u nekom razgovoru o svakodnevnim aktivnostima može doći do interesantnih zaključaka.

Posebne pohvale, što se mene tiče, idu Goranu Jevtiću, o kojem sam inače imala visoko mišljenje zbog uloga koje je prihvatao i načina na koji je prezentovao mnoge likove, ali u ovoj predstavi, njegova kondicija, sposobnost da pokaže humor koji taj lik nosi, činjenica da uspeva da iznese i vodi predstavu, drži pažnju publike i nasmeje je do suza (pošto je praktično glavni lik) je za svako poštovanje.

izvor

Na sajtu pozorišta Boško Buha, ima jedan fenomenalan tekst o njemu, čiji je zapravo on autor. Preporučujem vam da ga pročitate.

Kliknite OVDE

 
Da li ste možda gledali ovu predstavu?
Ako niste, da li sam vas zainteresaovala? 🙂

Do narednog naslova 🙂

6 Responses
 • Ime nemam, Komentar uvek
  December 25, 2013

  Gledala sam i delim tvoje mišljenje skroz. Početak je stvarno čudan, ali vredi ga 'istrpeti'. 🙂 Ako budeš u prilici, pogledaj Gospođu ministarku, Jevtić je apsolutno genijalan u ulozi Živke ministarke. 🙂

  • admin
   December 25, 2013

   Da, start sam je onako, nisam čak mogla ni da opišem kakav, ali u suštini kako teče priča, fanstastično je.
   Nisam uspela da nabavim karte, čula sam da je prevazišao sam sebe tu, tako da ću u budućnosti svakako pogledati :).

 • Taanjicabb
  December 25, 2013

  I ja sam je gledala i slazem se,pocetak je dosta cudan ali u trecem cinu dobro nisam pala sa stolice…hehhee…a Goran je jedan od nasih najboljih glumaca,gledala sam ga par puta i uvek me ostavi bez daha 😉

  • admin
   December 25, 2013

   Mnogo mi je drago da se slažemo oko početka, mada je najvažnije da je celokupan utisak jako pozitivan :).
   Jako je talentovan i kvalitetan, baš me oduševljava :)!

 • Anonymous
  December 28, 2013

  Lepo je što na blogu ima i ovakvih tekstova. Hvala na preporuci!

 • Ivana Split
  January 4, 2014

  volim otići pogledati neku predstavu i jako poštujem kazalište glumce…treba biti koncentriran za uživjeti se u ulogu na pozornici stalno iznova.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *