Zoo vrt Palić

by Thursday, July 24, 2014

Vratila sam se, zadovoljna, odmorna, mogu reći i srećnija.
Danas vam donosim priču o jednoj od lokacija na kojoj sam bila, a to je ZOO vrt na Paliću. Poslednji put, posetila sam ga pre nekih 8-9 godina. Tada mi je ostao u lepom sećanju, a sada sam jedva čekala da vidim kako su ga dodatno uredili, pošto sam čula mnogo pohvala. Mogu vam reći da je ovo najlepše popodne koje sam provela u poslednjih…ne pamtim koliko.
Vreme je bilo pomalo sparno, oblačići su dirigovali vidljivost pa je zato na slikama negde ekstremno sunčano, a negde kao pred oluju, ali sve u svemu bilo je vrlo prijatno. Krenimo zajedno u obilazak.
Već na samom ulazu, dočekuje vas ova slika, zelenilo, svežina – kao lepa najava za fantastičnu atmosferu koja će se prožimati tokom celog obilaska.  Kada se uđe u prostorije iza, mogu se videti veliki i beba krokodil. Onako lenjo, leže, a imate utisak kao da se smeju dok spavaju, jezivi su.
Prelazak preko mostića, sa jedne strane potpuna džungla, a sa druge jedan lep labud raspoložen za poziranje.
Meda uživa u svom prostoru koji je vrlo lepo uređen. Prosto, da vam ne bude žao što tu živi. U vrtu u Beogradu su zidovi i voda. Ovo je atmosfera.
Tigar je bio malo nervozniji. Zapravo, ne sećam se da sam ikada videla ovu životinju, a da nije: “ubilačkog pokreta i pogleda”.
Kod lavova smo stigli u nekom čudnom trenutku. Budili su se, a onda krenuli da riču, prvo mužjak, a potom i ženka, naizmenično. Strašan intenzitet, boja glasa. Mnogo moćno, zastrašujuće, mislim da je sve odzvanjalo.
Mala presimpatična i vesela bića – merkati (Timon i Pumba crtani, ako ne možete da proepoznate). Mogu da ih gledam satima. Postoji mogućnost da se kroz jedan tunel provučete i da ih gledate kroz staklo. Bili biste u ravni sa tlom po kojem hodaju i prilično blizu njima. Da nisam bila obučena u belo, izvesno bih se, uz malo muke tuda provukla. Istina, to je namenjeno deci, ali… Sledeći put moram.
Opet, u njihovom okruženju, kao ni u našem nije uvek sve najsjajnije. Ne mogu, a da ne podelim ovu fotografiju (ispod) sa vama. Oni su po prirodi vrlo vesele i aktivne životinje. Jedan veliki merkat, izgleda je malo bolestan ili ranjen, da budem blaga umoran.
Ležao je, tako bespomoćno i tužno. Pomislila sam da možda ne spava, kada je posle par minuta bilo očigledno da to nije slučaj. Jedan mališan, došao je pored njega, legao i krenuo da ga gura njuškisom kao da ga bodri, tera da ustane, a potom se prebacio preko i zaspao. Tako emotivno i lepo, jedva sam se odvojila.
Kasnije sam se vratila i videla da je polako ustao i da šeta, ali tako polako, tiho.
Pored njih, imaju stepenice, kojima se možete popeti i gledati vrt iz druge perpektive, Tako je i žirafa odjednom postala mala :).
A ovo je druga strana pogleda. Zar nije fantastično mesto?
Šetamo dalje.
Neki ručaju…
Bambi pozira
Neki su elegantni i u vodi i na kopnu...
A neki su prosto presmešni svojom pojavom.
Jednostavno lama.
Njena celokupna pojava je potpuno spektakularna za mene. Sa njuškice zrače opuštenost, pomalo izgubljen (da ne kažemo blentav) pogled, neka pozitivna energija da kad god je vidim ja se iskezim, od srca. Istina, moram da je posmatram sa 10 metara razdaljine, pošto znamo čemu su sklone.
Usput, ova me je prestravila. Dok sam, rekla bih 2 na sat šetala vrtom, perifernim vidom primetila sam da se nešto (ona, ali nisam odmah registrovala) zaletelo sa drugog kraja svog ograđenog prostora ka nama. Imala sam utisak da će da preskoči ovu ogradu, a ona se samo zaustavila i pokušavala da nanišani nekoga od posetilaca. Nakon toga je samo nestala, a potom opet, poput skakavca iskočila iza ove ograde. Bila je raspoložena.

 

Elegancija pokreta.
Gospodin nas je dočekao, da je bio bliže mislim da bi i ruku pružio.

 

Mališa uživa u detinjstvu i igra se dok svi oko njega obilaze.
Jedna od opet simpatičnih scena jeste sa zekama. Kada sam se približila, ležao je samo beli. Stajala sam sa druge strane i posmatrala nogice i to bezbrino odmaranje (druga slika). Odjednom, ne znam ni sama odakle, doskakutao je i ovaj u smeđim tonovima, koji je tako simpatično užurbano gurao belog zeku, u stilu: “Pomeri se, hoću i ja tu da ležim”. Tako su nekako podelili to malo prostora koje je udubljeno i ostali da leže. Dobirih 10 minuta sam obilazila i gledala sa svih strana, kolko su lepi.

 

Beli meda je žurio levo-desno.
Lepota šetališta, cveće, celokupan ambijent.

 

Nežna i predivna.
Negde pred kraj, stigoh i do ptičica koje deluju kao da se smeju….
I ljube
 Dok su neke opasne, graciozne i ozbiljne.
Na kraju, kada je napravljen pun krug, ispraća vas jedan ne tako tipičan paun. Moje oduševljenje je kompletno.
Cena ulaznice u Zoo vrt iznosi 250 dinara po osobi. Dobijate kartu, mapu i neke kupone za MC Donald`s (što je manje bitna stvar meni, ali da pomenem).  Ako sam dobro razumela, postoji mogućnost kupovine i godišnje karte. U okviru ovog divnog mesta, postoji i prostor za sladoled, sok.
Malo je reći da su ga fantastično uredili.
Zelenilo, cveće, čistoća. Mnogo dobri uslovi za životinje, koliko je to moguće. Jasno je da je njima u prirodnom okruženju najlepše, ali ovde im je sve sjajno prilagođeno. Mislim da je ovo najlepši vrt u Srbiji. Beogradski je bogatiji brojčano životinjama, ali ovo je mesto sa više duše, ljubavi. Vidi se da je uloženo dosta, a i sa ukusom sređeno. 
Treba li da kažem da preporučujem? Mislim da ne, posle svega što ste videli očigledno je. Za sve uzraste, porodice sa decom, parove, društvo… Mali raj. Posetite ako ste u mogućnosti, izaći ćete puni energije i utisaka.
Da li vam se dopada?
Pisaću na Facebook-u ukratko i o samom Paliću, imam nekoliko fotografija, kao i post o jednom gradu :).

 

29 Responses
  • Tijana J. Dominguez
    July 24, 2014

    Ja sam se istopila 🙂 Nisam nikada bila tamo, stvarno deluje predivno, meni čak lepše nego Zoo vrt u Barseloni čija je ulaznica 10 puta skuplja. Tvoja pričica je baš upotpunila ceo doživljaj.

    • admin
      July 24, 2014

      E baš mi je drago 🙂 i meni je bilo baš lepo dok sam birala slike i pisala.
      Pretpostavila sam da je skupo baš tamo.

  • Mama Jane
    July 24, 2014

    Jaoooo, divan post! Mnogo volim Palić i taj zoološki vrt. Hvala ti što si me podsetila na jedan kratki odmor koji sam provela tamo sa mm, dok smo se još zabavljali :)))))))))

    • admin
      July 24, 2014

      Hvala :)!
      Jao pa to je baš lepo <3.

  • Lil'Mee
    July 24, 2014

    Ajme, predivno! <3 Mislim da nikad nisam vidjela tako lijep ZOO. Nedavno sam bila u berlinskom koji je, kao, najbolji u Europi, ali ovaj mi se puno više sviđa – baš kako kažeš, ima dušu. I sve je puno zelenila <3
    Divne su ti fotke!

  • admin
    July 24, 2014

    Hvala ti puno ♡♡♡

  • Koma Bunny
    July 24, 2014

    Jao kako si sve ovo lepo predstavila i opisala 🙂
    Mislim da mi je Gospodin omiljeni 😀

    • admin
      July 24, 2014

      Hvala ti :)!
      Gospodin izgleda samo osvaja srca :).

  • Marija Maki
    July 24, 2014

    Fantastican post 🙂
    Slike su predivne 🙂
    Nikada nisam bila tamo u ZOO vrtu, nije isuvise ni daleko, moglo mi se nesto iskombinovati, def vredi 🙂

    • admin
      July 24, 2014

      Hvala ti puno :).
      Vredi, sigurno, nećeš se pokajati :)!!

  • Jovanin Kutak
    July 24, 2014

    Kao razglednice! 🙂 <3

  • Azra Art
    July 24, 2014

    Cena godisnje je 600din! :))
    decku i meni je ovo cesta oazica…bas sam ponosna sad kad si ga tako nahvalila 🙂
    odlicne fotke i bas isto takvo predstavljanje, svaka cast <3

    • admin
      July 24, 2014

      Azraa <3.
      Kako da ne nahvalim kad je predivno mesto za opuštanje. Blago vama, uživate. I ja bih uzela godišnju da sam blizu :).
      Drago mi je da ti se dopalo, baš <3!

    • Azra Art
      July 26, 2014

      <33 Verujem da ces se vratiti jos koji put, istina nije ti preblizu, ali ni jako daleko..:)
      inace, na ovoj novoj slici na blogu si mi ista Ivana Baltic :))

    • admin
      July 26, 2014

      Hocu sigurno, Palic me je generalno odusevio. Bas mi se dolazi na vikend ponovo jednom prilikom, tako da sigurno da da :).
      Ovih dana mnogima licim na nekoga, zbog kose :))))!

  • Anonymous
    July 24, 2014

    Posto volis lame, pogledaj crtani Emperor's New Groove! Moj omiljeni, mislim da nikada necu biti suvise matora za crtace 🙂

    N

    • admin
      July 24, 2014

      E moracu :), kako da je ne volim, pogledaj tu facijalnu ekspresiju :D.

    • Anonymous
      July 24, 2014

      Daaa, izgleda blentavo…sve dok te ne zapljune 😛

  • Diplomata
    July 24, 2014

    Baš lep izlet :).

  • admin
    July 24, 2014

    Prelep 🙂 ♡

  • Anonymous
    July 25, 2014

    Toliko imate putopisnog dara! Napisali ste lep, pitak i zanimljiv tekst. Fotografije i komentari uz njih su fantastični! Hvala Vam što ste mi izmamili osmeh!

    • admin
      July 26, 2014

      Hvala najlepše na komentaru :)!

  • Snow
    July 25, 2014

    Predivno mjesto i divan post koji si srocila na bas ugodan nacin. Bas fino sto su tu zivotinje u nesto boljem i prirodnijem okruzenju.
    Merkate obozavam pa mislim da bih se kraj njih najvise zadrzala, i nadam se da ce se i taj jedan sto mu nije bas najbolje oporaviti.
    Lame su mi isto drage, imaju tu neku njusku, koja uvijek djeluje sasavo i kao nasmijano, nekako pozitivno. Slicno posmatram i koze, i njih volim. 🙂

    • admin
      July 26, 2014

      Snow, hvala ti puno. Drago mi je da ti se sviđa.
      Baš tako za lame..A i kozice su slatke :).

  • Tamara F
    July 26, 2014

    A zezas! 🙂 Drago mi je da si uzivala i da si se odmorila. Ulozeno je zaista mnogo, ja sam i volontirala jednom, sad vec davno, farbao se taj letnjikovac sa pretposlednje slike 🙂

    • admin
      July 26, 2014

      Jako lepo mi je bilo Taco.
      Stvarno :)? Baš lepo što si to radila :).

  • Teky Frost
    September 6, 2014

    jao divno 🙂 prelijepo izgleda i kako si rekla kod mede, ne bude ti žao što tu živi 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *