Oporavak oštećene kose: tretman & makaze

by Monday, July 25, 2016

Bilo je krajnje vreme. Ošišala sam se i radila tretman oporavka (za) nakon izlaganja toploti/suncu.

 • Goco, imam slobodan dan, možeš li da me izvučeš iz mr… vratiš (kosu) u život?
 • Ponedeljak, 10: 30h čekam te.

Dobar deo dana provela sam u Aloxxi salonu, kako bih (zakasnelom reakcijom) dovela kosu u red. Sveže iščupana iz punđe koja živi na 30 stepeni (fotografija levo), vapila je za malo ljubavi. Vapila. Predlog je bio da radimo tretman hidratacije koji mi je očigledno potreban, a moja najava za “ozbiljno šišanje” nije bila ozbiljno shvaćena – što razumem O:) dok nisam rekla i pokazala rukom: “To dole, sve to što umire, seci.”

Sada ću vam opisati postupak i rezultat, a potom ću prokomentarisati “bazne proizvode” koje sam tražila kao vid smernice spram različitih tipova kose.

Aloxxi Srbija DI Golubovic

Tretman, faze i proizvodi

“Šta u jesen kad kosa opada,… a evo ga i proleće menjamo režim… ah već je leto zaštita od sunca, sunce i šta posle sunca?” Ispostavlja se da “nikad ne možemo biti mirne” i da “uvek ima nešto da se radi”. Suštinski i jeste tako, sve zahteva tretman i posvećenost – razmišljajmo šire od kose, ali da. Obično se nakon izlaganja suncu žene farbaju bez nekog razmišljanja o tome da (uglavnom više) oštećena kosa teže prima boju, a brže je ispira. Savet je obično, ako već nešto radite, prvo se konsultujte oko toga “na čemu ste sada” kako biste delovale u pravcu najboljeg rezultata prvo u smislu nege, a potom ako se farbate i o tome. Vraćanje vlažnosti kosi (a i koži) čest je i nepresušan izvor potrebe. Osim “žeđi” koju ćemo utoliti iznutra reagujući ishranom i tečnoššću, povremeni tretmani su poslastica koja može dati vizuelnu i osetnu razliku.

Faze:

 1. Botanic Oil se nanosi na drugu polovinu kose i drži 10-15 minuta.
 2. Sledi pranje (puta dva) hidratantnim šamponom koji na veoma blag, ali temeljan način čisti.
 3. Nanošenje Colour Rich maske koja se po uputstvu drži nekoliko minuta, mada se u mom slučaju držala oko 20, ako ne i više. U zavisnosti od tipa kose, što naravno proceni lice koje vam radi tretman, proizvoljno produžavanje (makar kod ovog proizvoda) je poželjno i daje bolji efekat. Moja tugica od kose je pod kapom sve uzela sebi. Ovo je maska koja se već našla u mojim omiljenim proizvodima za negu kose, jer zaista pruža vidljivu razliku redovnom upotrebom.
 4. Sledi ispiranje i leave in, nakon čega smo skratili sve što nije zdravo i fenirali.

Makazice mile…

Veoma je jasno da nijedan tretman neće biti Deda Mraz. Neke stvari prosto morate ispuniti na drugi način, a u ovom slučaju makaze su najiskreniji prijatelj. Rešena sam, iz niza razloga bila  da više od minimalnog skratim kosu, ne bih li počela ponovo i redovno na tom polju da radim, kako valja. Bila sam ošišana na stepenasto i imala taj “trougao viška” te sam predložila da se njega upravo lišim, kao i svega iznad što je potrebno. Nisam šišana ravno kao lenjir, već je praćen i prednji deo moje kose, pa je to neka blaža i delom zaobljena varijanta ravnog šišanja. Ko bude želeo takav rezultat, ako već nisam dobro objasnila, neka Goci, ako tamo idete, samo pokaže fotografiju, ona zna šta je radila :).

Što se tiče samih efekata i subjektivnog osećaja nakon tretmana, imam naravno samo prve utiske.

Vizuelno, kosa je prodisala i deluje svetlije, punije, teže – ali u pozitivnom smislu. Vlas je na dodir punija, konzistetna po pitanju kvaliteta od korena do samih vrhova, odnosno krajeva. Lepo pada, meka je veoma, ali ne do nivoa koji mi ne prija a to je mlitavost. Ne, gipka je  i zdrava, a to je ono što sam želela da postignem odlukom tretman + makaze. Meni se mnogo dopada kako ovo izgleda, a i pod rukom, te se nadam da će ova svežina i probuđenost trajati i nakon narednih pranja, a nadam se i mog odgovornijeg ponašanja.

Iskreno mi se izuzetno dopalo i  po ovome što sada vidim, ponovila bih tretman. Moja preporuka stoji.  Sada im je do 31. na akciji 1200 dinara. Ko može, ima da izdvoji i želi, neka ne okleva. Ne radi se samo o “stavi jedno, isperi, stavi drugo”. Iskustvo, vreme i rezultat se plaćaju, a to je meni u svakoj sferi više od samog čina.

5ah

U pauzama smo razgovarale na temu serijala koji lagano pravim i posvećujem kosi, pa sam između ostalog pitala:

Šta je to osnovno od nege što bi preporučila?

Odgovor u startu zahteva sitna slova – za koji tip kose, ali upravo zbog toga išle smo po nekim podelama koje sam instant predložila da sledimo.  Naravno, svako može dati listu za kupovinu dugačku xy proizvoda, ali ideja je predložiti nešto elementarno kao preporuku, a i smernicu za one koji žele da saznaju više.

SUVA + TRETIRANA + OŠTEĆENA KOSA

 1. Cleansing Oil Shampoo
 2.  Treatment Conditioner
 3. Restorative Hair Serum
 4. Leave-in Conditioning Cream

*3 ili 4 zavisno od tipa, odnosno debljine vlasi

Iz ove linije probala sam sve proizvode i već sam na Instagramu govorila o serumu, koji je multifunkcija i deluje kako na polju nege, tako i u segmentu estetike. Fino zaglađuje a ne zamašćuje i ne lepi, prijatan je i lagan na kosi, a voćkasti miris koji se prožima je dodatni bonus bez obzira na vremenske uslove. Još jedan koji bih posebno izdvojila je leave-in. Na listi favorita ovog brenda je par proizvoda a među njima je i ova krema. Dosta specifična i neobično lagana, dobra je kao zaštitnik pre feniranja, ali i saputnik u tom procesu postizanja dovoljno dobro isfenirane kose. Svega nekoliko proizvoda ovog tipa mogu da preporučim, nedavno ste i čitali o tome, a ovo je i druga preporuka.

1

MASNA KOSA

 1. Volumizing & Strengthening Conditioner
 2. Dry Shampoo
 3. Texturizing Spray

Suva i masna kosa uvek su tema. Ovde smo se zadržale na specifičnim prozvodima. Aloxxi kao brend nema specijalno “šampon za masnu kosu”, ali ono što negde figurira kao izbor koji ponovo zavisi od tipa, odnosno debljine vlasi jeste ovaj kondicioner. Nisam probala pa ne bih mogla da govorim, ali ono što jesam jeste suvi šampon. Dakle, nisam ga dobro procenila i shvatila pre godinu i po dana kada sam ga naručila, a onda sam shvatila. Ovo je suvi šampon za (zaista) masnu kosu. Kada kažem masnu, ne mislim na “masna kosa (tek) dan 4.” već osobe kod kojih je lučenje veoma izraženo. Nije na bazi talka i potrebno ga je dobro promešati pre upotrebe. Osim što će spasiti dan, takođe će lokacijski tretiranoj regiji dodati sjaj.

 

2a

MASNA KOSA (I TANKA VLAS)

 1. Volumizing Shampoo
 2. Volumizing & strenghtening conditioner
 3. Thickening serum

Kategorija u okviru prethodne jeste i ova. Tanka vlas, slepljeno teme, nedostatak volumena i možda upitna gustina. Postavka broj dva:

4

KOVRDŽAVA KOSA

Proteinski oslabljena, u tekstovima nekako prirodno zapostavljena i uvek “zasebna i nemam ja vremena” kategorija.  Evo i predloga:

 1. Hydrating Shampoo
 2. Hydrating Conditioner
 3. Volumizing Clay Masque

3a

 

Epilog današnjeg iskustva je moje zadovoljstvo rezultatom. Već izvesno vreme ne mogu da izdvojim parče trenutka za sebe, pa mi je kompletno iskustvo uz finalni proizvod koji izgleda zdravo, uredno i kvalitetno mnogo značio.

Ukoliko imate pitanja budite slobodni da ih ostavite u komentaru. Odogovoriću blagovremeno.

Kako vam se čini moja nova frizura?

Do narednog naslova, Di

5 Responses
 • Sonja
  July 25, 2016

  Oooo,deluje dosta osvezeno i zdravo.Ja se vodim onom ‘kada mi je kosa sredjena,sve drugo je manje vazno.Sto se tice ovog suvog sampona bez talka..hm…zvuci super…To je proizvod koji,u poslednje vreme,cesce koristim,jer mi se izmasti za nepunih 24 sata.Kao sto sam vec jednom pomenula,na teme uglavnom koristim head&shoulders…ali….nisam sigurna da postoji neko posebno resenje, za masno teme 💇

 • Mazalice
  July 25, 2016

  Pre mesec dana sam imala istu prelomnu tacku sto se kose i šišanja tice, tako da u potpunosti podrzavam tvoju priču. Oduvek sam sam bila kriticna prema devojkama sa dugom, ostecenom i “neurednom” kosom po svaku cenu, a nisam primetila da sam vremenom postala jedna od njih. Svaki dan sam vezivala pundju jer je kosa bila pogodna jedino za pravljenje gnezda na glavi. 🙂 Onda sam nekako muski prebolela strah da cu biti Kockalone sa kratkom kosom i sad sam prezadovoljna, pre svega kvalitetom kose ali i kako frizurica izgleda.

  Baš mi se svidja frizurica, ali daj počasti nas još kojom sličicom da vidimo to lepo lice :*

 • Jelena G.
  July 25, 2016

  Pocetkom leta sam skratila kosu bar 10cm i pocela malo vise da obracam paznju na to sta koristim jer sam isto kao ti shvatila da je krajnje vreme i da suvi krajevi nicemu ne sluze. Tvoja kosa izgleda bas zdravo na slici, lepo je povremeno pocastiti kosu nekim tretmanom, moram proveriti da li u Ns neki salon radi sa Aloxxi preparatima, moj frizer radi sa Schwarzkopf BC. 🙂

 • Maja
  July 26, 2016

  Super je friz i boja 🙂 Uđoh na instagram da vidim ima li neke slike s prednje strane, ali nema. 🙁 Planiram da skratim kosu do ramena, trenutno je preduga – do kraja leđa. Pošto nemam stalnog frizera možda bih skoknula ovde dok im je ta akcija, da li u nju ulazi i šišanje ili samo tretman, pretpostavljam samo tretman?
  Pitaj ih da uvedu cenovnik na sajt 😀

 • Јована Д.
  July 27, 2016

  Uvek podržavam beskompromisno odstranjivanje propale kose, jer je rezultat predivan 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *