Miličin put – kosa do struka

by Sunday, September 16, 2018

Kako da kosa poraste do struka? Evo njene priče.

Milica je moja drugarica koju sam pre oko desetak godina upoznala na privatnim časovima matematike. Ne, ovo nije post o tome kako muka spaja ljude i donosi prijateljstva za ceo život. Ovo je post o njenoj rutini nege kose i kako je od smeđe kratke frizurice do ramena uspela da doslovno stvori nešto čemu teži veliki broj devojaka i žena koje vole dugu kosu. Ovo je prilika da kažem da sam ponosna što se internet nebu priključio još neko ko ima šta da kaže i ko piše fenomenalne tekstove na blogu Millameters.com. Ne, nisu u pitanju postovi dužine večnog scroll-a, već stvari koje možete da primenite, opisi zbog kojih možete da se kvalitetno nasmejete ili pak saveti koji će vam značiti, bilo da pišete motivaciono pismo (svoje je objavila ovde), kako da jedan prosečan članak učinite da bude mnogo više od toga (ovde) ili pak kako da napišete fenomenalnu rođendansku čestitku (ovde) – a moram vam priznati, ona je u tome upravo takva.

Najiskrenije preporučujem da posetite njenu adresu, jer verujem da će koliko već prvim tekstom zaslužiti bookmark.

A sada, lična karta njene kose i da vidimo svi kako da kosa poraste do struka.

Prirodna boja: tamna braon

Trenutna boja: crna, farbana

Dužina: … cm

Farba: Stilov kolor šampon

 

Kako je sve počelo?

Sve je počelo kada sam imala 18 godina i upisala studije. Stres je odradio svoje i počela je da mi opada kosa. Naravno, smslila sam akcioni plan, ali tek kada je vrag odneo šalu. Na svu sreću uspela sam da se izvučem. Ipak, nikad nisam uspela da povratim pređašnju bujnost i gustinu, ali sam uspela da dobijem na dužini značajno.

U čemu se sastojao tvoj akcioni plan?

Prvo sam izguglala sve što sam mogla o problemu: šta je to što uzrokuje opadanje kose. Ostao je samo još stres. Moje veštine amortizacije stresa nisu bile na zavidnom nivou, ali je volja bila prisutna. Onda sam prikupila sve recepte koje sam našla online po stručnim savetima, blogovima i forumima. Proverila sam koliko svaki od njih pije vodu sa medicinske strane i krenula u nabavku.

Koje recepte si primenjivala?

Prvo sam počela da koristim dotični „Bojanin šampon“. Recept se sastojao od Kosili šampona u koji je trebalo dodati jednu flašicu ricinusovog ulja (30ml), jednu flašicu rastvora pantelola, jednu flašicu koprivinih kapi, flasicu AD kapi i 4 ampule vitamina B. Sve ovo nabavljala sam u apotekama uz aminovanje apotekarki. Nakon nekog vremena, kosa je počela da mi se oporavlja. Ostavljala sam šampon na glavi svaki put bar pet minuta i lagano masirala korek kose. Ipak, mislim da je nešto drugo doprinelo još boljem napretku vlasi. Pri jednoj kupovini, desilo se to da mi je apotekarka predlozila da izolujem svaki od sastojaka i koristim ga pojedinačno. Po njoj, to je imalo više smisla jer bih tako mogla da utvrdi koji je najdelotvorniji, a svaki bi mogao duže stajati na glavi pre pranja. Ipak, ja sam ih miksovala. Pre pranja, prskalicom bih nanela na koren kose rastvor Pantenola i ostavila bih da se osuši, a zatim bih stavila i ricinusovo ulje i držala 2h. Zato je moje pranje kose uvek bilo planirano i tempirano za periode učenja kada bih svakako morala da ostanem kod kuće. Na kraju bih prelila kosu čajem od koprive i pustila je da se prirodno osuši.

Koji si šampon u tom periodu koristila?

Iskreno, ne sećam se. Znam samo da sam u jednom moemntu probala Afroditin šampon sa belim lukom, onaj veliki litarski i bila oduševljena. Od momenta od kada njega koristim moja kosa je zaista retko imala periode opadanja. Čak, ona sezonska su trajala kratko i nisu me brinula ni najmanje.

Da li si isprobavala sastojke iz kuhinje?

Da, sve i svašta je našlo mesta na mojoj koži glave. Esksperimentisala sam sa jejetom i medom, ali nikad nisam bila naročito zadovoljna jer se miris jajeta jako teško odstranjivao, a, da se ne lažemo, niko ne želi da ima kosu koja miriše na jaje. Moj kuhinjski favorit definitivno je maslinovo ulje. Mislim da ono baš može da da na brzini rasta dlake. Sa druge strane, kokosovo mi nikada nije leglo.

Koja je tvoja rutina farbanja?

Koristim Stilov kolor šampon već par godina i farbam se u proseku na mesec i po dana. Tako mi diktira izrastak. Inače, farbam samo njega. Tek ponekad, recimo jednom godišnje, ja obnovim boju po celoj duzini.

Kako danas neguješ kosu?

Iskreno, pružam joj samo najosnovnije. Ostajem verna Afroditi i nemam nameru da je menjam. Nakon ispiranja nanosim balzam od 1kg koji nabavljam na buvljaku. Na njemu piše da je od placente (Serical Placenta). Kao što vidiš moja cela rutina je rešena za oko 800 dinara i to za prilično dug vremenski period pošto su obe doze baš izdašne. Ponekad joj nakon pranja priuštim Makadamiju: polu ulje-polu perverziju, ali to samo u specijalnim prilikama kada hoću da mirišem kao boginja. Da je do mene, stavljala bih je svaki put. Ipak, finansijski deo priče je u apsolutnoj proporciji sa mirisnim doživljajem tako da će redovna upotreba sačekati još malo.

 

Za kraj, ali ne i najmanje važno, ko te šiša?

To je jedna jako zanimljiva tema. Nekome će možda biti zastrašujuće. Od pre 5 godina šiša me moja sestra. Pošto me je uvek frustriralo to što frizeri skrate krajeve više od onoga što želim, jednog momenta sam joj dala makaze u ruke i rekla: Šišaj! Inače, ona je po profesiji Germanista, to je glavni začin ovoj priči. Ona je tada pogledala par klipova, uzela makazice u ruke i od tada, ona je tvorac sudbine moje kose. Možda bi stručno oko ovakvoj frizuri našlo manje, ja nisam. Ona je temeljna, a ja sam uvek zadovoljna i teško da ću nekome drugome skoro poveriti sudbinu svoje kose. Bar ne što se šišanja tiče.

Razlog zašto Milica danas ima kosu do struka ima ipak nekoliko tajnih sastojaka koje niste pročitali u ovom tekstu. Svaku od tih komponenti imate u sebi i ona može doći do izražaja, ali samo onda kada …. kada vam je zaista stalo da stignete do cilja. I ne, neću ostati nedorečena – posvećenost, upornost. E, to na sebi ne nosi cenu.

 

Još jednom vas pozivam da posetite NJEN BLOG na koji sam ponosna više nego što sam joj to ikada mogla rečima iskazati.

 

Imate li pitanja?

Da li biste se toliko potrudili i da li ste ikada bili istrajni u težnji da “puštam kosu” zapravo urodi plodom. Ja jesam, zato mi je kosa i dan danas gde je bila kada smo se upoznale, koji cm preko ramena. Lenština.

6 Responses
  • Marina
    September 16, 2018

    I posle neka neko kaze da je odrzavanje kose papreno, svaka joj cast! Secam se kad sam pred Enrikeov koncert kosu duzine oko pola ledja osisala na lob. Iza mene je sedela devojka cekajuci farbanje, gledala u moju kosu na ivici suza. Morala sam da je tesim 🙂 Jos uvek sam oko loba, ali znam da budem istrajna ako pozelim duzu kosu 🙂 Negovanu, naravno, i redovno sisanu, da se razumemo 🙂

    • digolubović
      September 16, 2018

      Ona šta naumi, to i ostvari. Skoro pa istu dužine kosu smo imale tada, sećam se jako dobro toga. Opet, neko je bio istrajan, uporan, trudio se, “neko” nije.
      Neko danas ima dugu i prelepu kosu.
      Neko nema :D.
      Ali, zaista smatram da jednostavno kao i za sve drugo na šta je objektivno moguće uticati, jednostavno mora da je čoveku stalo.
      Ovde nije stvar budžeta, nije stvar ničega što se ne može, stvar je volje.
      Jasno je da svakome neće raditi baš sve, ali u pitanju je nešto mnogo više od brenda.
      Drago mi je da ima još neka disciplina ovde 🙂

    • Mici :)
      September 20, 2018

      Apsolutno! Potrebno je samo biti bas bas istrajan, jer kosa ne moze porasti za 3 meseca kao sto se moze ostetiti za ta ista 3 meseca konstantne pegle.
      Iziskuje novcana ulaganja svakako, ali sta ces, nema nigde dobiti bez prethodnog ulaganja. Svakako je to nesto sto se manje-vise lako moze priustiti.

  • Jovana D.
    September 18, 2018

    Istrajnost.

    Nedovoljno cenjena osobina, a svakako korisnija od puke sreće i neiskorišćenog talenta i pameti, a u kombinaciji sa nekima od pobrojanih ubija.

    Imala sam jedno vreme u srednjoj lepu kosu do pola leđa (jer mi ju je priroda podarila, ne zahvaljujući trudu), ali ne volim dugu kosu, tako da se ne bih trudila za tako nešto.

    Za razliku od Milice, meni istrajnost nije među istaknutim osobinama (blago rečeno), kao ni usresređenost na ostvarivanje ciljeva, ali ne mislim da mi je to nešto dobro u životu, jer su uz rad i trud čuda zaista moguća.

    • digolubović
      September 19, 2018

      Ovo si tako lepo sročila, kao i uvek.
      Jedan sam od živih dokaza kojem ni najskuplji proizvodi ne mogu učiniti nešto jer svaki potencijalni trud koji uložim, prepeglam presom za kosu.
      Kada su neke druge stvari u pitanju, radim dok ne stignem i ne završim do kraja, ali ova tema, konkretno je uvek bila bolna jer em genetski nemam potporu, ili “priroda nije pružila” a ne trudim se baš previše, tako da…

    • Mici :)
      September 20, 2018

      Ne brinem se ja za tebe. Svest o tome kako stvari stoje je pola resenja 💪😙

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *