DIY: Koverta, od srca

by Wednesday, February 18, 2015
Polako, ali sigurno, osvežavam zapostavljene rubrike. Današnja tema je pravljenje koverte od papira. Mislim da je ovo, pored blokčića (OVDE), nešto što sam najčešće pravila od kada se bavim “uradi sam” projetima.
Materijal koji je potreban:
*šablon u obliku srca (objasniću dve varijante)
– papir A4 formata, po želji gramaža i dizajn. Preporučujem verzije od 200 grama. Za mene je to najvažnija stavka, jer osim vrlo kratkog postupka, želim neku interesantnu šaru da bude sastavni deo rezultata.
– makaze
olovka
lenjir 

 

 

Korak I – ŠABLON I SEČENJE, dve mogućnosti

a) Prva, svakako jednostavnija i brža opcija, jeste crtanje šablona u recimo PowerPoint-u. Postupak je veoma kratak: Idete na “Blank Presentaion”, potom “INSERT” i birate “Shapes”, a u podkategoriji “Basic Shapes” odaberete, kreirate srce veličine i oblika koje želite. Preporuka je da srce bude bucmastije  – a ne duguljasto, kako bi moglo lepo da se sklapa i da koverta izgleda na kraju kako treba. Takođe, to sam napominjala i ranije, preporučujem da šablon štampate na papiru gramaže 180/200/220, kako se ne bi savijao, već da možete da koristite za više projekata. Prednost ovog metoda je što vam fajl (engl. file) ostaje na kompjuteru i uvek ga možete iskoristiti, u slučaju da izgubite papir.
b) Ukoliko nemate štampač, nema problema, odvojićete koji minut više. Na papiru nacrtajte srce, tako da bude simetrično. Kako? Presavijte papir (koji stoji horizontalno), nacrtajte jednu stranu srca (da počinje i završava se na strani gde ste presavili), a potom po toj liniji isecite i to je to.Šablon prislonite na papir, precrtajte oblik i isecite.

 

Korak II – DOCRTAVANJE


Lenjir i olovku u ruke, kratko docrtavanje zarad simetrije. Prvo povucite tanku vertikalnu liniju po samoj sredini (koja se ovde ne vidi jer je obrisana), nakon čega ćete to učiniti i na “stranama”. Na tačkama gde se  linije sa “strana”  završavaju, potrebno je da formirate liniju (horizontalna). Potom, iz tih tačaka povučete dve vertikalne i to je orijentir za savijanje.


Korak III, IV- SAVIJANJE PAPIRAObeleženo u koraku broj 2 savijte, a potom učvrstite/zalepite lepljivom trakom ili lepkom, po želji. Ukoliko želite izgled koji asocira na pohabano, staro, možete lenjirom jače pritisnuti kada presavijete, ako ne, dovoljno je rukom. Imate primer na prvoj fotografiji. Što se tiče “poklopca”, dovoljno je samo ga presaviti, eventualno staviti stiker nekog interesantnog oblika.

 

 

Da li vam se dopada?

Do narednog naslova,
Di

16 Responses
 • uncleabadash
  February 18, 2015

  Sjajno koliko je ovo kreativno! Pismo od srca… Mnogo mi se dopada 🙂 A paterni za kovertice tek!

  • admin
   February 18, 2015

   Baš mi je drago da ti se sviđa :). Ideja stara 150 godina kako volim da kažem, ali svakako se ne bavim izmišljanjem tople vode. Ovo može svako, a ima neku posebnu draž :). Da, papiri su super skroz.

 • Anela
  February 18, 2015

  odlična je ideja, a ovaj uzorak s ruževima tek *.* 😀 vrišti moje ime.

  • admin
   February 18, 2015

   Nekako je, baš Anela 😀 <3.

 • Teky Frost
  February 18, 2015

  a super idejica 😀 divno

  • admin
   February 18, 2015

   Drago mi je da ti se dopada <3.

 • Tanja Matejic
  February 18, 2015

  Divna ideja i uzorci koje si ištampala. 🙂

  • admin
   February 18, 2015

   Hvala Tanjice <3 🙂 :*.

 • Jana Cvijovic
  February 19, 2015

  Oooodlični su patterni 🙂 Super je i fora… Ja sam za svoje kovertice napravila šablon od tvrdog kartona (2mm) i kada mi trebaju, stavim šablon na papir (ili više njih), opsečem skalpelom i posle samo savijam i lepim 🙂

  • admin
   February 19, 2015

   Drago mi je da ti se dopadaju :).
   To je isto super ideja, bitno se snaći se i dobiti rezultat.

 • Tijana J. Dominguez
  February 19, 2015

  Mnogo je slatko a ti beskrajno kreativna <3

  • admin
   February 20, 2015

   Hvalaa Tićo <3 <3 <3.

 • Zeljka Pavlovic
  February 23, 2015

  predivno, moracu probati napraviti iako sam smotana za te stvari 🙂

 • Anonymous
  February 27, 2015

  Vremenom sve više i više volim tvoj blog. Zaista si sjajna! 😊❤

  • admin
   February 28, 2015

   Puno ti hvala na divnom komentaru 🙂 :)!!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *