U dolini mira – Terme Olimia

by Wednesday, June 17, 2015

Spa vikend, nedavno proveden u Sloveniji. Prođimo zajedno kroz Terme Olimia nadam se da ste se udobno smestili.


Wellness centri, kao definicija hedonizma i prilično dobar izgovor za beg od stvarnosti. Zahvaljujući svom sadržaju, nijhov uticaj je više nego samo “blagotvoran” po telo i duh – i nije fraza.

Ako pratite kozmetičke blogove, verujem da vam “termalna” voda nije za rečnik stranih izraza, ali evo ipak nekoliko reči. Mnogo je benefita koji se vezuju za taj termin, a poznata su i dokazana lekovita svojstva. Smanjenje napetosti, pospešena prokrvljenost, korisnost kod povreda mišica, kostiju, kožnih bolesti i reumatskih oboljenja. Konkretno ovde je preporučuju za piće, a u sobi goste svakoga dana čeka flaša njihove sveže vode.

Na ovaj odmor, pošla sam u  društvu drage Branea jedna od prvih stavki  koju smo nakon srdačne dobrodošlice proveravale, jeste WiFi. Ne samo da je radio, već je bio personalizovan – pogledajte OVDE. Blogeri, internt, Instagram. Smeštaj je bio u hotelu Sotelia, koji je najnoviji i dodala bih meni najlepši.

Ovaj predivan kompleks, nalazi se u istočnoj Sloveniji, a pripada oblasti Kozjansko. Pored wellness centara koji su mnogima fokus, a naravno uglavnom i povod dolaska, okolina je bogata sadržajem koji vredi posetiti, a koji će obogatiti i upotpuniti ovo iskustvo. Čokolaterija Olimje,  manastir Olimje, manastir Podčetrtek.

 

Vreme za relaksaciju


Da, odmah smo tu, kod bade mantila, već spakovane torbe i papuča, jer, ovaj vikend drugi su brinuli  o meni.
Kišno vreme prisutno –  nema problema, sve je uvezano hodnicima, a “ključ koji otvara sva vrata” nalazi se na mojoj ruci, u formi narukvice. Krajnje jednostavno. Moje je samo da biram gde, šta, kojim redosledom i kako želim da ugodim sebi.
Prva stanica bio je Wellness centar Orhidelia – inače dobio ime po brojnim orhidejama koje rastu u ovoj oblasti.
Ležaljke, bazeni –  jedan za rameni deo, drugi za stražnjicu, treći za celo telo, a tu je i takozvani glazbeni bazen (najveći). Vi ronite, a prati vas zvuk prijatne muzike.
Ležim, osluškujem, uživam pored, a pomalo i u vodi čiija je temperatura  oko 30 stepeni. Da, ne treba vam psihička priprema i drhtanje pred ulazak, više je nego prijatno. Ako ovom uživanju, dodate njihov domaći sladoled od manga i bele čokolade, ugođaj je potpun. Tamo se sve sprema na licu mesta, a brza hrana je izostavljena sa menu-ja , što je vrlo lepo.
Prostor je zaista impozantan i poseban, počevši od veličine, preko ideje za ovakav enterijer, koji je modearan, ali opet povezan sa prirodom.
U neposrednoj blizini, kroz bambuse ugledah sobu za odmor. Pitah se ima li šta prijatnije od vode i ambijentalne muzike. O da, MIR.. Na svega par koraka od iznad prikazanog, nalazi se ovo blago. Potpuno druga dimenzija odmora, za mene u datom trenutku potrebnija. Ušuškala sam se na lazy bag ispod paunovog repa i ćutala, uživala, opustila se. Koliko tišina prija.
Sve ono što “krasi” moj (dinamičan) način života, prestaje da važi. Broji se samo osećaj rasterećenosti.  Pogled delom ide ka priodi, zelenilu, kiši koju vidim da pada, ali je ne čujem, a sa druge strane je bazen i impozantna arhitektura koja iako vrlo moderna, ne remeti i ne odskače od okruženja. Tu je i Brana napravila meni omiljenu fotografiju, koja je i otvorila ovaj članak.
Enterijer i istraživanje ponude
 
Zbog spefičičnosti ove vikend ture, u Olimia Termama provele smo jedan dan. Za tako kratko vreme, možete uživati tek u deliću sadržaja, ali ono što je bio zabavan deo, jeste upravo sam proces istraživanja kutaka koji su uz puno pažnje osmišljeni. Sve u bade mantilu, naravno. Nešto se odvijalo u toku večeri, nešto ujutru, zbog čega ćete primetiti različito osvetljenje na fotografijama.
 
Wellness Orhidelia, Wellness centar Thermalia, Spa Armonia... Odakle početi, šta posebno istaći. Koračam hodnicima i gledam oko sebe. Sve je čisto, lepo na svoj način i ima priču. Iz prostorije u prostoriju vi vidite praktično novi svet – za svačiji ukus i potrebu nešto.
Od  tretmana, rađenih kozmetikom kao što su Babor, Gerard`s, preko masaža – za opuštanje, lica i vlasišta, toplim kamenjem, masaže dalekih zemalja, Ayurveda, Khanya… Sa po xy podvrsta. Verujem da i oni izuzetno probirlijivi ili pak sa specifičnim potrebama mogu sigurno odabrati odgovarajući program za sebe, ili i za partnera, jer imaju i takve opcije.
Onda popularno rečeno: “To nije sve”, jer tek sada stižem do sauna, sobe za odmor koja ima vodene krevete i slušalice, a sve je odvojeno “vijugavim zavesama” od kristala – niko nikome ne smeta i ne ugrožava prostor. Moram reći da mi se tu izuzetno dopalo.
Na putu između sauna, tu su i manji bazeni, kupatila, jer – zašto ne napraviti pauzu i osvežiti se i dodatno opustiti. Da li će prostor biti sa više svetla, ili prigušeno ako to više prija, da li ste na spratu za nudiste ili ne, pa, izbor je vaš.
 
Uživajte.

 

Selfness

Da, imale smo i tu sreću da budemo pristune  i u jednom  od nekoliko dana u nedelji kada drže grubo rečeno “prezentaciju”, koja se odnosi na novi pristup obnavljanju duha i tela, popularno nazvano – SELFNESS.
Celodnevni program opuštanja. Kućni ritual opuštanja, meditacija, vežbe disanja. Buđenje vlastite vitalne energije, pomoć i upoznavanje sa recepturama hrane koja okrepljuje i pruža dovoljno minerala organizmu. Relaksirajuće kupke i saveti kako što bolje brinuti o sebi i ponašati se u stresnim situacijama. Još dosta toga, uklopljeno u jedan vrlo simboličan naziv.
Održava se u već pomenutom wellness centru Orhidelia – koji je pet godina zaredom proglašen  za nabolji wellness u Sloveniji, od strane stručnjaka i posetilaca. Zasluženo.

 

Kao zaključak, potpuno iskreno, ove terme su više nego ispunile očekivanja. Pre nego što sam došla, slušala sam o njima samo reči hvale, ali dok ne doživite i ne vidite, ne možete znati da li je “to to” ili ne. Impresionirana sam arhitekturom, idejama i detaljima o kojima su vodili računa – mene takve stvari kupuju. O tome da sve funkcioniše pod konac, ne bih previše trošila reči – Slovenci. Iako sam obišla dosta termi, bez ikakvog ustezanja bih rekla da ove zasluženo po mnogim stavkama drže prvo mesto. Prepuručujem, u paru, u društvu, kako god, relaksacija je neprocenjiva.Na sajtu Filip Travel agencije, preko koje sam išla, možete detaljnije istražiti ponudu.

 

Šta kažete, kako vam se dopadaju Olimia Terme? Da li makar putem fotografija imate neki utisak? 
Do narednog naslova,
Di
10 Responses
 • Suz Ica
  June 17, 2015

  Deluju primamljevo, svakako ih treba posetiti 😉

 • Јована Д.
  June 17, 2015

  Lepo to deluje i verujem da je dobro uživati u takvom luksuzu. Ja bih se radije odlučila za domaću varijantu ako postoji nešto slično (ali ne zbog onog vaučera).

  • admin
   June 17, 2015

   Apsolutno jeste, iskreno.
   Hah, vaučer ne bih komentarisala, kao ni ostatak dešavanja na političkoj sceni. 🙂
   Znam da si ti ljubitelj domaćeg, u svakom smislu.

 • Misha
  June 18, 2015

  Deluje kao switch off od realnosti i apsolutna oaza za napuniti baterije. Nisam sigurna kako bih reagovala na povratak u svakodnevicu nakon nekoliko dana opuštanja 😀

  • admin
   June 19, 2015

   Jeste, baš je to.
   Prosto je neverovatno kako su na sve mislili.
   Ah, da, nije lako vratiti se u realnost :).

 • Ljiljana Maricic Grujic
  June 18, 2015

  Jooj što je lepoooo

 • My beauty notebook
  June 21, 2015

  Nakon pročitanog posta, zatvorila sam oči i zamislila sebe tamo… Ah, odmorila sam se samo od slike koju sam imala u glavi, mogu samo da zamislim kakav je osećaj zapravo biti tamo… 😀 Odličan post Di, baš mi je drago što si uživala!

  • admin
   June 22, 2015

   Fenomenalno je, iskreno.
   Joj i meni, da sam imala priliku :).

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *