Pametni telefoni, aplikacije + pričica

by Thursday, December 5, 2013
Za ovaj post inspirisala me je Jovana i  jedno iskustvo.Naime, ona je nedavno pisala  o svojim trenutno omiljenim aplikacijama  pa sam pomislila da uradim sličnu stvar, a usput dodam priču o iskustvu i nepažnji koja me je nepotrebno koštala nekoliko hiljada dinara jednog meseca pre koju godinu.


Tehnika i tehnologija, napredovali su poslednjih godina, svedoci smo. Pojavom mobilnog telefona, korisnici su  sa kompanijama prolazili kroz razne faze i napredovali u smislu razumevanja i korišćenja mogućnosti koje su im dostupne.

Od toga da smo krenuli sa “ciglama”, preko trenda imati “što manji telefon”, do trenutno aktuelnih takozvanih “pametnih telefona” koji su u zavisnosti od modela sve bolji, ali i veći. Moji prijatelji ih zovu tacne/tanjiri, što mi ne bi bilo toliko smešno da se redovno ne šale kada sednemo na čašicu razgovora: “Di, daj taj tvoj tanjir da mogu da okrenem šolju kad završim sa ispijanjem kafe”. Dakle, govorim o telefonima, ne o tablet računarima.

Govoriću o ikonicama koje vidite na ekranu. “Tričavih” 15  koje sam dodala, ne računajući donji standardni bar. Za svaku imam posebnu priču, ali hajde prvo o dve uokvirene koje preporučujem svima i zbog kojih je ovaj post i pisan najviše. 

Ne želim da dužim o tome kakvi sve paketi postoje u ponudi (sa xy MB/GB interneta, neograničeno…….), već ću skratiti i dati vam informaciju da imam mogućnost priključivanja na WiFi, 3G takođe – ali da je to jako skupo zato što sam već dugo godina na specifičnom paketu od kojeg ne nameravam da odstupam.

Tako sam ja jednom davno iz nužde i potrebe da saznam informaciju “istog trenutka”, “otkrila” čari 3G mogućnosti. Sve je bilo sjajno, kada mi je nešto neophodno a nisam kraj računara, priključivala sam se na 3G i funkcionisala. Da li sam znala koliko trošim? Da li sam isključivala ili sam mislila da sam isključivala levu uokvirenu ikonicu koja inače stoji u pokretnom baru na mom telefonu.

Odgovor je stigao u vidu sms poruke od operatera koji me na početku svakog meseca obaveštava koliki dug imam da izmirim za prethodni mesec. Tako sam saznala da je iznos računa skoro pa okruglo 8.000 – dinara, što je meni previše (mada znam i slučajeve koji su dogurali do proečne plate i više :D), za telefon imam predviđen nekoliko puta niži budžet. Ako mi je do priče, videću se sa nekim ne “sedim”po 3h na telefonu.

Nakon što me je oblio znoj, ustanovila sam da nisam vodila računa o isključivanju dugmeta i da je internet “povukao novac“, ali sam ja bila ubeđena da jesam. Rasejanost i nepažnja, čuda dva.


Posle “lepo sam ti rekao” i “koristi šta sam ti instalirao”, tata je ponovo stavio dva krucijalna pomoćnika na desktop mog pametnog telefona. U pitanju su:
Data Enabler 
Data Counter (widget)
Preporučujem da ove dve stvari imate na telefonu i to na vidnom mestu. Imaćete dobar pregled protoka podataka, a u podešavanjima takođe možete odrediti granicu do koje možete trošiti, ako mislite da vam je to potrebno. Ove, kao i druge stvari uglavnom idu preko marketa/play prodavnice, kako vam je već naznačeno na telefonu.

Prelazimo na ostatak.


Facebook i Pages Manager – nema puno detaljisanja, proveravam privatni profili i FB stranice iza kojih stojim i koje vodim, neophodni su.

WhatsAppidealno je sredstvo za svakodnevnu komunikaciju, posebno odlično za interakciju sa onima koji ne žive u Srbiji kao ja.

Instagram 

Bilo da me više ili manje “zvanično” pratite, znate da sam redovna u postovanju na ovoj mreži. Jako puno fotografišem, tako je ceo život, jednostavno to volim, a volim i da podelim sa drugima… Naravno, mnogo više preferiram fotografisanje aparatom, ali ne mogu da vučem svakodnevno sa sobom, osim ako nema veze sa poslom nekim.

Takođe, zahvajujući tagovima (#example), otkrila sam mnoge ljude koji izrađuju jako lepe stvari i inspirišu me konstantno. Šta god da ukucate sigurna sam da ćete pronaći kreativne radove iz različitih oblasti. Red najkorisnijih:


– Baterijska lampa- jedina aplikacija u ovom redu. Koliko puta mi je samo trebala… Znam da mogu da uđem i u kameru,opcija snimanje i ostalo, ali ovo je jedan klik samo i uštedela sam vreme i živce.
– S planer – zato što mi je život lakši kad ne razmišljam o tome “a koji je danas dan”. Uvek znam koji je datum, ali dan nikada
– S beleška – neki ljudi misle da se šalim kada kažem da tu zapisujem, ili čak da ih ne slušam kada pričaju, ali ja ako je nešto bitno, a papira i olovke na vidiku, obično ovde taksativno završim to što treba
– Gmail – od milja zvan “dobro jutro“. Ne Facebook, ne blog, prvo mail.Red “ok su ali mogu i bez njih”:


Photo Grid – pravljenje kolaža i neko sitno sređivanje, u principu mogu i bez ovoga, ali neka se nađe kad imam volje za to
Messenger – ni ne sećam se kada sam instalirala, ali ok je da vidim sve one leteće oblačiće po ekranu kada je neko pisao nešto
– Blogger – skoro instalirala, ne koristim puno, ali nekada volim da uđem tim putem na svoj blog

Battery Solo Widget
Nije topla voda, ali meni znači, procentualni pokazatelj stanja baterije na telefonu. Ovo je neka navika, čim vidim zeleno – sve je ok :).

I za kraj, jedna koja ne stoji na ovoj prvoj strani – FertiLog
Mislim da je svim ženama jasno šta je ovo i čemu služi. Mene oslobađa razmišljanja o informacijama koje nema potrebe da mi okupiraju mozak.

To bi bile ikonice koje stoje na desktop-u mog telefona koji svakodnevno koristim. Smaram da je dobro što danas zahvaljujući ovim uređajima dosta toga možemo uraditi, što ima veliki broj mogućnosti. Važno je voditi računa da se ne prave greške poput one koju sam opisala iznad i da ti uređaji služe nama, a ne mi njima.

Do narednog naslova 🙂

No tags 32 Comments 0
32 Responses
 • SuperMama
  December 5, 2013

  Šta si koristila za print screen? Ja sam danas počela post o jednoj aplikaciji, ali nisam htela da koristim slike sa neta, a dve aplikacije za print screen mi ne rade… posle se beba probudila i zaboravila sam šta sam htela 😀
  U svakom slučaju – zanimljiv post 🙂 i poučan, i ja sam jedna od onih kojoj je stigao račun za pamćenje… 😀

  • admin
   December 5, 2013

   Na svakom telefonu je to drugačije. Pritisnem srednje dugme i dugme sa desne strane. 🙂
   Ah, eto, svi imamo ispade. 😀

  • SuperMama
   December 6, 2013

   hvala, našla sam sad na google za moj telefon 😀 a ja se mučila sinoć sa aplikacijama -.-

 • Aurora
  December 5, 2013

  Priznaću da sam WhatsApp tek skoro otkrila, to malo čudo mi je znatno smanjilo troškove telefona. Obožavam tu aplikaciju i sad ne znam kako sam neke stvari pre nje radila. Takođe smatram da mi je baterijska lampa jedna od najkorisnijih stvari u telefonu 😀

  • admin
   December 5, 2013

   Lampa je moj "spas u tami". Živim na 5. spratu i redovno mi ne radi lift. Komšije baš nemaju naviku da kupuju sijalice kada se akuelne potroše. Tako da ima ona svoju f-ju :). WApp je spas za moj telefonski račun :).

 • Jovanin Kutak
  December 5, 2013

  Jao <3
  Data Enabler je nesto bez cega ni slucajno ne treba ici u inostranstvo jer iako mislimo da ne koristimo 3G, neka aplikacija moze sama da se azurira i ko zna sta jos i eto nama po povratku kuci racun prosecne plate a da telefon nismo ni pipnuli…
  Ja sam jednom platila skolu i sad se od prve dve aplikacije koje si spomenula ne odvajam 🙂

  • admin
   December 5, 2013

   Očigledno je da smo svi jednom morali da platimo :D.
   Ne vredi… Ja sam se bukvalno rečeno trzala pola godine posle tog meseca, objektivno glupost je bila i ne mogu da prežalim, ali zato mi data 1 i 2 stoje na ekstremno vidnom mestu.

 • SuperNova
  December 5, 2013

  Nikad mi se to nije desilo sa netom, ali bas cu da probam te data countere. Inace koristim i nesto kao taj fertilog ali sam ih prbala milion i zadrzala se na my calendar ili period calendar koji mi je drasticno najbolji a i izgleda lepo. Uglavnom super stvarcica 😀

  • admin
   December 7, 2013

   Probaj Alex, nikada se ne zna :D.

 • Anonymous
  December 6, 2013

  Dok sam čitala početak ovog posta smejala sam se sama sa sobom jer sam se i ja skoro malo zanela sa skidanjem aplikacija pa mi račun bio 9000!Izgleda da je to nešto što svi moraju da prođu sa novim telefonom.Sad strogo vodim računa kad nešto skidam.Inače ove aplikacije i ja koristi svakodnevno i toliko sam se navikla na njih i na "pametni"telefon da ne mogu ni jedan dan da zamislim bez ove pametne stvarčice*.

  • admin
   December 7, 2013

   Svi smo mi imali (dobro, većina) nekada ispad u vidu nepotrebno bolnog računa za telefon.
   Upravo tako, stvara naviku :).

 • Šminka je ljubav
  December 6, 2013

  Super je post, neuobičajena tema 🙂 Ja sam svesno i namerno staromodna žena sa jednostavnim telefonom bez neta, previše sam vremena dostupna online, samo mi fali da se navučem i na telefon.

  • admin
   December 7, 2013

   E, imaš pravo, to je retkost danas.
   Svaka ti čast.

 • Smizletina
  December 6, 2013

  U ovaj red "ok su, ali mogu bez njih" možeš da dodaš i Bloglovin, vidim imaš prazno mesto 😉 meni je super za čitanje!
  I mene je Jovana inspirisala na sličan post, ali ja bukvalno imam 20ak aplikacija koje zaista svakodnevno koristim, pa to su 3 print skrina, biće predugačak… Od kad sam dobila dete ja sve preko telefona, čudno mi je kad sednem za komp… Jednog dana će mi hirurški odstraniti telefon iz ruke 😉
  A što se tiče interneta, moj brat se jednom igrao preko tel, zaspao tako ulogovan i do ujutru napravio račun oko 21000. Zato ja uvek isključujem "mobile data" kad idem preko, a sreća imam dosta MB u paketu kad nema WiFi-a…

  • admin
   December 7, 2013

   Ne znam da li sam 5 puta od kada pratim blogove ušla na Bloglovin. Zato sam se zaprepastila kada sam videla da tamo imam određeni broj pratilaca. Uopšte ne odlazim tamo :).
   Definitivno je lakše preko telefona.
   Eto, još jedna internet priča :).

 • LeClaire
  December 6, 2013

  Ja redovno gasim svoj net, cim uspem da se nakacim na neki wifi. 🙂 A inace sve aplikacije su mi grupirane u foldere pod odredjenim nazivima. Veri organajzd.Ujutru inace prvo na instagram, pa posle mejlovi, fejsbukovi i tako dalje. 🙂

  • The beauty department
   December 6, 2013

   I meni, i meni 😀 imaju i svoje boje i nazive, veri veri organajzd 😀 Moram i ja da pokazem najinteresantnije 🙂 Evo kiss za obje :* :*

  • admin
   December 7, 2013

   Tićo, ti si baš po tom pitanju onda veoma pedantna :). Prvo Instgram :), zanimljivo.

   Melisa, daj da vidimo :))). Ljubim te!

 • Andja
  December 6, 2013

  nek zanima gde si krkala one divne kolace na insta slike na postu

  • admin
   December 7, 2013

   Poslastičarnica Mali Princ je u pitanju.

 • Anonymous
  December 6, 2013

  Veoma korisno! Treba uciti na tudjim greskama i postedeti svoj novcanik. Umasto FertiLog-a koristim P tracker, zadovoljna sam…A koristim i Jorte, virtuelnu agendu, gde upisujem rodjendane, obaveze, sve sto ne treba zaboraviti da se uradi, jer sam shvatila da onu papirnu cesto zaboravljam kod kuce ili mi je nekad teska za vucaranje okolo.

  N

  • admin
   December 7, 2013

   Treba poštedeti, ali eto, malo mora prvo da se udari glavom o zid.
   Moram da pogledam kako izgleda ta aplikacija, zapravo obe i agenda i ova.
   Ma ne pričaj mi ništa o vucaranju. 😀

 • Deni
  December 6, 2013

  I ja s dobila račun od koga mi se zavrtelo u glavi – bila sam u Inostranstvu, Internet koji mi je ovde besplatan tamo naravno nisam koristila. Ali, telefon ipak jeste zbog vremenske prognoze i pošte, a ja sam mu dozvolila misleći da će to da bude sitno..

  Koristimo iste aplikacije za fotografije, za ženske stvari jednu sličnu, a za dete imam Talking friends mace. I za chat Skype.

  • admin
   December 7, 2013

   "Ali telefon ipak jeste" – u trenutku sam se nasmejala, iako sam svesna da nije ni najmanje smešno bilo u momentu stizanja računa.

   Talking friends :D, imala sam i ja to jednom, pa sam svako malo se igrala sa tim, međutim, osetila sam se potpuno blesavo, zato što imam čupavo stvorenje od 6 kilograma sa kojim mogu da se igram normalno, pa sam onda jednostavno zaboravila na tu aplikaciju :).

   Skajp mi stvarno treba, ali nešto mi se ne mili za telefon, mada kako stvari stoje moraću da instaliram :).

  • Deni
   December 7, 2013

   I mi smo na putu da udomimo pravo čupavo stvorenje 🙂

  • admin
   December 7, 2013

   😀 Za bilo koje pitanje tu sam :))! Navijam da dođe beba maca u dom :).

  • Deni
   December 8, 2013

   Iskreno baš sam želela da te zamolim da mi odgovoris na neka pitanja ili da nam pišeš o mačkama jer baš ništa ne znam o njima, a u mojoj okolini svi imaju pse. Hvala puno, poslaću mail kad se približi veliki dan!

  • admin
   December 8, 2013

   Može ovako, daj pitanja pa da napravim post o tome :). Imala sam ideju da uradim to odavno, ali eto, bilo bi lepo da mi daš neka pitanja, koja ja možda ne bih uzela u obzir kada bih radila tekst, a tebi bi značilo kao informacija :).

  • Deni
   December 9, 2013

   Super!! Hvala!

   1. Da li mace zahtevaju čest odlazak kod veterinara?
   2. Da li dugo traje proces učenja obavljanja nužde na posebnom mestu?
   3. Koje su česte bolesti?
   4. Kako rešiti problem prenošenja toksoplazme?
   5. Koliko mesečno košta izdržavanje mačke?
   6. Ko ti je čuvao macu i kako ukoliko si išla na porodične odmore u hotele koji ne primaju ljubimce?
   7. Šta radiš ako kreneš negde a ona baš hoće sa tobom?
   8. Da li moraju da idu svaki dan napolje?

   Od mene praktična pitanja 🙂 a kada tema dođe na red, verujem da će još nekome biti od koristi.

  • admin
   December 9, 2013

   Hm, bogami zanimljiva (i čak neka ozbiljna) pitanja :).

   Drago mi je što te sve to zanima, a moram da priznam da sam imala neke drugačije namere i da se svega u par stvari poklapamo što se tiče "pravca posta", ali da, svakako da ću da izdvojim ozbiljno vreme da se pozabavim prvobitnoj ideji i dodavanju odgovora na sva pitanja koja si postavila – naravno uzimajući u obzir lično iskustvo, mogućnosti, mesto gde živim i ostalo, ali to svakako podrazumevam da svi razumeju :).

   Puno ti hvala što si izdvojila vreme, a ja ću se svakako pozabaviti pričom blagovremeno.

 • lipsticks-blade
  December 6, 2013

  Koristim većinu takvih aplikacija, ne baš istih, ali na istu temu. Jedino nemam instagram pa mi to ne treba. 🙂

  • admin
   December 7, 2013

   To je to, suština je da koristimo manje više istu stvar, samo je možda za nijansu drugačiji koncept :).

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *