Iskustvo sa KYO farbama bez amonijaka

by Tuesday, January 20, 2015

Juče sam potpuno spontano sa mamom odlučila da kupim KYO farbe za kosu i pružim im šansu. Poslednje farbanje i šišanje rezultirali su dosta kraćom kosom (koja je potpuno zdrava sada), kao i promenom boje na lični zahtev, koja je ispala sa više žutog tona nego što ja volim. No, kako sam ovog meseca u zatvorenom uz računar, odučila sam da dam kosi (malo) oduška. Hranim je dobrim maskama, kokosovim uljem i lagano (dobro ne baš lagano) ispiram tu boju kako bih u februaru išla na pramenove.

Kakvu plavu boju ja želim?
Lepu, izuzetno svetlu, izbalansiranu plavu. Dakle, ne žuto, ne sivo, ne potpuno belo (blajhano), nego miks ovih elemenata koji će dati optimum.  Boja koja je puna, koja ima dimenziju i koja ne izgleda “jeftino plavo”. Dobra osnova, na koju ukoliko želim (a to je i ideja) mogu staviti tanke pramenove, da to izgleda tačno kako sam zamislila.
 
Farbe za kosu bez amonijaka
 
Nekoliko stvari ide im u prilog, ali naravno imaju i svojih nedostataka.
Ono što je svakako poželjno i dobro, jeste da manje oštećuju i isušuju kosu od farbi koje sadrže amonijak. Kosa ima visok sjaj, deluje punije i izuzetno je mekana. Pored toga, jasno je da su manje agresivne, a i nemaju intenzivan (meni ne najprijatniji) miris. Naravno, sa druge strane tu je pitanje postojanosti i mogućnosti da se izvuče željena nijansa, pri čemu ovde ciljam na devojke koje žele efekat kao i ja (iznad opisano + akcenat na svetlo) i na crvenokose. Ove dve grupe su prilično specifične rekla bih.
Osim što je izuzetno teško doći do cilja, “u prilog” ide brže ispiranje koje nas na neki načiin primorava da razmak između farbanja – ako već želimo da održavamo to, bude kraći. U ovoj priči treba proceniti i odlučiti spram toga šta nam je važnije, boja, trajnost, (manje/veće) oštećenje ili pravljenje kompromisa.
KYO sistem


Free Limix kreirao je liniju farbi bez amonijaka. kažu da postižu iste rezultate kao tradicionalne Free Limix farbe. Kombinacija prirodnih sastojaka pruža kremastu, bogatu, gel teksturu visokih performansi.Kažu da ova formula garantuje maksimalne rezultate uz minimalno korišćenje alkalnih komponenti,. Poboljšava sjaj i intenzitet boje i garantuje pokrivanje sede kose, bez štetnog delovanja na kožu glave. Kombinacija morskog kolagena, keratinabez amonijaka i p-fenilendiamina, istovremeno hrani, štiti i rekonstruiše vlas. Proizveden kako bi sprečio peckanje, svrab, crvenilo. Pogodan za osobe za osetljivim skalpom.

Cena jedne tube koja sadrži 100 ml iznosi 387 dinara.
Cena hidrogena za 150 ml je 138 dinara.
Kupljeno u Beo Cosmetics-u u Klare Cetkin. Možete ih naći (verujem) u svim distributivnim centrima Alexandar Cosmetics-a.
 
Razmera i iskustvo
 
Vodeći se onim što sam iznad napisala po pitanju boje, za željenu osnovu, kombinovala sam dve nijanse farbe, uz hidrogen od 9%. Dakle, pepeljasto kao baza + malo “svežine” da napravi balans. Napravila sam vam ovaj kolaž i slikovito objasnila čega je i koliko ubačeno.
Na uputstvu piše da se radi 1:1,5 i da se farba drži od 25 do 55 minuta.
Držala sam oko pola sata. Pošto sam se prvi put susrela sa ovim brendom, svaki minut sam zagledala promene. Prilično brzo hvata, farba je izuzetno prijatna, nema neprijatan već baš blag miris i ono najvažnije, zaista ni najmanju nelagodu nisam osetila. Kao da sam nanosila neku masku na kosu.
Ono što nisam mogla da znam jeste u kom pravcu ide finalni rezultat (spram moje osnove koja je bila žuća, ali opet plava) te me je iskreno bilo strah da ne držim previše kako ne bih otišla u neku krajnost. Nakon 20 minuta sam uzela jedan tanak pramen i isprala i osušila, videla da je to ono čemu težim i da je još oko 10 minuta dovoljno da držim i da bi to ovoga puta bilo sasvim kako treba. Tako sam i učinila, isprala kosu i to je bilo to. Oduševila sam se mekoćom i sjajem, koji je ipak kod plave kose vrlo često podvig. Pošto sam farbala celu dužinu, mogla sam da primetim da je odlično ujednačeno i lepo uklopljeno sa pramenovima i osnovom koje imam od ranije.
Verujem da se podrazumeva, ali opet moram napisati: Koliko ćete držati farbu, koju ćete boju dobiti, zavisi od osnove koju imate, razmere koju napravite, toga kako vaša kosa prima boju. Dakle vrlo individualno kao i sve, ovo je samo moje iskustvo kojim, ako ste mi slični, makar donekle možete da se vodite kao idejom. Pratite kako se odvija priča, probajte kao i ja da isperete pramen jedan, ako treba držite kraće/duže, dakle procenite same.
Posebna pohvala za hidrogen*. Na bočici je lepo obeležena mililitraža. To mi se dopada, veoma je praktično i korisno, iako moja mama koja se farba godinama vrlo dobro procenjuje koliko je ostalo, kao i ja. Ipak, lepo je kada je obeleženo, što na tubama od farbe nije slučaj. Ali, sa druge strane, vrlo često je to “sve otprilike” (bar u našem slučaju) pa nije stvar oko koje treba ne znam kako zamerati.
*kremaste formule, sadrži keratin i morski kolagen, garantuje maksimalne rezultate, hidrataciju i omekšavanje kose
Rezultat
 
Nekoliko napomena, kako biste dobili realniju sliku i adekvatno objašnjenje.
Na fotografiji levo je kosa “treći dan”, kao i činjenica da je fotografisana pod veštačkim svetlom (nisam planirala da pišem, ovo je više bilo za moje poređenje). Dakle, jeste izrastak taman, jeste žuto, čemu je doprinelo i to koji je dan za pranje/farbanje, činjenica da sam šamponirala više puta u kontinuitetu skoro mesec dana, ali i osvetljenje. Znači realna boja je bila vrlo malo svetlija od ovoga.
Desna fotografija je dnevno svetlo i naravno nakon farbanja.
Zaključak
 
Ako uzmem u obzir osnovu koju sam imala pre nanošenja, mix dve farbe bez amonijaka, želju za svetlim tonom, kao i ništa manje bitan faktor cenu od oko 900 dinara za 2 tube+ hidrogen, efekat je odličan. Sada, pitanje koje se postavlja jeste koliko će to trajati, da li će se i koliko ravnomerno ispirati i koji je vremenski period do narednog farbanja (mislim na koren). Ovoga puta, kao što sam rekla, farbala sam celu dužinu i rezultat mi se dopada. Ostalo mi je količinski za dva farbanja korena, a hidrogen je potrebno dokupiti.
Verujem da će to vremenom da se “slegne”, a da ću potpuno komotno tokom narednog meseca da radim pramenove uz Matrix blanš koji me ne iritira, ne pruža tipično oštećenje, ali daje maksimalan rezultat.
Ovo su prvi utisci i iskustvo, veoma sam zadovoljna. Paletu boja imate OVDE, pa pogledajte, možda ima nešto za vas.
Takođe, sada sam malo više obratila pažnju na njihovu ponudu koja se tiče nege, pa ću vrlo verovatno kupiti nešto (dobro, OVO) da probam i kombinujem sa onim što već imam.
Da li ste probale KYO farbe za kosu i kakva su vaša iskustva?
Do narednog naslova,
Di

 

43 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *