Fotografisanje nakita: ideje, saveti i primeri

by Friday, March 20, 2020

Bilo da koristite mobilni telefon ili fotoaparat, imate svoj brend nakita (ili nečega drugog) i želite kreativno da se izrazite ili promovišete i unapredite vizuelno svoj rad, na pravom ste mestu.

Danas pišem i pokazujem kroz primere i objašnjenja:

  • koje su to podloge (vrste) koje možete koristiti prilikom fotografisanja
  • zašto je važan pravi ugao iz kojeg beležite svoju zamisao
  • na koji način možete da se obezbedite pravim rekvizitima koje ćete moći da koristite više puta a koji ne iziskuju nužno odlazak do prodavnice

Osnovna ideja vodilja bila je:

  • radite kod kuće i nemate nužno svoj prostor “baš za to” nego improvizujete i pravite svoj set u sobi, kuhinji, hodniku …
  • imate osnovnu ideju šta biste hteli “da vidite na kraju” ali niste sigurni kako to da izvedete (a ako nemate ideju, delim sa vama ove koje imam ja)
  • imate osnovno znanje da “isečete” fotografiju u Instagram formatu koji je kvadrat (ako nemate, Instagram će to uraditi za vas čim je ulistate)
  • u ovom postu zbog dužine neću se baviti prisustvom ljudskog faktora na samoj fotografiji, to ćemo u delu broj dva kako bismo išli nekim redom i temom

*Jako mi je važno da znate da se ništa ne podrazumeva i da ovaj tekst pišem razmišljajući o nekome ko voli da vidi lepo ali jednostavno ne zna odakle a ni čime da krene da to pravi.. Ono što je vama normalno i “bože zašto ovo pominje”, najčešće se zaboravlja. Zato, može da se desi da niste ni svesni šta sve imate (ispred i oko vas) a ne koristite.

Hajde da počnemo.

PODLOGE ILI: “Na čemu sve mogu da fotografišem?”

Podloge često mogu da prave problem vam predstavljaju temelj i osnovu na kojoj želite da stvarate. Evo šta sve može tome da posluži:

  • ČVRSTE i stabilne već postojeće površine kao što su: vaš radni sto, sto u dnevnoj sobi, klub stočić (ili onaj pored kreveta) radni sto u kuhinji ili recimo manje stolice na koje možete da spustite te manje predmete
  • KOMAD IVERICE ili neke druge podloge koja je možda ostala “višak” u nekom trenutku a nije bačena. Ovakve stvari takođe, možete praviti namenski na dimenziju ili kupovati na meru ali vrlo često se to nađe u kući kao zaboravljena i stvar koja “nema namenu” – sve dok je ne uzmete za sebe.
  • POD flat lay snimci često nastaju tako što neko naređa stvari na pod jer, popne se na stolicu ili stojeći i fotografiše. Naravno, nastaju i ređanjem predmeta na stolu.

PAPIRNE PODLOGE

  • papir za štampanje A4 formata (idealno ako ih stavite nekoliko da se ne providi to na šta stavljate), može biti beli ili u bojama. Kada kupujete ovakve stvari komad je nekoliko dinara, 3,4,5 zavisi.
  • papir A4 koji je višegramski ( 200 grama ili 220 grama..)
  • providne folije, jer uz njih možete da se igrate svetlom i refleksijom
  • papiri za pakovanje poklona – od jednobojnih, preko šarenih, onih prozirnijih čak i do onih koji jesu papir ali izgledaju kao tkanina. Redovne cene ovakvih stvari su oko 50 dinara.
  • Korisno je da odmah u sebe imate lepljivu traku i makaze ako nešto krojite, ali nije neophodno, samo uvek stavite neki teži predmet na krajevima, kako se ne bi uvijali ćoškovi.
  • listovi iz magazina koji su vam se dopali (često koristim ELLE koji pročitam, a tu je i Jasmin i slični magazini). Takođe, često su naslovne strane izuzetno lepe pa i one mogu doći u obzir.
  • prospekti, katalozi, newsletteri brendova
  • mape gradova
  • prospekti iz muzeja
  • čestitke, pozivnice, bilo koji isečak ili ceo komad nekog izdanja koje vam se sviđa i želeli biste da ga fotografišete

TKANINE

  • Pored papira za pakovanje, često možete naći i rolne od tila, mrežica, ili platnene podloge u globalu, što mogu biti i kuhinjske krpe koje ste kupili a nikad ih u pogon niste stavili jer “žao vam lepe su”
  • satenske ili rips trake (to su one trake koje za razliku od satena imaju delimično hrapavu površinu i teksturu i malo su čvršće forme)
  • kesice za nakit koje su napravljene od tila ili nekog drugog materijala (mogu biti i platnene, pletene, kakve god)
  • materijal (nije baš tkanina ali uklapa mi se u priču) koji se koristi za pakovanje bele tehnike koji je čuva od oštećenja (ne znam stručan naziv, ali šta god da ste kupili od mallih kućnih aparata imalo je to beličasto..Na fotografiji je prikazano ispod kutije sa trakama.

GARDEROBA

Ako ništa od prethodnog nije naišlo na vaše odobravanje, evo nečega gde ćete sigurno moći da nađete bar jedan komad :):

  • omiljeni džemper – jer te teksture znaju vrlo lepo da izgledaju kada ih fotografišete
  • bluze za izlazak/posebnu prilku koje imaju neki twist – ranflice, čipku, til, nešto
  • satenske bluze za po kući ili generalno materijali koji imaju neku vrstu presijavanja, često se “bolje fotografišu nego što izgledaju uživo”. Da, 100% prirodna plastika takođe, prosto “dobro se slika”
  • kućni ogrtači (oni što izgledate kao mali srećni medvedić, ili oni satenski ili od svile koji daju ženstveniju notu)

OSTALI REKVIZITI

Pre nego pomislite da je ovo igra bez granica (što može da bude a ne mora), da vam odmah kažem: Da, nikada vam neće biti dovoljno rekvizita ako ne umete da koristite ni ono što imate. U tom smislu, ja se često služim onim što zaista koristim i što ima neku svrhu u mom životu i manje više skoro od, ovoga nije namenski kupljeno osim kada se desi da imam poseban i baš specifičan cilj pa onda idem po to, ali to nije ovde prikazano. Znači

  • neseseri za šminku
  • ramovi za slike (to je nešto što skupljam odavno)
  • USB-ovi koje aktivno koristim
  • ogledalo (može malo, veće, ono iz torbe, možete da skinete i zidno ako vam je baš nešto posebno na umu)
  • minijaturni parfemi
  • poklopci od regularnih parfema ili nekih krema (objasniću)
  • tanjirići (oni što imaju šoljicu u paru često su baš slatki), poklopac od šerpe (objasniću :D)
  • nešto od dekoracije što inače stoji zaboravljeno u plakaru, na prozoru, na polici – gde god

Bilo šta što vam prija, figurice, kugle sa putovanja, …važno je da se vama sviđa i da mu možete videti potencijalnu namenu. Osvrnite se oko sebe.

Sada, kad su rekviziti ustanovljeni, da krenemo od toga:

Kako ustanoviti šta je PRAVI UGAO za fotografisanje i kako on utiče na finalnu fotografiju. Uz to, jedan od najvažnijih faktora je da pratite kako na vaš predmet utiče SVETLO – jer svetlo piše dobru fotografiju. Usput ću vam pričati o tome GDE je kompoziciono dobro da se predmet nalazi ali neću da vas opterećujem terminima i pravilima. Namerno ću naglašavati neke reči i ne ne vičem nego za one koji preleću da im nešto zaustavi pažnju :).

Primer broj 1 : Ogrlica u ramu za slikuSVETLO I DOBAR UGAO

Pre nego počnete da fotografišete (predmet, čoveka, prirodu, šta god) UVEK prvo GLEDAJTE SVOJIM OČIMA, pa tek onda kroz objektiv ili ekran telefona. KREĆITE SE, levo, desno, pridignite se, a onda pogledajte i odozdo. Koji vam ugao deluje najbolje?Gde mislite da će najbolje izgledati? I za početak, ODMAKNITE SE. Ne želite da uđete u taj predmet da on “ne može da diše” i da nema prostora oko sebe. Fotografija treba da ima “mesa” oko sebe, odnosno malo više prostora da bi, ako je potrebno krojiti (crop-ovati, rotirati i slično) mogli to da uradite a da ne ugrozite željeni predmet.

Kao što vidite na kolažu, promena ugla dovela je do toga da se ogrlica i njena suština (detalj) gotovo i ne vide i ispostavilo se u ovom slučaju da je odozgo bilo najbolje u datom trenutku.

Primer broj 2: Privezak na tilu – SVETLO I OŠTRINA

Namerno sam uzela tamniji materijal jer ne želi svako da beleži sve u svetlim tonovima. Kada radite sa tamnijom površinom, sagledajte koliko je ona realno tamna i da li kada je fotografišete ona izgleda nerealno – u smislu svetlo, ili previše tamno, ili jedostavno ne dovoljno verno. Ako ste pored prozora a direktno sunce je odmah pored, odmaknite se. Mobilni telefoni svakako imaju drugačiji tip senzora od fotoaprata i nije redak slučaj da nekada izgleda kao da bi Nokia 3310 uradila bolji posao. Zato je potrebno da gledate svojim očima prvo a onda procenite. Ja sam sve ovo radila aparatom i namenski podešavala tako da možete da vidite šta se dešava ako ne vodite računa o nekim baš osnovnim stvarima.

  • prva fotografija je očigledno pregorela. Lepo svetla fotografija koja nema elemente koji ukazuju da “nešto nije u redu” je jedno, ali ovo je čista tehnička greška.
  • druga fotografija je mutna, jer nije bilo oslonca. Čime god da radite, ako je moguće stabilno držite ruku, ako ne, naslonite se laktom na sto, vrata ili stolicu. Ako koristite fotoaparat, možete upotrebiti i stativ. O gedžetima drugom prilikom, sada samo osnovno.
  • treća fotografija nije odozgo kao prve dve i sa malo je veće udaljenosti jer želim da prikažem šta je detalj na privesku. Nameće se pitanje:

Koliko je potrebno da se odaljim? Minimum 40cm do pola metra.

Zašto? Zato što ni telefon ni fotoaparat ne mogu da fokusiraju tako blizu već se muče i čuje se onaj neprijatan zvuk (cccck, cccck) koji upućuje da se senzor muči.

Na kraju, kada smo postigli šta smo želeli, isečemo elementarno i to je sve.

Još malo o tome koliko ugao doprinosi “slanju prave informacije” onome ko fotografiju gleda. Ako vam je zaista stalo da to što prikazujete izgleda što je moguće realnije na fotografiji, onda je svaki detalj važan.

Primeri: Realna situacija i finalni proizvod

Nije važno da li neko zna šta ste koristili, važno je da zna šta ste dobili. Podloga je bela iverica, rekvizit je pastelni poklopac šerpe.

Na stolu je beli hamer, na hameru providna bluza sa tufnama, a okolo sve što je u datom trenutku svakodnevni život.

Ovo je bluza sa nekim resama. Bilo bi mnogo lepše da je umesto ovoga neki veći privezak jer bi on bio zvezda programa, ali idejno nije loše da imate u vidu primer.

Prstenje na svilenoj bluzi. Obratite pažnju na dijagonalu koja se prostire po fotografiji. Ona daje iluziju dužine, priča neku svoju priču. Subjekat se nalazi u okviru prve trećine fotografije.

Papir za pakovanje koji nije ni til, ali jeste neki veštački materijal. Na njemu, poklopac Jimmy Choo parfema i prsten. Poklopci parfema, krema i sličnih proizvoda su super zato što ovako mali predmeti na njih mogu da stanu.

Još jedan primer kocke i minđuša. Beli hamer, maska za spavanje i isti poklopac.

Da biste imali ovaj efekat zamućene pozadine, potrebno je da sam predmet odaljite od te pozadine. Ovo je papir za pakovanje sa šljokicama. Znači, što više odaljite ogrlicu/narukvicu/karmin/ šta god, to je šansa za zamućenu pozadinu i ovaj bokeh efekat veća.

Da biste odaljili predmet, potrebno vam je nešto što neće narušiti to što želite da prikažete. Staklo je uvek dobra ideja. Ovaj poklopćić od kreme isto.

Šta se dešava ako ne odaljite proizvod? Ništa, samo nemate taj efekat zamućenosti zato što su i proizvod i pozadina jednako daleko od vas. Ne kažem da je to loše, nego samo na taj način to ne dobijate.

Ponovo ram, ali zato što su stvarno praktični i upotrebljivi maksimalno. Ako vam drhti ruka (a svima nam se to dešava) jer jednom držite proizvod a drugom fotografišete, malo se snađite. Uz selotejp zalepite proizvod na željenu visinu, a potom kada se “situacija smiri” samo ga zabeležite kao da “pada odnekud”. Igranjem možete dobiti fenomenalne rezultate, ovo je najjednostavniji primer.

USB u službi rekvizita

Ovde obratite pažnju da je ponovo ugao taj koji je pokazao proizvod u određenom svetlu. Ovo je retka prilika da su mi oba ok, ali eto, mala promena pravi drugi rezultat.

Još jedan primer kako to može da izgleda i da se poveže sa nekim dubljim porukama. Gledajte uvek širu sliku i značenje. Fotografija nije samo dokument, već je i priča za sebe.

Ne mora sve da bude striktno i pravo. Da, nekad može da frustrira da imate potrebu da nekoga upitate da li je čuo za reč rotate, ali nema potrebe za time. Mašta je tu da bi stvarala svoj mikrokosmos.

Iz nekog razloga, nemam mogućnost da ubacim još nekoliko primera koji su mi bili važni jer su drugačiji, kao da na platformi nemam dovoljno prostora. Videću na koji način to mogu da rešim.

Nadam se da vam je do sada kroz primere donekle sada drugačiji pogled na fotografiju nakita, odnosno fotografiju i nekih njenih elemenata u globalu.

*Update, evo i preostalog materijala

Fotografija treba da ima prostor (levo se mali stvor slaže). Takođe, jako je važno da je ako je sečete, radite na pravim mestima tako da ona ne izgubi smisao.

Upotreba trake od tila, radi malo drugačie dimenzije.

Tu su i kesice, koje koštaju oko 20 dinara po komadu, najmanje čak i 10 dinara.

PRIKAZIVANJE PROIZVODA ALI DA ON NIJE U FOKUSU

Nekada jednostavno želite da prikažete nakit, ili nešto drugo, ali uz nešto gde on neće doći toliko do izražaja ili možda nema toliko veze sa samom temom. Nema veze, iskoristite multiple post. Na prvoj verziji neka ne bude u fokusu, a onda se potrudite da bude prikazan u približenoj, takozvanoj close up varijanti.

Evo još jednog takvog primera. U prvom delu, jednostavno iz tog ugla nije moguće videti detalje, dok je na drugoj, bližoj fotografiji, to veoma jasno prikazano.

Nadam se da ste junački stigli do kraja i da ste nešto novo naučili danas. U narednoj priči posvećenoj fotografisanju nakita, pokazaću vam dobre uglove kada sami na sebi želite da prikažete nakit, bilo na ruci, na uhu, vratu ili prstima šake.

Pišite mi vaša pitanja i utiske, 🙂

Do narednog naslova, Di

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *